Deliller yapay, tanık çağrılmıyor

Halise Aksoy

Halise Aksoy

  • Halise Aksoy’un tutukluluğuna neden olan gizli tanık, dört aydır mahkemeye çağrılıyor. Avukat Zeynep Karayılan, “Mahkeme nereden, nasıl geldiği dahi bilinmeyen beyanlarla adeta dosyada delil yaratılmaya çalışıyor” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Ajan Ümit Akbıyık'ın iftiraları gerekçe gösterilerek tutuklanan Halise Aksoy, 9 aydır tahliye edilmiyor. HPG’li oğlu Agit İpek’in cenazesinin kargo kutusuyla verilmesiyle kamuoyunda tanınan Halise Aksoy, 25 Nisan günü kızı Mizgin Karataş ile beraber tutuklanmıştı. Halise Aksoy, "Örgüte üye olmak" iddiasıyla yargılanıyor. Bir açık tanık ifadesi gerekçe gösterilerek tutuklanan Halise Aksoy’un hazırlanan iddianamesinde tanık sayısının bir değil, dört olduğu ortaya çıktı. Biri gizli, üçü açık olan bu tanıkların 2016-2017 ve 2021 gibi tarihlerde Halise Aksoy’a dair beyan verdiği öğrenilirken, evine misafir kabul etmesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) binasına gitmesi de hakkındaki suçlamalar arasında.

Mesnetsiz tanık beyanları!

Tanıkların beyanlarını tutukluluğa gerekçe gösteren mahkeme, 6 Ekim ve son olarak 12 Ocak günü görülen duruşmalarda, Halise Aksoy hakkında tutukluluğun devamına karar verdi. Sürecin tamamen hukuksuz yürütüldüğünü belirten dosyanın avukatı Zeynep Karayılan, yargılama dosyasında tanık beyanları dışında bir suç unsuruna yer verilmediğini aktardı. Tanık beyanlarına da itibar edilemeyeceğini söyleyen Zeynep Karayılan, inandırıcı bir tarafı olmadığının altını çizdi. Karayılan dosya hakkında şu bilgileri verdi: “İddianamenin kabul edilmesinin ardından geçtiğimiz Ekim ayında görülen ilk duruşmada tanık, çelişkili beyanlarda bulundu. Bu çelişkili beyanlara rağmen mahkeme heyeti Halise Aksoy’un tutukluluğunun devamına karar verdi. Son duruşmada da aynı karar verildi. Elbette ki bu kararların hiçbir hukuki dayanağı yok.”

 

Avukat Zeynep Karayılan

 

Delil yaratmaya çalışılıyor

Taleplerine rağmen dosyada adı geçen gizli tanığın dört aydır mahkemede dinlenmediğini söyleyen Zeynep Karayılan, "Mahkemeden gizli tanığın dinlenmesini istedik. Kabul etmesine rağmen aylardır emniyete bu talebimizi iletmedi" dedi. Dosyanın tamamen tanık beyanları üzerine kurulu olduğunu tekrarlayan Zeynep Karayılan,  şöyle devam etti: “Yargılamayı başlatan açık tanığın dışında, yargılamanın devam etmesi ile beraber ikisi açık biri de gizli üç tanığın daha beyanları olduğu öğrenildi. İddianameye baktığımızda gizli tanık 2017’de beyanda bulunurken, diğer açık tanık ise 2015 ve 2016 sürecinde ifade vermiş. Nereden, nasıl geldiği dahi bilinmeyen beyanlarla adeta dosyada delil yaratılmaya çalışılıyor. İlk duruşmada mahkeme heyeti, diğer açık tanığa ulaşamadığından dinlemekten vazgeçti. Gizli tanığın dinlenmesi yönünde karar kurmuştu. Ancak aradan geçen dört aya rağmen bu karar henüz yerine getirilmedi.”

Açık tanık itirafçı oldu

Hukuken itibar edilmemesi gereken bu beyanlarla mahkemenin tutukluluk halini devam ettirdiğini aktaran Zeynep Karayılan, şöyle konuştu: “Sanık hakkında lehte ve aleyhte her türlü delili toplama görevi bulunan mahkeme, bu dosyada hareketsiz kalarak Halise Ana’yı tutuklu yargılamak için kendine gerekçe yaratmıştır. Dosyanın bütününe baktığımızda açık tanığın etkin pişmanlıktan yararlanmak için itirafçı olduğunu, bunun yanında çelişkili beyanda bulunduğunu biliyoruz. Bunların yanı sıra var olan gizli tanığın ise savunma makamı olarak kendisine doğrudan temas edemediğimiz bir delil olduğunu görüyoruz. Bu gizli tanık yıllar öncesine dair bir beyanda bulundu. Halise Aksoy’a dair verilen bu beyanların dikkate alınmaması gerekirken, mahkeme heyeti tarafından çok önemli delilermiş gibi bir hava yaratılıyor."

Birçok kez hastaneye kaldırıldı

Halise Aksoy’un kronik hastalıkları olduğunu ve cezaevinde yaşamını idame ettirmekte zorlandığını belirten Karayılan, şunları ekledi: "Hapishanede kaldığı bu süreç içerisinde rahatsızlıkları giderek arttı. Hastalıkları nedeniyle birçok defa hastaneye kaldırıldı. İlk dönemlerde midesinden rahatsız olduğunu aktarmıştı, tedavisi zamanında yapılmadı. Cezaevine girmeden önce de gözlerinden defalarca ameliyat olmuştu. Son görüşmemizde gözlerinden şikâyetçiydi. Gözlerinin sürekli sulandığını revire çıkıp ilaç almasına rağmen bir değişiklik olmadığını aktardı."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.