Devlet kendi kodlarını aşmalı

Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz

Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz

  • Barış Vakfı Genel Başkanı Hakan Tahmaz, Kürtlerin kimliği, kültürü ve diliyle yaşaması için devletin artık kendi kodlarını aşması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin geleceğinin iktidar ve muhalefet blokunun HDP’ye karşı alacağı tutumla bağlantılı olduğunu belirten Hakan Tahmaz, “Kürtlerin kendi kimlikleriyle yaşama isteğini kabul etmeyen hiçbir siyasi aktör, Türkiye'nin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandıramaz” dedi.    

MA'ya konuşan Tahmaz, farklı etnik ve inanç gruplarının özgürce yaşaması bir “beka” sorunu olarak algılandığı için devletin kuruluşundan itibaren savaşta ısrar ettiğini belirterek, başından beri tüm farklılara savaş açtığını söyledi. Tahmaz, “Devletin ‘beka’ sorunu bugün iktidarın beka sorununa dönüşmüş durumda” dedi.

Savaşı Kürtler üzerinden sürdürüyor

Mevcut iktidarın, savaşı Kürtler üzerinden sürdürdüğünü, çünkü kurucu ideolojiye açıktan direniş gösteren en önemli gücün Kürtler olduğunu vurgulayan Tahmaz, "Bu yüzden devlet, başta Türkiye’de olmak üzere tüm Ortadoğu ve dünyada Kürtleri bastırmak istiyor. Bu savaşı durdurmanın tek yolu ise demokratik siyaset zeminin güçlendirilmesidir. Hukukun, siyasetin ve devlet kurumlarının ortadan kaldırıldığı bir yerde savaşın önünü geçmek mümkün değildir. Bu devlet felsefesi, Türkiye'nin zenginliklerini, Kürtlerin varlığını kendisine tehdit olarak görüyor. Bu tehdidi ortadan kaldıracak yegane güç Kürtlerin kendisi olarak yaşamasıdır” şeklinde konuştu.

Devlet kurucu kodları aşmalı

Tahmaz, Kürtlerin kendi kimliği, kültürü ve diliyle yaşaması için devletin artık kendi kodlarını aşması gerektiğini vurgulayarak, muhalefeti de bu konuda uyardı. Tahmaz, “Muhalefet bu düşünden çıkmadığı sürece savaş ve çatışma durumu devam eder” dedi. Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli dinamiklerinden birinin Kürtler olduğunun altını çizen Tahmaz, başta Kürt halkı olmak üzere dışlanan tüm kesimlerle barışçıl bir yola girilmesi gerektiğini söyledi. Tahmaz, “Bu yola girmenin yegane şartı da bunu gerçekleştirecek siyasi aktörlerle diyaloga girmektir” ifadelerini kullandı.

Yeter ki muhalefet cesaretli olsun

İktidarın HDP’ye yönelik saldırılarını da değerlendiren Tahmaz, şöyle konuştu: “HDP’yi dışlamak iki gerekçeye dayanıyor; Türk milliyetçiliği tezine ve AKP’nin yarattığı korkuya. Bu korkuyla siyaset yaparsanız olmaz. Türk milliyetçiliği üzerinden Kürtlerin kendi kimlikleriyle yaşama isteğini ortadan kaldırmaya çalışmak, savaşı durdurmaz, aksine tırmandırır. Bunu aşamayan siyasi aktörler, Türkiye'nin ikinci yüzyılını demokrasiyle taçlandıramaz. Bu aklıselim herkesin öngördüğü bir durumdur. Bu nedenle yapılması gerekenler çok açık; yeter ki muhalefet cesaretli olsun.”

HDP’siz kazanmak mümkün değil

Yaklaşan seçimlere işaret eden Tahmaz, bu seçimin hayati önemde olduğunu belirterek, muhalefete, “HDP’siz bu seçimi kazanmak mümkün değil” diye seslendi. Tahmaz, Kürt sorununun barışçıl çözümü için muhalefeti cesaretli olmaya çağırarak, “6'lı Masa'nın cesaret testinde olduğunun farkında olması gerekiyor” dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.