Depremzedelere yardımlar neden verilmiyor?

6 Şubat 2023 Depremi

6 Şubat 2023 Depremi

  • Elini kaybeden işçiye rüşvet teklifi
  • Tacizci zabıtaya soruşturma
  • Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde su verilmiyor

Maraş’ta 6 Şubat’ta 7.7 şiddetinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen, yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan depremin üzerinden 6 ay geçti. Depremzedeler için gerek uluslararası gerekse Türkiye içinde yüksek miktarda para toplandı. Ancak binlerce insan hala çadırlarda yaşıyor. Depremzedeler bir kışı daha çadırlarda geçirmek istemiyor. Gazeteci Fatih Altaylı, canlı yayında toplanan ve ödemesi yapılmayan kamu ve kamu kontrolündeki şirketlerin deprem yardımlarının bir sene sonra ödeneceğini aktardı.

Altaylı, kendi internet sitesindeki yazısında, "Devleti idare edenler, canlı yayında söz verdiği yardımları ödemeyenlerin isimlerini 'devlet sırrı' gibi gizli tutuyor. Dandik muhalefet ise bu isimlerin üzerine gitmemekte kararlı" diyerek durumu eleştirdi.

Yardımlar şirketlere takıldı

Altaylı, konuyu gündemde tuttukça kendisini arayan şirket yöneticilerinin isimlerinin gizli tutulması şartıyla, şu ifadeleri kullandıklarını aktardı: “Biz bu yardımlar için söz verdik ama bu yardımlar için aslında genel kurul kararı gerekiyor. Genel kurul yapıp bu yardım miktarları ile ilgili genel kuruldan izin almadan bu paraları ödeyemeyiz. Ödersek başımız belaya girer.”

Altaylı, "Bu açıklamaya göre geçen Mart’ta söz verilen yardımlar bu şirketlerin genel kurul zamanları dikkate alındığında ancak önümüzdeki Mart’ta ödenebilecek. Enflasyonun yüzde 100’ü bulduğu bir ülkede bu söz verilen yardımın reel olarak yarı yarıya azalması demek” değerlendirmesini yaptı.

 

*****

Elini kaybeden işçiye rüşvet teklifi

Batman'da yaşayan 22 yaşındaki Bilal Yelboğa, işsizliğin yoğun olduğu kentte, bir markette iş buldu. Bir süre manav reyonunda çalışan Yelboğa, isteği dışında kasap reyonuna alındı. Kasaplık konusunda bilgisi ve eğitimi olmayan genç işçinin zorla çalıştırıldığı reyonda önce kesilen parmaklarını, ardından elini kıyma makinesine kaptırarak kaybetti. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, çalışırken çelik eldiven kullandırılmayan Yelboğa'ya, işverene dava açmaması için de 100 bin lira para teklif edildi. Bilal Yelboğa şimdi yaşadığı travmayı atlatmaya çalışıyor ve kaybettiği eli için adalet arıyor. BATMAN

 

*****

Tacizci zabıtaya soruşturma

AKP’li Sultangazi Belediyesi’nde görevli Ahmet B. hakkında “çocuğa yönelik cinsel taciz” şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. BirGün’de yer alan habere göre, Ahmet B.’nin 2 çocuğa cinsel tacizde bulunduğuna dair ses kayıtlarının savcılığa verildiği belirtildi.

Öte yandan çocukların ses kayıtlarını belediyeye gönderdiği, ancak yetkililerin, Ahmet B. hakkında idari ve adli bir işlem yapmadığı da edinilen bilgiler arasında.

Ahmet B.’nin avukatı ise yaptığı açıklamada, faili aklamaya dönük ifadeler kullanırken, soruşturmanın sürdüğünü ekledi.

‘Fatih belediyesi olayın üzerini kapatıyor’

Konuya ilişkin Fatih Belediyesi ile Sultangazi Belediyesi yetkilileri, herhangi bir açıklama yapmayacaklarını bildirdi. Bir başka dava kapsamında ifade veren A.O., Ahmet B.’ye ilişkin şu sözleri kullandı: "Gece ekip amirliği yaptığı sırada dilencileri dövdüğünü, edep yerlerine biber gazı sıktığını, Suriyeli iki bayanı taciz ettiğini, tacize uğrayan dilenci kız bana söyledi. Zabıta memurunun bunun üzerine bir başka belediyeye gönderildiğini öğrendim.”

A.O. ayrıca ifadesinde, Fatih Belediyesi’nin olayın üzerini kapattığını iddia etti. İSTANBUL

 

*****

Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde su verilmiyor

Sağlık giderleri her geçen gün artarken şimdi de hastanelerde yatan hastaların temel ihtiyaçları karşılanmıyor. Yeni Yaşam Gazetesi’nde yer alan habere göre, ismini vermek istemeyen bir hasta yakını sıcak havaya rağmen sadece yemek saatinde su verildiğini onun dışındaki su ihtiyaçlarını, hastaların kendilerinin karşıladığını söyledi. Hasta yakını, ekonomik olarak zor durumda olan, her gün hastaneye gidebilecek yakınlıkta olmayan birçok kişinin ise söz konusu durum nedeniyle mağduriyet yaşadığını, kendisinin de iki gün arayla hastaneye su götürüp yakınına verdiğini ifade etti.

Hasta yakını, su sorununa ilişkin hastanede konuştuğu bir görevlinin koronavirüs salgını sırasında sebil uygulamasının hastalık bulaşmasın diye kaldırıldığını ve bu uygulamanın sürdüğünü aktardığını iddia etti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.