Haftalardır Silopi, Cizre, Yüksekova, Silvan’da devam eden devlet terörü Dersim’e taşındı. Dersim kent merkezinde karakola düzenlenen eylem ardından çıkan çatışmada 1 gerillanın yaşamını yitirmesi, 1 gerillanın da ağır yaralanması ardından gerillaları sahiplenmek isteyen halka polis saldırdı. Açılan ateş sonucu aralarında 15 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 4 sivili yaraladı. 

HPG gerillaları Dersim kent merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Şehit Nafi Karabulut Karakolu’na eylem düzenledi. Karakol binasının önüne kadar giden gerillalardan 2’si ile polis arasında çatışma yaşanırken, çıkan çatışmada 1 polis öldü, 3’ü yaralandı. Karakol önünde uzun süre çatışan HPG gerillalarından 1’i yaşamını yitirirken, diğeri de ağır yaralandı. 

Çatışma ardından karakol önüne gelerek gerillaları sahiplenmek isteyen halka polisler ateş açtı. Zırhlı araçlardan halka hakaretlerde bulunuldu. 


Bir çocuk ağır yaralı

Siviller hedef alınarak açılan ateş sonucu 15 yaşında kız çocuğu ve annesinin de aralarında bulunduğu 4 kişi yaralandı. İsmi öğrenilemeyen çocuğun durumunun ağır olduğu bildirildi. 

Yaralı HPG’li ile yaşamını yitiren HPG’linin cenazesini almak isteyen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun ve beraberindeki gruba da polisler silah doğrulttu. Ardından da havaya ateş açtı. 


Halkın öfkesi sokağa taştı

Saldırıya rağmen gerillaların bulunduğu alana ulaşan  Alican Önlü ve Nurhayat Altun, ambulans aracılığıyla yaralı HPG’li ve yaşamını yitiren HPG’linin cenazesini Dersim Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. 

Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun dün kentte yaşanan durumu şöyle özetledi: “Halk her yerde sokakta. Polislerin zaman zaman halka dönük saldırıları oluyor. Gaz bombası atılıyor, tazyikli su sıkılıyor. Öncesinde ateşte açıldı. Büyük bir gerginlik hali var, bu gerginliklerin son bulmasının tek yolu da yeniden barış ve müzakere sürecine dönülmesi. Aksi halde gerginlik, çatışma ve ölüm son bulmaz.”


Ambulansa da ateş

Yaralı sivilleri almaya gelen ambulansa da ateş açıldı. Açılan ateş sonucu ambulansın teknisyeni boğazından kurşunla yaralandı. 


Kepenkler kapatıldı

Kent merkezindeki bir çok sokak ve caddeye polis ve özel harekat timleri, yüksek binalara ise keskin nişancılar konumlandırılırken, kente giriş çıkışlar yasaklandı. 

Kepenklerin kapalı olduğu kentte “Şehid Namirin” sloganları gün boyunca kesilmedi. Günel Sokak’ta bekleyişe geçen Ali Toğluk isimli bir kişi de gözaltına alındı. 


 DERSİM