Devletten beslenen erkek kadına saldırıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Dersim’de artan uzman çavuş saldırılarına ilişkin konuşan kadınlar, toplumsal mücadele ve örgütlü tepkinin önemine dikkat çekerek, toplumsal mücadele zayıfladıkça kadına dönük şiddet olaylarının daha da artacağını belirtildi.  

Bakurê Kurdistan’da Türk devletinin asker, polis ve korucuları Kürt kadınlara yönelik saldırılarında sınır tanımıyor. Kadına şiddet, taciz, tecavüz ve katletme olaylarında cezasızlığın da verdiği cesaretle saldıran asker, polis ve korucular, toplumda korku oluşturmaya, kadını sindirmeye ve teslim almaya çalışıyor. Devletin bir özel savaş politikası olarak yürürlüğe koyduğu bu politikanın en iyi uygulayıcıları uzman çavuşlar. Uzman çavuşların Bakurê Kurdistan’da işlemediği suç yok. Özellikle kadın ve çocuklara yönelik cinsel saldırı, tecavüz, katletme, tehdit ve şantaj uzman çavuşların işlediği suçların başında geliyor.

Dersim’de bir ayda iki uzman çavuş saldırısı

En son 27 Ağustos’ta Dersim’de yoldan geçen bir kadına uzman çavuş sözlü tacizde bulundu. Çevredekilerin olaya tepki göstermesi üzerine arabasından inen uzman çavuş, 3 el ateş etti.

PİRHA’nın geçtiği habere göre, 22 Ağustos’ta Dersim’in Ovacık İlçe merkezinde bulunan TOKİ evlerinde yaşayan bir kadın, aynı apartmanda oturan uzman çavuşun şiddetine uğradı. 22 ve 27 Ağustos’ta yaşanan iki olayda da uzman çavuşların kadına yönelik şiddetinin hangi rahatlıkta yapıldığını ve düzeyine ölçmek mümkün.

HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Ay, EMEP Dersim İl Yöneticisi Elif Özer, İHD Dersim Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Nilüfer Aktağ uzman çavuşların son zamanlarda giderek artan kadınlara yönelik şiddet olaylarını PİRHA’ya değerlendirdi.

Şiddet ve taciz hafife alınamaz

.
Nazlı Çelik Öz

Kadına yönelik şiddet ve taciz olaylarıyla Dersim’in yaşanılamaz bir kent hale getirilmeye çalışıldığını belirten HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, “Savaş sürecini yoğun bir şekilde hissettiğimiz Dersim’de kadınlar üzerinden psikolojik savaş ortamı yaratılıyor. Kadınlar üzerinden yaratılan savaş ortamı uzman çavuşlar eliyle yaptırılıyor. Kadınların tacize ve şiddete uğraması hafife alınacak bir şey değil, halkın yaşananlara tepkisi oldu ancak uzman çavuşların kadınlara yönelik taciz ve şiddetinin devamının gelmemesi için mücadele etmemiz gerekiyor” diye belirtti.

Katiller serbest geziyor

.
Canan Ay

Sistematik olarak yasaların kadınları koruyamadığı bir süreçten geçtiklerini vurgulayan Dersim Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Ay ise şunları ifade etti: “Kadınları öldüren, şiddet uygulayan geziyor, bununla beraber bu gücü gören erk devlet anlayışı, kadınlara yönelmeye başlıyor. Uzman çavuşlara bu cesareti veren cezasızlık politikası ve erk devlet anlayışıdır. Kadınlara yönelik saldırıların artmasında en önemli faktör uygulanmayan yasalar ve erk devlet anlayışıdır. Bugün kadın cinayetleri işlendiği zaman yasaların failleri serbest bıraktığını gören erk anlayış kadına taciz, çocuğa istismar (tecavüz) cesaretini kendinde görebiliyor.” 

Örgütlü tepki olmalı

.
Elif Özer

Dersim’de uzman çavuşların kadınlara yönelik şiddetinin her geçen gün arttığını kaydeden EMEP Dersim İl Yöneticisi Elif Özer, “Yaşananlar AKP iktidarının tek adam politikasının sonucu. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasının getirdiği rahatlığın sonucunda bir cezasızlık politikası sebebiyle kadına yönelik şiddet olayları artarak devam etmekte. Kadınlara yönelik uzman çavuş şiddetine karşı halkın tepkisi oldu ancak yaşananlara örgütlü bir şekilde tepki koymak daha anlamlı olacaktır” dedi.

Devletten güç alan erkek kadına saldırıyor

.
Nilüfer Aktağ

Türkiye genelinde kadına yönelik şiddettin her alanda arttığını dile getiren İHD Dersim Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Nilüfer Aktağ ise şunları dile getirdi: “Hem sivil hem de devlet kaynaklı güçlerce şiddetin dozajı artmakta. Tabi ki, Dersim gibi savaş koşullarının olduğu yerlerde, kadına yönelik şiddet devletten güç alan erkeklerce direkt uygulanabiliyor. Dersim gibi muhalif  olan şehirlerde toplumsal mücadele zayıfladıkça bu tür şiddet olayları elbette artacaktır. Çünkü; bunlarla ilgili bir karşı koyuşun olamayacağı ve toplumun kendini bu noktada savunamayacağı düşünülecektir. Bu noktada da kadınlar her zaman ilk şiddete maruz bırakılan, ilk  hedef alınanlar olunuyor.” Aktağ konuşmasında, bölgedeki demokratik koşullar ve toplumsal mücadelelerin zemini zayıfladıkça erkek-devletten güç alan erkek-devlet memurlarının bu tür şiddet olaylarının daha da artabileceğini kaydetti.

DERSIM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.