Devletin yerel ağası: Baho

  • Muhtarken korucu olduktan sonra devletin yereldeki iş birlikçi eli olan ve giderek güçlenen korucubaşı ve belediye başkanı Bahattin Aktuğ, ailesiyle birlikte hem ilçeyi yönetiyor hem de palazlanıyor.

Şırnak’ın AKP’li Güçlükonak Belediye Başkanı Bahattin Aktuğ’un çocukları ve torunları, birçok devlet dairesi ve belediyede görev yapıyor. Belediyeden Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, yatılı okullardan hastanelere birçok kurumun başında Aktuğ’un aile bireyleri yer alıyor. 

Devlet kurumlarının her kademesine yerleşen ve ilçeyi hegemonyası altına alan Bahattin Aktuğ için "Güçlükonak’ta devlet, Baho ağadır" deniliyor.

Hem korucu hem başkan

Aktuğ, seçilmeden önce 8 yıl boyunca aktif bir şekilde koruculuk yaptı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerine kadar farklı partilerden hem belediye başkanlığı görevini hem de korucu başı görevini yürüten Aktuğ, 2014 yerel seçimlerinde AKP listesinden belediye başkanı seçildi. Aktuğ, başkan olunca akrabaları da devlet kurumlarında önemli kademelerde yer almaya başladı. Aktuğ'un çocukları hem ilçedeki ihaleleri aldı hem de devlet kurumlarında önemli kademelerde görev yapmaya başladı.   

Bu durumdan rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlar, Güçlükonak’ta Aktuğ’un çocukları Selahattin ve Mehmet Aktuğ'tan habersiz bir çivi dahi çakılamadığını ifade etti. Aynı zamanda AKP’li başkanın müteahhit olan oğlu Selahattin Aktuğ, 2014’te yapılan yerel seçimlerde AKP Güçlükonak Belediye Meclisi üyeliğine seçildi. Yurttaşlar, kentte öğrenci taşımacılığı ihalesinden YİBO'nun yemek ihalesine, askeri birliklere satılan akaryakıt ihalesinden resmi kurumların açtığı tüm ihalelerin Aktuğ kardeşler tarafından alındığını belirtti. 

 Her kuruma bir Aktuğ

Aktuğ'un aralarında çocukları ve torunun da olduğu 11 yakın akrabası da kamu kurumlarında müdürlük ve üst düzey mevkilerde görev yapıyor. 

Aile bireylerinin mevkileri şu şekilde:

*  Oğlu Ahmet Aktuğ, Güçlükonak İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyor.

*  Oğlu Mehmet Aktuğ, korucu başı olarak görev yapıyor.

*  Avukat olan oğlu Bilal Aktuğ, belediye başkanı olan babasının kontenjanından Güçlükonak Belediyesi Meclis üyeliği yapıyor.

*  Kızı Kumru Aktuğ, Güçlükonak Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yapıyor.

*  Bir diğer kızı Mürşide Aktuğ, Güçlükonak Entegre Devlet Hastanesi Müdürü olarak görev yapıyor.

*  Gelini Lale Aktuğ, Güçlükonak Yatılı Bölge Orta Okulu (YİBO)  Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. 

*  Torunu Seçil Aktuğ, Merkez İlkokulu Müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. 

*  Damadı Ayhan Aktuğ, bir dönem Beytüşşebap İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevinin yanında Beytüşşebap YİBO müdürü olarak görev yaptı. Şimdi ise Güçlükonak Atatürk İlköğretim Okulu’nda Müdürlük yapıyor.

*  Yeğeni Emine Aktuğ, Güçlükonak Mal Müdürü olarak görev yapıyor.

* Damadı Zeki Okyar, Güçlükonak Belediyesi Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapıyor.

* Dayısı Aydın Şen, Güçlükonak Belediyesi'nde Mali Hizmetler Müdürü olarak çalışıyor.

 

Koruculukla yıldızı parlayan muhtar

1978’de mahallesinde muhtar olan Bahattin Aktuğ, o dönemin kaymakamı tarafından elinden mührü alındı. Aktuğ, kaymakam tarafından muhtarlık toplantısından da kovulmuştu. Ancak 1980'li yıllardan sonra bölgede faaliyete geçirilen koruculuk sisteminin ilk koruculardan olan ve 8 yıl boyunca aktif bir şekilde koruculuk yapan Bahattin Aktuğ’un aile bireyleri de korucu oldu. Koruculuk ile bölgede güç kazanan Aktuğ, bu dönemde belediye başkanı seçildi. Devletin ilçedeki yere eli olan Aktuğ, bu süre zarfında palazlandı da. 1990'lı yıllarda ihbar ettiği kişi başına para alan korucu başı Aktuğ, para için bazı yakınlarını bile ihbar etmekten çekinmedi. İhbar ettiği yakınlarına yine para karşılığında, “serbest bırakılacakları” vaadinde bulunan Aktuğ, ilçede birçok yolsuzluğa karıştı. 1989’dan bu yana ilçede belediye başkanlığı görevini yapan Aktuğ, DYP, ANAP ve en son AKP listesinden seçildi. Aktuğ 2014’e kadar hem korucu başı görevini hem de belediye başkanı görevini yaptı. Aktuğ'un seçimlere girerken başvurduğu yöntemlerden biri de partisine seçilecek belediye meclis üyelerinin kendisinin belirlemesi oldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.