HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yüzlerce kişinin katledildiği ve sokağa çıkma yasağının kısmi olarak devam ettiği Cizre’ye gitti. Demirtaş ve beraberindeki milletvekili heyetinin Cizre’deki ilk durağı belediye binası oldu. Belediye ziyaretinin ardından Demirtaş ve HDP milletvekilleri Cuma Namazı’nı kılmak için Ulu Cami’ye gitti. Camiyi ablukaya alan polis namaz ardından vahşet bodrumlarının yer aldığı Cudi Mahallesi’ne yürüyüşü engellemeye çalıştı. Saldırı tehdidinde bulunan polis, sadece araçlarla mahalleye gidişe izin verdi. Tehdit ve baskıya rağmen halk yürüyüşünü sürdürdü. 

Cizre’de katledilen ve kimlikleri belirlenemeyenlerin defnedildiği mezarlığı ziyaret eden heyet, 200’e yakın cenazenin çıkarıldığı 3 bodrumda da incelemelerde bulundu. 


Savaş suçu işlendi

"Sivillere ait yerleşim alanlarında orduya ait tank, top ve ağır silahlarla operasyon yapmak bir savaş suçudur" diyen Demirtaş şöyle devam etti: "Aylardır Cizre, İdil, Silopi, Şırnak, Gever ve Nusaybin'de bunlar yaşanıyor ve aynı suç işleniyor. Hali hazırda Cizre'nin bütün sokaklarında büyük bir baskı ve yasak devam ediyor. Yapılmaya çalışılan şey Cizre'yi yıldırmak, korkutmaktır. Ama herkes şunu bilmeli ki, faşist barbarlık karşısında halkımız asla diz çökmeyecektir. Davutoğlu şunu bilmeli ki, şu emri verdiği için nasıl Bosna kasabı yargılandı, ceza aldıysa senin de bir gün ulusal veya uluslararası yargı önünde hesap vermen için elimizden geleni yapacağız. Sanmasınlar bu barbarlığı yapanların yanına kar kalacaktır. Ve sanmasınlar halkımız bu barbarlık karşısında korkacak, unutacak ve diz çökecektir."


AKP'ye pabuç bırakmayacak

Herkesi yıkımın olduğu yerlerle dayanışmaya çağıran Demirtaş, "Bu barbarlık tarihine karşı kahramanlık tarihini yazmış halkımızın 7'den 70'e herkesin yanında olduğunun bilinmesi lazım. Cizîra Botan defalarca barbar zihniyetler tarafından teslim alınmaya çalışıldı. Bugün de bunu yapmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar. Halkımız asla pabuç bırakmayacaktır" diye konuştu.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet incelemenin ardından halkla birlikte HDP binasına geçmek için Nusaybin Caddesi'ne çıktığında polis saldırısına maruz kaldı. Halk Demirtaş'ı korumaya çalıştı. Kadınlar zılgıt çekerken, kitle de saldırıya karşılık, "Direne direne kazanacağız" sloganı attı. HDP binasına geçen Demirtaş’ı halk yol boyunca zafer işaretleriyle selamladı.


DİHA/ŞIRNAK