Demokrasi İttifakı büyüyor

  •  HDP'nin de içinde olduğu 6 siyasi parti ve örgüt, kuracakları ittifakın isminin “Emek ve Özgürlük İttifakı” olacağını açıkladı. İttifakın mücadele ilkeleri, siyasal program çerçevesi, seçimler öncesi ve sonrasını kapsayan yol haritası, Eylül'de paylaşılacak.

 

MASİS HESKİF/ANKARA

İttifak çalışması kapsamında bir araya gelen 6 siyasi parti ve örgüt, Eylül’de yol haritasını açıklama kararı aldı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, 6 parti ile sınırlı kalınmayacağını belirterek, “İttifakı genişletmek, ittifakta olmak isteyen, olması gereken siyasi parti, kurum, kuruluş, kişileri dahil etme çalışmamız olacak” dedi. EHP Sözcüsü Özge Akman ise bundan sonraki süreci somut programlarla ilerleteceklerini belirterek, “Sadece seçimleri kapsayan değil, her dönem sorunlara çözüm üreten bir mücadele programı, yol haritası için yola çıktık" şeklinde konuştu. TÖP Sözcüsü Perihan Koca ise krizlerin bu kadar derinleştiği siyasal iklimde, bunun bir tercih olmaktan ziyade zorunluluk olduğunu vurgulayarak, "Demokratik halkçı bir sistem yaratmak adına yan yana geldik” diye konuştu.HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel ise Demokrasi İttifakı'nın önemli bir ayağı tamamlandığını belirterek, şimdi Kurdistanî örgütler, inanç kurumları, kadın, ekoloji, emek güçleri ve STK'lar ile buluşma zamanı olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP), önceki gün TİP İstanbul İl Başkanlığında bir araya geldi. Toplantıya, HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın yanı sıra Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Mahir Gürz, Erdal Ataş, TÖP Sözcüsü Perihan Koca, Sözcüler Kurulu Pelin Kahiloğulları ve Tamer Doğan ile EHP Sözcüsü Özge Akman, Merkez Komite Üyesi Hakan Öztürk katıldı.

İsim ve yol haritası

6 siyasi parti ve örgüt, kuracakları ittifakın isminin “Emek ve Özgürlük İttifakı” olacağını açıkladı. Toplantının ardından yayınlanan yazılı açıklamada, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış ve demokrasi temelinde bir değişimi yaratacak birlikteliği vurgulamak, siyasal ve toplumsal iradeyi güçlendirmek, kararlı duruşu, mücadeleyi, dayanışmayı ve umudu büyüten yürüyüşü şekillendirmek üzere bir kez daha buluşulduğu belirtildi. Tüm kentlerde, sokaklarda ve meydanlarda; tarlalarda ve fabrikalarda; okullarda ve üniversitelerde; her alanda mücadeleyi büyütmek; emekçilerin, işçilerin, kadınların, gençlerin, çiftçilerin ve üreticilerin taleplerini ve mücadelelerini ortaklaştırmak üzere sürdürülen ittifak çalışmasının tamamlama aşamasına geldiği kaydedildi. Her gün daha da derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal kriz karşısında toplumsal adalet, eşitlik ve güçlü demokrasi temelinde değişim mücadelesini ortaklaştıracak bu ittifakın mücadele ilkeleri, siyasal program çerçevesi, seçimler öncesi ve sonrasını kapsayan yol haritasının, Eylül ayında kamuoyuyla paylaşma kararına varıldığı ifade edildi. 

Hep birlikte mücadele

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız ve buna uygun davranma konusunda kararlıyız. İttifakımız, AKP-MHP iktidarının halk düşmanı politikalarına direnen, bu düzenden ve iktidardan kurtulmak, sorumlulardan hesap sormak isteyen tüm kesimlerin, siyasal ve toplumsal muhalefet güçlerinin katılımı, katkısı ve desteğiyle büyüyecektir. İttifakımız, bir yol arkadaşlığı, bir mücadele arkadaşlığı olacaktır. İnsanca çalışılacak ve yaşanacak bir düzen; halkın egemenliğine dayanan bir güçlü demokrasi; Kürt sorununda barışçıl ve demokratik bir çözüm; kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların eşitliği ve özgürlüğü; doğanın ve kültürel varlıklarımızın korunması için hep birlikte mücadele edeceğiz.

