Devlet gölgesinde seçim

14 Mayıs 2023 seçim

14 Mayıs 2023 seçim

  • MHP'den çetelere, bazı tarikatlardan Hizbulkontra'ya kadar oluşturduğu kirli ittifakla, devletin tüm olanaklarını da pervasızca kullanarak seçime hazırlanan Erdoğan şefliğindeki AKP, seçim boyunca estirdiği terör, yalan ve iftiraya dayalı manipülasyonları, seçim günü de sürdürdü.
  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan'ın birçok yerinde toplu oy kullanma, sahte görevlendirme, silahlı tehdit, sandık gaspı, özellikle Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırı yaşandı. Yeşil Sol Parti, ihlallerin yaşandığı hemen hemen her yerde müdahale ve itirazlarda bulundu.

Türkiye ve Kuzey Kurdistan'da AKP-MHP iktidarına son vermek isteyen seçmenler, iktidar lehine seferber edilen devletin gölgesinde sandıklara gidebildi.

Seçim Kanunu'na göre; kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olması gerekiyor. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımamalıydı. Sandık alanında düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayıp düzeni bozmaya yeltenenleri uyarması, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarması gerekiyordu, ancak birçok yerde bu kurallar ihlal edildi; sandık kurulu başkanları AKP-MHP görevlisi gibi davrandı. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimsenin müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamaması gerekirken yine birçok yerde buna göz yumuldu. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamaması emredilirken asker, polis ve korucular, hatta kimi yerlerde AKP-MHP-Hizbulkontralılar silahlı gösteri yaptı.

Gün boyu ihlaller aktı

Oy verme işleminden önce başlayan hile ve baskılar, oy verme işleminin ilk saatlerden itibaren başladı ve gün boyu dozunu arttırarak sürdürdü. Yeşil Sol Parti ve HDP'nin kurduğu Seçim Takip ve Koordinasyon Merkezi de ilk andan itibaren takip edip müdahil oldu. Merkez Sözcüsü olan HDP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, öğleden önceden itibaren hem yaşananların altını çizmek hem de buna karşı yapabildiklerini ve yapacaklarını paylaştı. Öğleden önceki ilk basın toplantısında resmi görevlileri adil bir seçimin gerçekleşmesi adına “iktidarın emir eri” gibi davranmamaya çağıran Tiryaki, “Unutulmasın ki halkın demokratik iradesine gölge düşürecek her işlem ileride soruşturmaya konu olacaktır. Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra seçim yasaklarını ihlal eden devlet kurumlarının gücünü Erdoğan lehine propagandaya çeviren Fahrettin Altun başta olmak üzerde tüm saray yetkilisi ve AKP’liler ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz” dedi.  

142 belgesinin teslimi

Tiryaki, şunları paylaştı: “Sandık ve okullarda görevli polis memurlarının 142 No’lu belgeyi oy kullandıktan sonra sandık görevlilerine teslim etmediklerine dair yaygın bilgi aldık. Bunun nedeni seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ‘Bu belgeyi kullanacağız’ demeleridir. Bu açıkça hukuka aykırıdır. Sandık Kurulu üyelerine ve başkalarına buradan çağrımızı yineliyoruz: Oy kullanan görevlilerden mutlaka 142 belgesini alın. Mükerrer oy kullanılmasının önüne ancak bu şekilde geçileceğini hatırlatmak isteriz.

Perinçek de devrede

Vatan Partisi (Başında Ergenekoncu Doğu Perinçek'in bulunduğu) Antep’te 4 bin 83 kişiyi sandık görevlisi olarak bildirmiş. Bunların neredeyse tamamı hiçbir şekilde bunun bilincinde, farkında değil. Bu sayı, kentteki seçim sonuçlarını doğrudan etkileyebilir. İlçe seçim kurulları çağrılarımıza olumlu yanıt verdi. Bu sandık kurulu üyesi olarak yazılan kişilere gelmeleri durumunda 142 belgesi vereceklerini, kolaylık sağlayacaklarını söylediler. Bilgisi olmadan Vatan Partisi sandık kurulu üyesi olarak yazılmış olan kişiler il ve ilçe örgütlerimize geldikleri takdirde seçim kurullarına götürülecekler. Belgeleri aldıktan sonra görevli oldukları yerlerde oy kullanmaları sağlanacak. Vatan Partisi adına bu hukuksuzluklara neden olanların tamamına ilişkin savcılıklara suç duyurusunda bulunduk, takipçisi olacağız. Bu hukuksuzluk nedeniyle yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız.

