Dersim seni sarsın Munzur seni yıkasın

Kadın Haberleri —

Aysel Doğan'ın uğurlama merasimi - Köln

Aysel Doğan'ın uğurlama merasimi - Köln

  • Zarifelerin, Sakinelerin, Atakan Mahirlerin yoldaşı, Kürt kadın devrimci Aysel Doğan, Köln’de O’na yaraşır bir tören ardından “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla Dersim’e uğurlandı. 
  • Yeğeni Pınar Mansuroğlu, “Çok sevdiği Dersim’de arkadaşlarının yanında huzura erecek. Sözümüzdür, emanetine sahip çıkacağız. Unutmayacağız, yolunda yürüyeceğiz” dedi. 

Ömrünü Kürt mücadelesine adayan, yaşamı mücadele ve direnişle geçen 69 yaşındaki Aysel Doğan, cezaevinde yakalandığı rahim kanseri nedeniyle 11 Mayıs’ta yaşamını yitirdi. Faşizme boyun eğmeyen, inandığı yolda yürüyen ve son ana kadar kalbi Özgürlük Mücadelesi için atan Aysel Doğan için  Köln’de bir tören düzenlendi. Bergisch Gladbach’taki törene, Aysel Doğan’ın ailesi, Avrupa’da yıllardır birlikte mücadele yürüttüğü yoldaşları ile Kürt kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. 

Bizim için onurdur
Aysel Doğan’ın tabutu kadınların omuzunda  “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla salona getirildi. 
Törende bir konuşma yapan Aysel Doğan’ın yeğeni Pınar Mansuroğlu, “Ailemizin bir parçası olması bizim için onurdur. Çok sevdiği Dersim’de arkadaşlarının yanında huzura erecek. O’nun Dersim’de istediği gibi yerine ulaştırılması da bizim için teselli olacak” dedi. 
Aysel Doğan’ın vasiyetinin Dersim’e gönderilmek olduğunu belirten Mansuroğlu, “Dağlarda şehit düşen yoldaşlarım gibi yıkanmadan, kefenlemenden beni toprağa verin. Üzerime bir Rojava kefiyesi ve Êzîdî kadınların beyaz fistanını atın” dediğini aktardı. 

Yaşamı da sıra dışı oldu
Êzîdî kadınların acısını yüreğinde hissettiğini, Şengal’e gitmek istediğini ancak sağlığının buna izin vermediğini belirten Mansuroğlu, “Teyzem her zaman birleştirici oldu. Sıradan bir insan değildi, yaşamı da sıra dışı oldu. Bize veda ederken O’nu en çok zorlayan şey hastalığı nedeniyle emek veremeyişi oldu. Bunu bize hep dile getirdi” dedi. 

Emanetine sahip çıkacağız
Aysel Doğan’ın 38 Dersim Katliamı’nın acısını yaşayarak büyüdüğünü ve tüm hayatının mücadeleyle geçtiğini vurgulayan Mansuroğlu şöyle devam etti: “Teyzem barış elçisiydi, barışa inandı. Biz minnet etmiyoruz, dilimizi, kültürümüzü, inancımızı istiyoruz. Teyzem bunları bize emanet etti. ‘Dilinize, kültürünüze, doğanıza, hareketinize sahip çıkın’ dedi. Teyzem, ‘Kürt halkına inanmayanların ömrü uzun olsun ki Kürtlerin neleri başaracağını görsünler’ derdi. Onun sevgisinin, bağlılığının onu tanıyan, bilen herkese geçtiğini inanıyorum. Gözü, kulağı hep haksızlığı uğrayanlardaydı. Ailesi olarak sözümüzdür, emanetine sahip çıkacağız, rahat olsun.”

Yolunda yürüyeceğiz
“Herkesin başı dik olsun, ağlamayın” diye seslenen Mansuroğlu, “Teyzem, Zarifelerin, Mazlumların, Hayrilerin Kemallerin, Sakinelerin, Zinlerin, Atakan Mahirlerin yoldaşı. Seni Dersim’e, Munzur’a uğurluyoruz. Dersim seni sarsın sarmalasın, Munzur seni yıkasın. O gökten akan yağmurlar sana can olsun, rahmet olsun” dedi. Aysel Doğan’ı, “Emanetine sahip çıkacağız, unutmayacağız, yolunda yürüyeceğiz. Oxir be” diyerek uğurladı. 

Direnişi miras kaldı
Yoldaşları adına konuşan Zozan Serhat ise “Aysel Heval’in ruhu PKK’nin kadın özgürlük hareketinin ruhunu yansıtıyordu. Heval Aysel, tüm ömrünü bu mücadeleye adadı. Dört parçada elinin değmediği, ulaşamadığı Kürt kalmasın istiyordu. Bize her zaman ‘Daha çok çalışmamız gerekiyor, yetmiyor. Düşman Kürdistan’da katliamlar yapıyorsa bu bizim eksikliğimiz’ derdi. Aysel Heval kadındı, Kürt’tü, Alevi’ydi, tüm kimliklerini layıkıyla taşıdı” dedi. 


Aysel Doğan’ın vasiyetinin “mücadeleyi yükseltin” olduğunu kaydeden Serhat “‘Ne olursa olsun başaracağız, bunun için mücadeleyi, direnişi yükseltelim’ derdi. Direniş ısrarı bize miras kaldı. ‘Önderliğin özgürlüğü için mücadele edin, Önderlik özgür olmadan verilen mücadelemiz başarıya ulaşamaz’ derdi. Bugün milyonlar senin öğrencindir, senin mirasını devraldı. Sana söz veriyoruz, mücadeleni yükselteceğiz” diye konuştu. 
Duygusal anların yaşandığı törende sık sık “Şehit Namirin”, “Jin, Jiyan, Azadî“, Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. Kürdistan Kadın Özgürlük Partisi’nin (PAJK) mesajının okunması ardından Aysel Doğan zılgıtlar eşliğinde Dersim’e uğurlandı. 
 KÖLN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.