Devletinin şefkatli kucağında!

  •  Konya Katliamı tetikçisi Mehmet Altun'un eşi ve dayılarıyla görüşmesinin ses kayıtlarında, devlet görevlilerince nasıl ihtimamla ağırlandığı, ailesinin maddi ve manevi desteğe boğulduğu görülüyor. 

Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021'de Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun’un cezaevinde olduğu süreçte eşi Zehra Altun ve ziyaretine gelen dayılarıyla yaptığı görüşmelere dair ses kayıtlarına, MA'da Zemo Ağgöz ulaştı. Eşi Altun’la yapılan görüşmelerde, polislerin nasıl aileyle “arkadaş” olduğu, “devletin şifalı ellerindesin” gibi söylemler açığa çıktı. Altun, ifadesinin alındığı sırada polisin kendisine yardımcı olduğunu da itiraf ediyor.

Ses kayıtlarında dikkat çekici konuşmalar yer alıyor. Zehra Altun da cezaevinde olduğu süreçte Mehmet Altun’u ilk olarak 16 Eylül 2021’de arıyor. Altun, ailesinin de tutuklandığını bu telefon görüşmesinden öğreniyor. Zehra Altun’un “Bizi güvenlik amaçlı aldılar” sözleri bu konuşmada dikkat çekiyor. Öte yandan yapılan telefon ve cezaevi ziyareti görüşmelerinde dayılar ya da Zehra Altun, hiçbir şekilde katliamı neden işlediğini sormuyor. O görüşmeden bazı bölümler şöyle:

Zehra Altun: (...) Bizi güvenlik amaçlı aldılar. (...) Mecbur bir süre, olay medyaya çok yansıdı, dediler. (...) Bana kötü davranmadılar, sen bir meleksin falan diye.

Mehmet Altun: Söylediler, söylediler hepsi söylediler. Senin eşin ne kadar değerli, dediler de.

Zehra Altun: (...) Komutanlarla konuştum ‘olabilir’ diyor. (...) Biz iyiyiz. Burada müdür görüşü yaptım. Herkes bizi biliyor, tanıyor, sevdiler bizi. (Cezaevindeki görevlilerden bahsediyor) Müdürler falan o kadar çok ilgileniyorlar ki. (...) Sana kızan yok eden yok. Ben burada komutanlarla arkadaş oldum. O kadar çok destek geliyor ki. Şu an hesabımda 5-6 bin lira para var. Hiç bilmediğim insanlar para atıyor. Çevreden annemgile babamgile çocuklara yardım eden o kadar çok insan olmuş ki.

Telefonda olmuyor

Zehra Altun, cezaevinde olduğu süreçte 6 Ekim 2021 ve 13 Ekim 2021’de telefon üzerinden Mehmet Altun’la tekrar konuşuyor. Altun bu görüşmede, “Söylenecek çok şey var ama telefondan söylenmiyor” diyor.

Devletin bildiği var

Altun’u cezaevinde 20 Eylül 2021'de iki dayısı ziyaret etti. Bu görüşmelerde geçen dikkat çekici ifadeler şöyle:

Dayı: (...) Dışarısı bize emanet sıkıntı yok. (...) Bunu devlet mesele…(tam olarak anlaşılmıyor) edecekler biliyor musun. Sıkıntı etme. Devletin bildiği bir şey. Bir şey olmaz (...) Dışarıyı hiç dert etme.   

Mehmet Altun: (...) Hepsi yardımcı oluyorlar.

Dayı 2: Seni seviyorlar da o yüzden yardımcı oluyorlar. 

Dayı: (...) Görüştüğümüz arkadaşların (polisler) hepsi o çocuğun suçu yok diyor.

Altun: Bana da diyorlar (...) Sağ olsunlar onlar da yardımcı oluyorlar. Geçen Zehra ile de konuştuk. Memur geldi eşin cezaevindeymiş, dedi. Ben de ya yok eşim neden cezaevinde olsun, dedim.

Dayı: Onları tedbir amaçlı aldılar. Sıkıntı olur diye devlet şefkat elini açıyor. Allah razı olsun devletimizden. Mahsus tutuyorlar.

10 yıla iner, biter gider

Dayı: Dert edecek bir şey yok. (...) Yatarın 10 yıla iner biter gider.

Altun: Sabah 8’de kalkıyorsun, TV izliyorsun. Bahçem var. Üç öğün yemeğim de geliyor. Yemekler çok güzel dayı, Allah razı olsun devletimizden.

Dayı: İfadeni de güzel vermişsin. Devletimiz boş değil. Cenabı Allah devletimize zeval vermesin.

Altun: Çok büyük devletimiz maşallah.

Zaten polis yalan söyledi

Altun: Zaten polisler de yalan söylediler. Yakalandı, diye. Ben kendim teslim oldum halbuki.

 Polis sarılmak istemiş

Altun, katliamdan sonra saklandığı dönemde polisler ve dayısı arasında geçen konuşmaları soruyor. Bunun üzerine geçen konuşmadan:

Altun: Köye çok gelip gitmişler herhalde. (polisler kastediyor) İfademi aldıktan sonra söylediler. Çok değerli dayıların var, dediler. Hatta sarılmamak için kendimizi zor tuttuk, görevi yapmak için mecbur üzerine gittik, dediler.

Amir helallik istemiş

Dayı 2: En son valinin koruması bana şey dedi, cinayet büro amiri, yengenden benden helallik istedi. Ben de helal olsun, dedim. (...) Sen burada rahat yat hiçbir sıkıntı yok.

Altun: Beni fazla da düşünmeyin, devlet bakıyor sağolsunlar. TV, çay makinası hepsi var. Buzdolabı da verecekler. 

Dayı 2: Seni götüren polisler bile bu adam suçsuz, diyor. Onun için devlet sana yardımcı olur. (...) Çıktığında devlet bir iş vermek zorunda. (...) Sen emin ellerdesin, devletin elindesin sıkıntı yok.

Polis, ifadede yardım etmiş

Konuşmanın devamında dayısı nasıl ifade vermesi gerektiğine dair fikir veriyor.

Altun: Biliyorlar dayı, onlar da biliyorlar. Onlar, sizin aileyi de iyi araştırdık onları da araştırdık, onların ne olduğunu çok iyi biliyoruz, dedi. Polisler ifade verirken yardımcı oldular sağ olsunlar. Hatta çoğu hak bile veriyordu yani.

Dayı: (...) Devletimiz muktedir olduğu sürece korkma.

Altun: Aynen dayı aynen.

Çok destek olan var

Zehra Altun, 22 Kasım 2021’de tahliye edildikten sonra Mehmet Altun’u bu kez cezaevinde ziyaret ediyor.

Zehra Altun: Kimse seni suçlamıyor. Güzel şeyler olacak. (...) Sana çok destek olan var. (...) Her şey iyi olacak.

Ev alacak kadar para

 Zehra Altun: Benim baya param var. Çok yardım edenler oldu. Hiç beklemediğimiz insanlardan yardımlar geldi Avrupa’dan, köyümden. Arkamızda çok insan var destek olan, o evi alacağım. Şuan hesabımda 100 bin TL para oldu...   MA/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.