Devletin ölüm kararını biliyordu

Senay Melik

Senay Melik

  • Kürt siyasetçi Muhsin Melik, katledilmeden önce izlendiğini biliyordu, ölüm tehditleri alıyordu, kendisini bekleyen tehlikenin farkındaydı ama geri adım atmadı. Eşi Senay Melik, "İlkelerinde kararlı, bir o kadar da olgun ve sabırlıydı. Halkının hizmetindeydi" dedi. 

Katledilişinin üzerinden 28 yıl geçen Kürt siyasetçi Muhsin Melik’in eşi Senay Melik, “Fikirleri ile mücadele edemeyenler ortadan kaldırma yolunu seçtiler. Düşünceleri ve geleceğe bıraktıklarıyla yaşayacak” diye konuştu. 

Kürt siyasetçi Muhsin Melik, işveren Savaş Buldan'ın kaçırılmasından bir gün önce yani 2 Haziran 1994 sabahı evden çıkıp işyerine giderken, kontra güçler tarafından aracı çapraz ateşe tutuldu. Mücadele arkadaşı Mehmet Ayyıldız olay yerinde yaşamını yitirirken, ağır yaralanan Melik kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 43 yaşındaki Melik, gözlerini yummadan hemen önce uğradığı saldırının faillerine dair yanında bulunan dostlarına, "Saldırganları şahsen tanıyorum. Çünkü uzun süreden beri beni izliyorlardı. Çeşitli kereler yüz yüze geldiğim kişilerdi. Yani bize kurşun sıkanlar, önceden beni izleyen sivil polis ekibinden kişilerdi" dedi. Soruşturma, zaman aşımı gerekçesiyle “faili meçhul” denilerek rafa kaldırıldı. Melik, her yıl katledilişinin yıl dönümünde Harran Kapı Mezarlığındaki mezarı ziyaret edilerek anılıyor. 

Halkının hizmetindeydi

Eşi Senay Melik, Melik’i katledilişinin 28. yıl dönümünde MA'dan Emrullah Acar'a anlattı. Muhsin Melik’in yaşamı boyunca barış, demokrasi ve insan haklarını savunduğunu belirten Melik, “Bu mücadelenin içinde yer aldı, bu mücadelenin ödünsüz bir neferiydi. Toplumun her kesiminin sorunlarıyla yakından ilgilenirdi. Temel amacı yöresine ve halkına hizmet etmekti. Halkın yanında yer alır, halkının acılarını, coşkularını paylaşmayı pratiğiyle kanıtlardı. Onun kaybettikleri ya da kazanacakları tüm insanlıkla ortaktı. Haklının ve doğrunun yanında daima yer alırdı. Hep hakikate ulaşmaya çalışırdı. Adalete ve özgürlüğe giden yolun hakikatten geçtiğine inanırdı. İlkelerinde kararlı, bir o kadar da olgun ve sabırlıydı” dedi.  
 
Urfa'ya yerleşip çalıştı
 
Muhsin Melik'in önce kamuda çalıştığını belirten eşi Senay Melik, şunları paylaştı: “Tarım Müdürlüğü, DSİ, Köy Kooperatifler Müdürlüğü gibi kuruluşlarda yönetici ve mühendis olarak çalıştı. 1984'te Diyarbakır’da gözaltına alındı, 40 gün gözaltında kaldı. Çıktığında sürgün olarak Çankırı’ya tayini çıktı. İstifa etti ve Urfa’ya yerleştik. Serbest olarak çalışmaya başladı. Mesleği ile ilgili ticari faaliyetleri yürütürken sivil toplum örgütlerinde de çalıştı. Urfa Ziraat Mühendisleri Odası’nı kurdu ve yöneticiliğini yaptı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi kuruluşunda yer aldı. HEP, DEP ve HADEP’in kuruluşunda yer aldı.” 

Ölüm tehditleri aldı

Muhsin Melik’in HEP Genel Kongresi’nde yaptığı bir konuşmadan dolayı, katledildikten sonra iki yıl ceza aldığını hatırlatan eşi Senay Melik, şöyle devam etti: “HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın'ın cenaze törenine katıldığı için üç ay cezaevinde tutuldu. Çıktığında HEP-SHP ittifakından milletvekili adayı oldu. HEP’in DEP’in İl Başkanlığı, HADEP'in Parti Meclisi Üyesi oldu. Bu siyasi partilerde çalışırken izlendi, takip edildi, telefonları dinlendi ve ölüm tehditleri aldı. Birkaç kez kaçırıp öldürmek için girişimlerde bulundular. Çevresindeki arkadaşları izlendiğini, öldürülmek için takip edildiğini, kendisine duyum olarak anlatt. Bu şekilde yaşamak bizim için bir yaşam tarzı haline gelmişti. O kendisini bekleyen tehlikenin farkındaydı, buna rağmen halkına hizmet etme arayışı içindeydi ve hizmet etmeye devam etti.” 
 
Pusu kurmuşlardı
 
Melik, Muhsin Melik’in katledilmeden önce izlendiğini belirterek, “Katledilmeden önce üç gece bizim evin karşısında açık bir otoparkta bir araç gece boyunca bekliyor, bizim evin ışığı sönünce oradan ayrılıyormuş. Bunu fark eden bir komşu Muhsin’e söylemişti. 2 Haziran 1994’te sabah saat 9’da Muhsin ve Mehmet Ayyıldız’ın bulunduğu araç çapraz ateşe alındı. Mehmet Ayyıldız olay yerinde, Muhsin hastanede yaşamını yitirdi. Biz hastaneye gittiğimizde kaybetmiştik” dedi.  
 
Halka güven veriyordu
 
Muhsin Melik’in hedef alınmasının nedeninin halk ile kurduğu bağ olduğuna dikkat çeken eşi Senay Melik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşamı boyunca demokrasi ve insan hakları mücadelesine bağlılığı, dik, fedakar ve cesur duruşu halka hep güven verdi. Adalet, özgürlük, demokrasi, eşitlik gibi değerleri kitlelere mal etmekte ve onları peşinden sürüklemekte etkin bir yapıya sahipti. Onun fikirleriyle mücadele edemeyenler ortadan kaldırma yolunu seçti ama bugün düşünceleri, uğruna mücadele ettiği ilke ve değerler, daha güçlü paylaşılıyor. Demokratik siyasette önemli izler bıraktığını düşünüyorum. Muhsin Melik düşünceleri ve geleceğe bıraktıklarıyla yaşıyor.”  
 
Haykırışımız sürecek
 
Senay Melik, 28 yıldır sorumlular, failler bulunsun diye haykırdıklarını belirterek, şunları ekledi: "Geçmişle yüzleşip, sorumlular yargılanana kadar da bu haykırışlarımız sürecektir. Gerçekler karanlıkta kalmayacaktır. Yaşam hakkı ihlali insanlığa karşı işlenen bir suçtur, zaman aşımı olmaması gerekir. Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağım.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.