Devlet, kadınları şiddete mahkum etti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye’de artan kadın katliamı, şiddet, taciz ve tecavüzlere karşı kadınların tepkileri de paralel olarak artıyor. Mor Çatı gönüllüsü Ezgi Çelik devletin şiddetle mücadelede yükümlülüklerini yerine getirmeyerek, kadınları şiddete mahkum ettiğini belirtti.    

Mor Çatı gönüllüsü Ezgi Çelik, kadına yönelik artan şiddeti ve kadınların şiddete karşı geliştirdikleri mücadeleyi değerlendirdi. 
Kadına yönelik şiddetle mücadele, devletin hukuksal olarak yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyleyen Ezgi Çelik, “Kadınları şiddetten uzaklaştırmak bir yana, onları şiddet gördükleri evlere mahkum edecek politikalar yükselmeye başlamıştır” dedi. Cezasızlık politikasının altını da çizen Çelik, Türkiye’de şiddetle mücadele için kurulmuş mekanizmaların işlemediğini belirtti.

 
Başvuru mekanizmaları ortadan kaldırıldı
1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nin resmi olarak yürürlükten kaldırılması ile yargının işletilmesi için var olan araçların ellerinden alındığını söyleyen Çelik, Türkiye’de yüz binlerce kadının şiddetten kurtulmak için başvurabileceği temel mekanizmaların ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Ezgi Çelik, uluslararası zeminde kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair verilen sözden dönülmesinin yanı sıra devletin, kadınları şiddete mahkum ettiğini belirtti.


 
Kurumlara görevlerini hatırlatmalıyız
Kadın örgütlerinin, kadınların maruz kaldığı şiddetin dinamiklerine ve aldıkları-alamadıkları desteklerin hayatlarındaki etkilerine her gün tanıklık ettiğini vurgulayan Çelik, “Bununla beraber kadınlarla kurdukları dayanışmada, 6284 sayılı kanunun uygulanması için baskı yapmak, şiddeti önlemede sorumluluk sahibi olan kurumlara görevlerini hatırlatma sorumluluğunu unutmamak gerektiğine de” dikkat çekti.

Cinsiyet eşitsizliği erkeklere cesaret veriyor
Kurumlarına başvuran kadınların sorunlarını dinlediklerini belirten Çelik, cinsiyet eşitsizliğinin şiddet faili erkeklere cesaret verdiğini belirtti. Çelik, mağdurların şiddet uygulayanla barıştırılmaya çalışılması, şiddet uygulayan faillerin dava sonuçlarının para cezasına dönüştürülmesi, cezaevine girdikten bir süre sonra af ile salıverilmeleri erkeği şiddetten alıkoymayacağını bir kez daha hatırlattı.

JİNNEWS/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.