Devlet kapatması Bahçeli

  • Koalisyon ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kapatılmasını istediği Türk Tabipleri Birliği (TTB), yazılı bir açıklamayla rest çekti: ”Sözlerimizin arkasında, görevimizin başındayız.”

 

TTB, haklarında “kapatılsın” çağrısı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, “Hekimler sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye devam edecek” yanıtı verdi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabı üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın koronaya dair açıkladığı verilerin aksine bilgi paylaşan Türk Tabipler Birliği’ni (TTB) hedef aldı. TTB’yi kapatma çağrısı yapan Bahçeli’nin açıklaması şöyle: “Çağrım şudur: Türk Tabipler Birliği, bugünkü hassas dönemde, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körüklemektedir. Bu nedenle sadece adında Türk bulunan Tabipler Birliği derhal ve gecikmeksizin kapatılmalıdır. Yöneticileriyle ilgili adli işlem yapılmalıdır.”

TTB Merkez Konseyi, yazılı açıklamayla cevap verdi. TTB’nin “tarihin süzgecinden günümüze ulaşan iyi hekimlik değerlerinin vazgeçilmez temsilcisi” olarak nitelendirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Giderek şiddetlenen ve binlerce insanımızın, onlarca hekim ile sağlık çalışanının ölümüne neden olan COVID-19 salgınının her aşamasında Türk Tabipleri Birliği bütün enerjisini insanlarımızın sağlık ve yaşam hakkını savunmak için harcamıştır. Türk Tabipleri Birliği’nin salgına yönelik bilimsel verilere dayanan uyarı ve önerileri toplumun sağlık ve yaşam hakkı için kamuoyu ile paylaşılması evrensel, yasal ve etik sorumluluğudur. COVID-19 salgınında kaybettiğimiz meslektaşlarımızı siyah kurdele ile anmak ve başka kayıplar olmasın diye çabalamak ise kaybettiklerimize ve yakınlarına karşı vefa borcumuzdur. Türk Tabipleri Birliği ve hekimler dün olduğu gibi bugün de ve yarın da bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye devam edeceklerdir. TTB Merkez Konsey üyeleri olarak sözlerimizin arkasında, görevimizin başındayız.”

Koca: Daha zor dönemdeyiz

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşamki açıklamasında her ne kadar dünyayı da katsa salgın karşısında daha zor bir dönemde olunduğunu kabul etti. Koca, ilk döneme kıyasla sağlık çalışanlarının yükünün 4-5 kat arttığını belirterek,  salgına ilişkin devletin verilerini de paylaştı. Buna göre son 24 saatte bin 771 kişiye hastalık tanısı konuldu, 63 kişi vefat etti. Toplam hasta sayısı 296 bin 391’e, can kaybı 7 bin 249’a yükseldi.

Erdoğan için seri test

Bu arada yerelden akan bilgiler ise tamamen farklı. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, günlük hasta sayısının 400’e çıktığını; hastane ve evlerde şu an bin 500 pozitif vakanın olduğunu söyledi. Kentte 50 civarında hekim olmak üzere toplam 200 sağlık çalışanının salgına yakalandığını ve 2 hekimin yaşamını yitirdiğini kaydeden Antmen, hastanelerde kaos ve kargaşanın olduğunu belirtti. Antmen, “Bugün virüslü birine temas etseniz ve hastaneye gitseniz PCR testinizi yapmazlar. Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına, futbolculara, yurt dışına gidenlere ya da AKP’li üye ve yöneticilerine 3 günde bir test yapılıyor. Bir ay içinde AKP milletvekiline 10 test yapmışlar. Valilikte çalışan bir vatandaşa, Cumhurbaşkanın buraya gelme olasılığı üzerine son bir ay içinde 3 kere test yapıldığını biliyorum. Bunun gibi örnekler çok. Sağlıkta ve siyasal anlamda bir başarı öyküsü yaratmaya çalışıyorlar. Tüm bu verilerin düşük gösterilmesinin temel esprisi budur. Bir algı yönetimi var” dedi.

İzmir’de günlük 450 pozitif

Şimdiye kadar 5 hekimin yaşamını yitirdiği, 600 sağlık çalışanının enfekte olduğu İzmir’de de durum farklı değil. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, İzmir’de bir günde 5 bine yakın test yapıldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Dün mesela yaklaşık 520 kişide Kovid-19 pozitif saptandı. Bunların en az 450’si yeni kovid hastasıdır diye düşünüyoruz. Kamu hastanelerinde bu iş için ayrılmış hastane servisleri genel anlamda doldu ya da dolmak üzere diyebiliriz. Keza yoğun bakımların da bazıları doldu. O yüzden yeni yeni pandemi servisleri ve pandemi yoğun bakım servisleri açılıyor.”

Açıklamaların 10 katı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eşsözcüsü ve TTB Merkez Konsey Üyesi Samet Mengüç ise devletin sürü bağışıklığı stratejisini uyguladığında ısrarlı. Mücadelede etkin bir sonuç alınmadan, “normalleşme” sürecine geçilmesinin vaka sayılarında artışa neden olacağının bilindiğini söyleyen Mengüç, artışın iktidarın tercih ettiği politikanın sonuçları olduğunun da unutulmaması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını, gerçek verilerin 10 katı olduğunu dile getiren Mengüç, “Pandeminin bu kadar yoğun olduğu bir süreçte, bir de mevsimsel gribal enfeksiyonlarında artmasıyla çok daha dramatik bir süreç yaşayabiliriz. Sadece sağlık çalışanlarına, hekimlere bu yükü yükleyerek mücadele yürütemezsiniz. Sağlık çalışanları korunamıyor. Tükenme noktasına geldiler. Ankara’da 700’ün üzerinde, Diyarbakır’da 600’ün üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu. Bunların sadece 174 tanesi hekim ve diş hekimi. Sağlık çalışanlarının enfeksiyon riski yüzde 11 civarında ve bu sürdürebilir bir durum değildir. Bu yüzden işten ayrılmalar, istifalar başladı. Sağlık çalışanlarının ruhsal ve bedensel olarak dayanabilir bir potansiyelleri vardır. Eğer siz bu potansiyeli zorlarsanız, bu tükenmeye götürür” şeklinde konuştu.

İkinci testleri yapmıyorlar

 Salgına karşı ciddi bir mücadelenin verilmediğini, atılması gereken adımların atılmadığını kaydeden Mengüç, şunları ekledi: ”İkinci testleri yapmamaya başladılar. Bırakın onu, karantinayı 10 güne indirdiler. Burada ciddi bir pandemi ile mücadele zaten yok. Sağlıklı bir filyasyon yapıp, riskleri tamamen ortaya koyma hedefi olmadığı için bu olumsuzluklar yaşanıyor. Bir diğeri de insanları iş gücü olarak görüp, biran önce işe dönmelerini sağlamak. İkinci testler ekonomi olmadığı için yapılmıyor. Zaten tek başına tıbbi bir mücadele ile başa çıkamazsınız. Ekonomik önlemleri almazsanız, bütçeyi yeniden yapılandırmazsanız, sosyal hakları sağlamazsanız, toplumu bilgilendirip işin içine katmazsanız, başarılı olma şansınız yok. Türkiye bugün bunu yaşıyor.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.