Wan’da yaşanan deprem felaketi ardından, Türk devletinin yardımları engellemesi ve gelen yardımlara el koyması ile mağdur durumuna düşen depremzedeler, ağır kış koşulları nedeniyle göç etmeye mecbur bırakılmıştı. En azından kışı geçirebilecek sıcak bir ev için harekete geçen BDP ise, ‘evim evinizdir’ kampanyası ile bir nebze olsa mağduriyeti giderebildi.
BDP aracılığıyla Mersin’de bulunan iki evi depremzedelere tehsis eden Sultan Yağımur ve Ercan Alkaş, ailelerin istedikleri kadar kalabileceklerini belirtti.

‘O insanlara yardım etmeye mecburuz’
Sultan Yağmur, konu hakkında şunları söyledi: „Wan depremini duyar duymaz, nasıl yardım edeceğimi düşündüm. Bir Kürt olarak ve bir insan olarak o insanlara yardım etmek mecburiyetindeyim. Bu arada bir kısım depremzedenin Mersin’e göç ettiğini öğrendim. Mersin’deki kirada olan evim aklıma geldi. Kiracılardan evimi boşaltmalarını istedim. Yine orada damadımın da evi kiradaydı. Kiracılar evlerimizi depremzedelere tahsis edeceğimi söyledim. Onlar da olumlu karşıladı. Her iki ev için BDP ile ilişki kurarak, depremzedelere tahsis etmelerini istedim. Şu an bir aydan beri iki evde toplam 15 kişi oturuyor.“

Henüz tanışmadılar
Evlerinde oturan ailelerle henüz tanışmadıklarını belirten Yağmur, depremzedelerin istedikleri kadar evlerinde kalabileceklerini dile getirdi.
Yağmur, „Bu keyfi bir şey değildir. Kürt olarak ben buna mecburum. Eimdeki her türlü olanakla o insanlara yardımcı olmam lazım. Bu bir insanlık görevi. O soğukta yaşayan çocuklar, depremden daha büyük bir travma yaşıyor. Bu vicdani bir görevdir“diyor.
Yaptığımız araştırmada Sultan Yağmur’un evlerine yerleşen ailelerin Wan’daki depremde toplam 13 yakını enkaz altında kalmış. Aileler ayrıca evlerini depremde tamamen kaybetmiş.
Sultan Yağmur, 21 yıl önce Mêrdîn’in Nisêbîn İlçesi’nden göç edip Almanya’ya yerleşmiş...

İLYAS ERSÖZ/BREMEN