Açık ve toplu oy

Riha’daki (Urfa) açık ve bazı yerlerde toplu oy kullanılıyor. Bu o kadar pervasız bir hal aldı ki, bu biçimde oy kullanılması, açık oy kullanmalar sosyal medyada açık bir biçimde paylaşılabiliyor. Yüzlerce kişinin açık biçimde Erdoğan lehine oy kullandığına dair açık görüntüler var. Kamu görevlilerini, valiyi, güvenlik birimlerini önlem almaya çağırıyoruz.

Muhalifler uzaklaştırılıyor

Güvenlik görevlilerin sandık alanına gelmesine gerek yok. Biz sandıklardaki güvenliği sağlayabiliriz. Muhalefet partileri bunu sağlayabilir. Sorun şu ki; muhalefet partilerinin müşahitlerinin sandık kurulu üyelerinin sandığa yaklaşmasına izin verilmiyor. Asıl sorun bu. Güvenlik birimlerinden ve Urfa Valiliğinden beklediğimiz şey partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin serbestçe sandığa ulaşmalarını sağlamalarıdır. Eğer bunu yapmazlarsa yasal yükümlülükleri olan güvenlik görevlerini yerine getirmezlerse hesap vermeleri için girişimde bulunacağız.

Pusulaya önceden mühür

Giresun’da Erdoğan pusulalarına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Bu sadece Giresun'da değil başka yerlerde de sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyeleri tarafından sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli olarak veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında bu nedenle hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde girişimde bulunduk. Diğer siyasi partiler de YSK nezdinde girişimde bulundu. Bu oy pusulaları geçersiz sayılmayacak sandık kurulları tarafından geçersiz sayılması durumunda müşahit arkadaşlarımız ve itiraza yetkili arkadaşlarımız bunlara itiraz edecekler.

Jandarma eşliğinde açık oy

Kahta'ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanı’nın kardeşlerinin, jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yapmasını takip ediyoruz. 

Müşahitlere saldırı

Mardin Kızıltepe İlçesi’ne bağlı kırsal Eşme Mahallesi'nde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.”

Diğer ihlaller

Tiryaki'nin saat 14.24 itibarıyla paylaştığı ihlallerin yanı sıra ajanslara yansıyan ihlallerden bazıları da şöyle:

Agirî’nin Giyadîn (Diyadin) ilçesine bağlı Murat Mahallesi’ndeki 14 Nisan İlkokulu’na silahıyla giren korucu, itirazlar sonucu okuldan çıkarıldı. Oy işleminin yapıldığı sınıf ve okul koridorlarında uzun namlulu silahıyla gezen daha sonra öğretmenler odasına girerek, çay için korucuya, Yeşil Sol Partili görevliler tepki göstererek, itiraz etti. Okul dışına çıkarılması istenen korucu, çağrılan polis tarafından dışarı çıkartıldı.

Vali müşahitleri çıkardı

Şirnex'in Cizîr ilçesinde köylüler AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit edildi, Qileban ilçesinde uluslararası heyet okul bahçesine dahi alınmadı, asker koruculardan kullandığı oyun fotoğrafını istedi, Şırnak Valisi bir lisedeki tüm müşahitleri okuldan çıkardı. 

Blok oy itirazına darp

Riha’nın Kaniya Xezalan (Akçakale) ilçesine bağlı kırsal Gündaş Mahallesi'nde toplu oy kullanmak isteyen 40-50 kişilik grup, CHP sandık kurulu üyesinin üzerine kaynar su döktü. Olay yerine giden İl Hukuk Komisyonu üyesi avukat Ronahi Paydaş, kendilerinin de saldırıya uğradığını söyledi. Paydaş, “Sandık görevlisi arkadaşımız Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Darp edildiğine dair tutanak tuttuk. Konuya ilişkin İlçe Seçim Kuruluna suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Paydaş, gelen grubun blok oy kullanmasının engellenemediğini söyledi.

