Dersim’de HPG gerilları tarafından polise yönelik iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Şehir merkezinde, Munzur Mahallesi’nde halı sahada futbol oynayan polislere önceki gece uzun namlulu silahlarla gerçekleştirilen saldırıda; biri başkomiser 10 polis ölürken, üçü ağır 8 polis de yaralandı. Dün açıklama yaparak eylemi üstlenen HPG, olay yerinde yaşamını yitiren komiserin eşinin ise gerillaların hedefi olmadığını açıkladı. Eşzamanlı olarak bir saldırı da Özel Harekat Polis noktasına gerçekleştirildi.

Çatışma yaşandı
Saldırılar sonrası gerilların kaçtığı düşünülen Munzur Vadisi’ne operasyon düzenlendi. Munzur Vadisi’nde HPG’liler ile devlet güçleri arasında sıcak temas sağlandı. Çatışma sürerken, silah sesleri kent merkezinden duyuldu. Alan, Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan kalkan Kobra helikopterler tarafından yoğun ateş altına alındı. HPG, Serkeftin, Kırmızıdağ, Anafatma, Çötlük ve merkez çevresine yönelik olarak başlatılan operasyonun hala devam ettiğini bildirdi.

1 gerilla hayatını kaybetti

HPG, bir gerillanın da hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaşamını yitiren gerillanın 1981 Doğu Kürdistan Mako doğumlu, 2004 katılımlı, ‘Rojhat Mako’ kod adlı Kavus Dellaimilan olduğu belirtildi.

Kentte gözaltı furyası

Polislere saldırı sonrası kent adeta ablukaya alınırken, evler basıldı ve çoğu BDP’li 20 kişi de gözaltına alındı. Bazılarının isimleri şöyle: Belediye meclis üyesi Babikan Adır, belediye personelleri Erkan Yılmaz, Fuat Gök, Yener Gülbar, Ali Keser, Müslüm Köknar ve Erhan Çakır. Giriş çıkışların yasaklandığı Dersim’de gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. Gözaltına alınanlarla ilgili avukatlara dahi bilgi verilmezken, kentteki polis ablukası devam ediyor.

Bingöl’de de polislere saldırı

Bingöl’ün Genç İlçesi’nde kaymakamlık lojmanının önündeki polis noktasına düzenlenen silahlı saldırıda Valiliğe göre; 2 polis yaralandı. Bingöl Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, silahlı saldırının uzun namlulu silahlarla yapıldığı belirtildi. Olayın ardından asker ile özel harekatçılar tarafından başlatılan takibin sürdüğü ifade edildi. HPG, eylemi üstlenirken, detayların daha sonra açıklanacağını duyurdu.

DERSİM-BİNGÖL




HPG: 9 asker öldürüldü

HPG Basın ve İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan açıklamada, Varto ve Tatvan’da 9 askerin öldürüldüğü açıklandı.
HPG, Bitlis’in Tatvan İlçesi’nde 3 Eylül günü 2 zırhlı araç ile bir askeri otobüse yönelik olarak gerillalar tarafından eylem gerçekleştirildiğini; 3 askerin öldüğünü, 6 askerin yaralandığını bildirdi. Eylem sonrası Türk ordusu tarafından bölgede hava destekli operasyon başlatıldı.
HPG güçleri aynı gün Muş’un Varto İlçesi’nin Geyiksu, Çatak ve Kox alanları arasında operasyona çıkan Türk ordusuna ait hareketli bir birliğe yönelik eylem yaptı. İki koldan gerçekleştirdiği belirtilen eylemde 6 asker ölürken 3 asker de yaralandı. Eylem ardından Türk ordusu tarafından Hopu, Paxirann, Babaocağı, Kevirê Spi, Merkezpınar ve Çatax’ı da kapsayan operasyonun hala devam ettiği bildirildi.
Açıklamada, 4 Eylül’de Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ne bağlı Kato Jirka alanının Kobra tipi helikopter tarafından bombalandığı da bildirildi.  


 ANF/BEHDİNAN