‘Devlet evimizi yıkmak istiyor, ben evimi nereye götüreyim’

  • Bingöl Karer’e bağlı Pîrcan (Kabaçalı) Köyü’nde yaşayan ve evi ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılarak göç ettirilmek istenen Zelihan Başusta: “Bu benim toprağımdır, kesinlikle istemiyorum. Bütün sülalemiz, nerdeyse tüm ceddimiz bu topraklarda büyüdü. Kepçe gelirse kendimi onun önüne atacağım, isterse beni öldürsün.”

ERSİN ÖZGÜL - PİRHA/BİNGÖL

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Karer bölgesindeki köylerde yaşayan yurttaşların evleri ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılarak Adaklı’da yapılacak TOKİ binalarına taşınmak isteniyor. Köylerinde ev yapmalarına izin verilmediğini söyleyen yurttaşlar, sağlam olan evleri için ağır hasar kaydı tutulduğunu belirterek bu yolla göç ettirilerek köklerinden koparılmak istendiklerine işaret ediyorlar.

Köyde ev yapmalarına izin verilmiyor

Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Bingöl Karer’deki köylerde geçen sene gerçekleşen deprem sonrasında hasar tespit komisyonunun, ağır hasar tutanağı tuttuğu onlarca ev yıkılarak Adaklı’da kurulacak TOKİ binalarına taşınmak isteniyor. Köylerinde ev yapmalarına izin verilmeyen yurttaşların bir an önce evlerini boşaltmaları diretiliyor. Çatlaklar oluşan evlerinden ağır hasar gördüğü gerekçesiyle çıkartılmak istenen yurttaşlar ayrıca büyük bir borç altına sokularak topraklarından çıkarılmak istenildiklerine vurgu yapıyorlar.

Evi yıkılarak Adaklı’da yapılacak TOKİ konutlarına taşınması istenen mağdurlardan biri olan Zelihan Başusta, tarihi miras olan evinin yıkılmasına izin vermeyeceğini; gerekirse kepçenin önün yatacağını dile getiriyor.

Biz evimizi nereye götürelim

Evinin yıkılarak Adaklı’ya taşınmak istendiğine vurgu yapan Zelihan Başusta, atalarının yaşadığı bu toprakları terk etmek istemediğini hüzünlü gözlerle anlatıyor. Başusta, “Biz buradan gitmek istemiyoruz. Elimizde ev yapmak için gerekli sermaye yok. Köylüler de yapsa hükümet de yapsa Hak şahidimdir ki elimizde para yok. Biz evimizi nereye götürelim. Dışarıda mı kalalım? Bu benim toprağımdır, kesinlikle istemiyorum. Bütün sülalemiz, nerdeyse tüm ceddimiz bu topraklarda büyüdü. Biz de burada yaşayacağız. Mezarlarımız burada, atalarımız bu topraklardadır” diyerek, yaşatılmak istenen duruma tepki gösteriyor.

İsterse öldürsünler...

Başusta, tarihi miras olan evinin yıkılmasına izin vermeyeceğini ve gerekirse kepçenin önüne yatacağını ifade ederek, “Bize, ‘Gelin Bingöl’de yaşayın’ diyorlar. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Böyle bir şeyi istemiyoruz. Doktora gidecek paramız dahi yok. Kim ne yaparsa yapsın eğer kepçe gelirse kendimi onun önüne atacağım. İsterse beni öldürsün. Kaçıncı kezdir ki bu memurlar buraya geliyor. Memurlar da emir kuludur. Ne emredilirse yapıyorlar. Bir şey doğru ise Hak kabul eder, değilse zaten kabul etmez. Biz ne yapalım, nereye gidelim? Oğlum isterse gelin istemez,  kızım isterse damat istemez. Bizi götürün kurtların önüne atın o zaman” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.