Semsûr’ün Sincik ilçesine bağlı Uğurlu köyünde ise, köyde olmayan yurttaşların yerine AKP’ye blok oy kullanılmasının tespit edilmesi üzerine Yeşil Sol Parti tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Öte yandan Semsûr merkeze bağlı Yenimahalle Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda, AKP’li sandık görevlilerinin yaşlı insanların birinci derecede akrabalarıyla birlikte oy kullanmalarına izin vermediği, kendilerinin seçmene eşlik etmek istedi.

AKP'li ve silahlı korumaları

Mêrdîn Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde bulunan Süleyman Bölünmez Lisesi’nde AKP Nisêbîn ilçe Başkanı Latif Özel ile silahlı korumaları sandık başkanı ve sandık görevlileri üzerinde baskı kurmak istedi. 1210 Nolu sandığa 3 defa giden Özel ile korumaları, görevlileri baskı altına almaya çalıştı. Sandık başkanı ve sandık görevlilerinin haber vermesi üzerine okula avukatlar giderek, yaşananlar hakkında tutanak tutuldu. 

Adana'da itiraza saldırı

Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan Anafartalar Anadolu Lisesi’nde blok oy kullanmak isteyen AKP'liler, CHP'lilere saldırdı. Seyhan ilçesinde bulunan Mekan Ortaokulu’nda da AKP'liler, müşahit kartı olmayan kişilerin sandıkları gezmesine itiraz eden Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı. Yeşil Sol Parti müşahiti Ferhat Genç, saldırıda boynunda yaralandı.

Mersin'in Gülnar ilçesinde ise MHP Gülnar İlçe Başkanı Celal Kadim'in sahte oy kullandığı tespit edildi. CHP Mersin İl Başkanlığı, tutanak altına aldığı durum hakkında suç duyurusunda bulunacak. 

Tuzla'da Erdoğan mührü

İstanbul 1. Bölge’de yer alan Tuzla'da Yıldız Has Oğlu İlkokulu 1290 No’lu sandıkta seçim pusulalarının Tayyip Erdoğan fotoğrafı üzerine mühür basılı halde geldi. Aynı ilçede Tuzla Emlak Konut Cemil Meriç İlkokulu ve Ortaokulu’nda, sandık kurulu görevlisinin iki farklı sandıkta oy kullandığı tespit edildi.

Ümraniye'de hazır pusula

Ümraniye’nin Esenkent Mahallesi’ndeki Fındıklı Gokan Soylu İlkokulu ile Esenkent Ortaokulu’nda Yeşil Sol Parti sandık kurulu üyeleri, sabah saatlerinde listede isimleri olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. 23 Nisan Kaptanoğlu İlkokulu'nda da cumhurbaşkanlığı seçim pusulasında Erdoğan’ın fotoğrafının olduğu alanda işaretlemelerin olduğu tespit edildi.

Adalar ilçesindeki Kınalıada İlkokulu’nda zarflara Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mührü yerine “Evet” mührü basıldığı öğrenildi.

 Maltepe’de de sandık kurulları oluşturulması aşamasında, resmi belgeleri olmasına rağmen bazı görevliler “listede yer almıyor” gerekçesiyle engellendi.

Ataşehir ve Üsküdar’da da birçok okulda AKP amblemini andıran turuncu rozet takan kişiler olduğu görüldü.

2. Bölge’de yer alan Zeytinburnu’nda ise Abdulhak Hamit Ortaokul’unda AKP ve CHP’liler arasında tartışma çıktı. Yeşil Sol Parti görevlilerinin de araya girmesiyle polis biber gazıyla müdahale ettiği belirtildi. 

Şişli’de bulunan Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi’nde görevli polis, sürekli sandık başında bekledi. Haber hazırlanırken oy verme işlemi de ihlal ve baskılar da devam ediyordu. HABER MERKEZİ

 

Kulp'ta Bayır İlkokulu'nda 6 sandık var. Her sandık başında  20 asker ve korucu vardı. Bu kişiler orda oy kullandı. Yine adresi boş görünen çok sayıda kişi okulda oy kullandı. Köylüler kendilerine baskı ve korku yaratılması için bunun yapıldığını söyledi.
Foto: Medine MAMEDOĞLU
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.