Hepimiz sorumluluk alalım

Çağrımız tüm emekçilere, demokrasi, hak, hukuk, özgürlük, eşitlik mücadelesini yürüten bütün toplumsal hareketler, kurum, kuruluş ve yurttaşlaradır. Hep beraber sorumluluk alalım. Yangın yerine çevrilen ülkeyi ortak talepler ve birlikte mücadele anlayışıyla özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edelim. Emek, barış, özgürlük ve demokrasi değerleri temelinde, halkın egemen olduğu bir toplumsal ve siyasal düzeni kurmanın, ezilen ve sömürülen tüm toplum kesimlerinin gücüyle mümkün olduğunu biliyoruz. Herkesi bu anlayış ve çağrı doğrultusunda ortak ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Tek adam iktidarına, sermayenin ve zulmün düzenine karşı hep birlikte başaracağız.”

Bileşenleri artacak

İttifakta yer alan parti temsilcileri konuya ilişkin gazetemize konuştu. “Emek ve Özgürlük İttifakı”nın bir ihtiyaçtan doğduğunu belirten EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, “Yoksulluğun, işsizliğin, enflasyon had safhada olduğu; ekonomik krizin koşulları gittikçe daha çok zorladığı bir süreci yaşıyoruz. Bu da işçi ve emekçiler içerisinde hükümetin politikalarına karşı tepkiyi biriktirmektedir” diyerek derinleşen kriz ile birlikte artan baskılara işaret etti. Gürkan, tek adam yönetiminin politikalarına karşı mücadelenin örgütlenme ihtiyacını ortaya çıkarttığını dile getirdi.  Masada yer alan 6 partinin sorumluluklarının önemine işaret eden Gürkan, 6 parti ile sınırlı kalınmayacağını söyledi. Gürkan, “Her birimiz tarihsel bir sorumluluk almış durumdayız. Dolayısıyla bu mücadele ittifakı olarak tanımladığımız birlikteliği, diğer mücadele, halkı demokratik güçleriyle birleştirme gibi bir sorumluluğumuz var. Önümüzdeki dönemki yol haritamızı bunun üzerinde kurgulayacağız. İttifakı genişletmek, ittifaka dahil olmak isteyen, olması gereken siyasi parti, kurum, kuruluş, kişileri platforma dahil etme çalışmamız olacak. Bütün toplumsal ve siyasal kesimlerle ortak mücadele zeminini tartışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Somut programla ilerleyecekler 

“Bizler birçok alanda mücadele eden, birçok konuya dair kendi perspektifinden çözüm programlarını öne süren örgütleriz” diyen EHP Sözcüsü Özge Akman, eşitsizliklere, sömürüye ve bundan kaynaklı sorunlara değindi. Bundan sonraki süreci sadece yan yana gelerek değil, somut programlarla ilerleteceklerini belirten Akman, “Sadece seçimler dönemini kapsayan değil, her dönem yaşadığımız sorunlara çözüm üreten bir mücadele programı, yol haritası için yola çıktık. Bundan sonra somut çözümlerimizi konuşacağımız programımızı yayınlayarak bu sürece devam edeceğiz. Değiştirici ve umut vaat edici bir ittifak olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Akman, mücadele eden örgütlenen kurumlar ile bir araya gelebileceği geniş kapsamlı bir program hazırladıkları bilgisini verdi. 

Bu ittifak bir zorunluluk

TÖP Sözcüsü Perihan Koca ise demokratik bir Türkiye isteyenlerin, halkçı bir seçenek oluşturabilmek için yan yana gelmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Krizlerin bu kadar derinleştiği siyasal iklimde, bu bir tercih olmaktan ziyade bir zorunluluktur. Emekçiler, yoksullar, halk, aslında bu memleketin esas sahipleri açısında gerçekten yaşam güvencesinin olmadığı bir sürecin içerisindeyiz. Buradan bir çıkışa ihtiyacımız var. Bu çıkışı aynının bir benzerinin devamını yapanlar, oradan yol yürüyenler, yaratamaz. Sermayenin, devletin çıkarları açısından bugün kendi iktidarlarını korumaya çalıştıkları bir moment var. Dolayısıyla biz halkın çıkarlarının savunucuları olarak demokratik halkçı bir Türkiye’yi yaratmak adına yan yana geldik.” 

İttifak buluşmalarına devam

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel de sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "Demokrasi İttifakı'nın önemli bir ayağı tamamlandı…  Sol ve sosyalist partilerle yapılan "Emek Ve Özgürlük İttifakı” kendini ilan edecek… Şimdi Kurdistanî örgütler, inanç kurumları, kadın, ekoloji, emek güçleri ve STK'lar ile buluşma zamanı…"

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.