Dengêj Evi’ne sahip çıkalım

Kültür/Sanat Haberleri —

Dengbêj Evi / Şırnak

Dengbêj Evi / Şırnak

  • Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde belediyeyi borç batağına sürükleyen ve taşınmazlarını bir bir devreden kayyumların en son icraatı, Dengêj Evi’nin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devretmek oldu. Yerine kayyum atanan Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu ve dengbêjler, kararı “kültüre yönelik darbe” olarak nitelendirdi.

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde belediyeyi borç batağına sürükleyen ve taşınmazlarını bir bir devreden kayyumların en son icraatı, Dengêj Evi’nin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devretmek oldu. Yerine kayyum atanan Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu ve dengbêjler, kararı “kültüre yönelik darbe” olarak nitelendirdi.

Her yeri satıyorlar

Kurdistan’da 2016 yılında belediyelere kayyum atanmasıyla kültürel soykırımın başlatıldığını belirten Kutlu, Dengbêj Evi’nin Güzel Sanatlar Lisesi’nin kullanımına sunulmasının sıradan bir olay olmadığına dikkat çekti. Kutlu, “Kürt gençleri katlediliyor, siyasetçileri tutuklanıyor. Degbêj Evi’ne yönelik karar da bunun bir parçasıdır. Kayyumların talanı devam ediyor. Nasıl halkın iradesi yok sayılarak belediyelere el konulduysa, halkın kazanımları da gasp ediliyor. Tarihin, değerlerin talanı için özel bir politika devrededir” dedi.

Değerleri hedef alanların yarın halkın arasına nasıl karışacağını soran Kutlu, “Cizîr’de satılmayan bir kaç yer kalmıştı onlar da kayyum tarafından satılıyor. Bir halkın dili ve kültürüne yönelik bir talan söz konusudur. Seçimlere aylar kala bu kararın alınması da planlıdır” ifadelerini kullandı. 

Bu mekan halka aittir 

Cizîr Birca Belek Dil ve Kültür Derneği üyesi Umut Botan, Denbêj Evi’nin Botan’ın tarihini ve kültürünü yaşatmak amacıyla kurulduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: “Dengbêj Evi’nin etrafında kenetlenmemiz gerekiyor. Bu mekan halka aittir. Bizi biz yapan kültürümüzdür. Dengbêj Evi’nin devredilmesi kimliğimize yönelik tahammülsüzlüktür.” ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.