Demokratlar ivme kazandı

Dünya Haberleri —

ABD seçimler / foto:AFP

ABD seçimler / foto:AFP

  • ABD’de Demokratlar beş eyalette Cumhuriyetçilere fark atarak seçimleri kazandı. New York’ta Zohran Mamdani belediye başkanlığını, Virginia’da Abigail Spanberger ve New Jersey’de Mikie Sherrill valilik seçimlerini kazandı.

ABD'de beş eyalette yapılan seçimlerde Demokratlar, Cumhuriyetçilere önemli fark etti. Demokratlar uzun süredir gösteremedikleri bir performansla tüm seçimleri kazanırken, sonuçlar gelecek yılki ara seçimler öncesinde "mavi dalga" beklentisi yarattı. Demokratlar, Virginia, New York, New Jersey, California ve Pennsylvania eyaletlerinde eyalet çapında seçimleri kazandı.

New York'ta 2 milyondan fazla kişinin oy kullandığı belediye başkanlığı seçimini, Demokratların adayı Zohran Mamdani kazandı. 34 yaşındaki Uganda doğumlu Mamdani, bağımsız aday olarak yarışan New York eski valisi Andrew Cuomo'yu yenerek, ABD'nin en büyük kentinin başına geçen son yüzyıldaki en genç isim oldu.

Oyların yüzde 90'ından fazlası sayılan seçim sonuçlarında Mamdani yüzde 50,4'lük oyla zafer kazandı. Cuomo ise yüzde 41,6'lık oy alabildi. Diğer bir aday Curtis Sliwa ise yüzde 7,1'de kaldı.

 

Zohran Mamdani / foto:AFP

 

'Bir siyasi hanedanlığı devirdik'

Ailesi Hindistanlı olan genç siyasetçi kentin ilk Güney Asya kökenli ve Müslüman belediye başkanı seçildi. Mamdani, seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı konuşmasında zaferinin geçim sıkıntısı çeken işçi sınıfı için bir kazanım olarak nitelendirdi. 

"New York, bu gece değişim için bir yetki verdin. Her sabah tek bir amaçla uyanacağıma söz veriyorum: Bu şehri, bir önceki günden daha iyi hale getirmek. Arkadaşlar, bir siyasi hanedanlığı devirdik. Bugün net bir sesle tekrar ettik; umut yaşıyor. Donald Trump, izlediğini bildiğim için sana dört kelime söyleyeceğim; şimdi televizyonunun sesini aç.”

“Donald Trump tarafından ihanete uğramış bir ulusa onu nasıl yenebileceğini gösterebilecek biri varsa, bu, onu yaratan şehirdir. Ve bir despotu gerçekten korkutmanın bir yolu varsa, bu, ona güç kazandıran koşulları ortadan kaldırmaktır" dedi.

"Bu siyasal karanlık döneminde, New York ışık olacak" ifadesini kullanan Mamdani, "New York, göçmenlerin kenti olarak kalacak. Göçmenler tarafından inşa edilmiş, göçmenler tarafından ayakta tutulmuş ve bu geceden itibaren bir göçmen tarafından yönetilen bir şehir" diye ekledi.

İki kadın aday kazandı 

Öte yandan Virginia ve New Jersey eyaletlerindeki valilik seçimlerini de Demokratların adayları kazandı. Virginia’da Demokrat aday Abigail Spanberger, eyaletin Cumhuriyetçi vali yardımcısı Winsome Earle-Sears'ı mağlup etti.

Virginia'da yönetim genellikle Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında el değiştiriyor. Bu nedenle seçim sonucu, gelecek yılki ara seçimler öncesinde seçmenlerin genel eğilimini gösteren bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Zafer konuşmasında Spanberger şöyle dedi: “Dünyaya bir mesaj gönderdik: 2025’te Virginia, partizanlığa değil sağduyuya yöneldi. Kaosa değil, birlik içinde bir topluluğa oy verdik.” New Jersey’de ise ABD Temsilciler Meclisi üyesi Mikie Sherrill, eski eyalet yasama üyesi Cumhuriyetçi Jack Ciattarelli'yi yendi. Her iki aday da seçim sürecinde hayat pahalılığına odaklandı.

California’da ise seçmenler, Trump’tan ülkeyi “kurtarma” çağrılarına yanıt vererek, eyaletin kongre seçim bölgelerinin yeniden çizilmesini öngören bir referandumu onayladı. Bu değişiklikle beş bölge Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçti. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.