Sol ve sosyalist partileri buluşturan HDP’nin aday listesi içerisinde geleneğin temsilcisi önemli isimler de yer alıyor. Manisa’nın birinci sıra adayı Dev Yol ve Dev-Genç içerisinde yer almış Ali Alfatlı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın da mücadele arkadaşı. Sosyalist Demokrasi Partisi’nin (SDP) Başkanı Rıdvan Turan Adana birinci sıradan aday. Dev-Genç’in kurucularından Bülent Uluer de İstanbul adayı. 

HDP Manisa adayı Ali Alfatlı, ADYÖD sürecinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’nin öncü kadrolarından Ali Haydar Kaytan, Mustafa Karasu, Haki Karer, Kemal Pir birlikte mücadele ettiğini söyleyerek, o dönemki ruhu HDP’ye taşımak için mücadele edeceklerini belirtti. Alfatlı, Manisa Akhisar’da 1952 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Akhisar’da tamamladı. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandı. Kızıldere Katliamı’na kadar Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenimine devam etti. Öğrencilik yıllarında DEV-GENÇ üyesi olan Alfatlı, 1971 ve 1973 yılları arasın da THKP/C içinde yer aldı. 1972 yılında 6 Mayıs’la ilgili bir eylemden dolayı 5 ay kadar tutuklu kaldıktan sonra, Ankara Demokratik Yüksek Öğrenci Derneği (ADYÖD) yapılanmasında gençlik faaliyeti yürüttü.


ADYÖD’de birlikteydiler

ADYÖD sürecinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK’nin öncü kadrolarıyla tanışma fırsatı bulan Alfatlı, “Fakat 1974 Dil Tarih Fakültesi’nde bir çatışma çıktı. Polis ADYÖD binasını çevirdi. Kaçan öğrenciler ADYÖD binasına sığındıkları gerekçesiyle kapatıldı. Sonra yeni bir dernek kurmak için çalışmalara devam ettik. O dönemde Ali Haydar Kaytan, Mustafa Karasu, Haki Karer, Kemal Pir birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşlarımızdı” diye konuştu.


Mücadelesi hiç bitmedi

1975 yılında sonra Devrimci-Yol içerisinde çeşitli görevleri olduğunu belirten Alfatlı, “1981 yılında tutuklandım. 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldım. Daha sonra 2009 yılında kadar ÖDP’nin örgütlenme sürecinde çalıştım. 2009 yılında sonra ÖDP’den ayrıldım. HDP içerisinde çalışmayı uygun buldum ve bu nedenle Manisa’dan milletvekili adayı oldum” dedi. HDP’nin tüm halkların hak arama mücadelesini sürdürdüğünü belirten Alfatlı, partinin yeni yaşam çizgisini Manisa halkına anlatacaklarını söyledi. 


Yiğit yoldaşımın yolunda

Mücadele arkadaşı Öcalan ile birlikte tüm politik tutsakların serbest kalması gerektiğini söyleyen Alfatlı, “Öcalan birlikte mücadele ettiğim yiğit bir arkadaşımdı. Devrimci bir arkadaşımdı. Yiğit yoldaşımın yolunda mücadeleye, devrimci mücadeleye devam. HDP’de mücadeleye devam” dedi. 


Dev-Genç kurucusu

HDP’nin dikkat çeken adaylarından biri de İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı olan Dev-Genç’in kurucularından Bülent Uluer. Kastamonu İnebolu doğumlu Uluer’in siyasi mücadelesi genç yaşlarda başlamış. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde okurken, üniversite işgali nedeniyle tutuklanmış ve cezaevinde kalmış. Tahliye ardından üniversiteye dönen Uluer, Dev-Genç’in de kurucuları arasında yer aldı. 1978 yılında Dev-Genç’e başkanlık da yapan Uluer, 12 Eylül 1980 darbesi ardından arananlar listesine girince Filistin’e giderek mücadelesini sürdürdü. Beyrut’ta bir çatışmada yakalandı, tekrar cezaevine girdi. Ardından ise Avrupa’daki sürgün hayatı başladı. Hakkındaki davaların düşmesi ardından Türkiye’ye döndü. 


Biz de başarabiliriz

ÖDP’nin kuruluşunda da yer alan Uluer, HDP’yi “her türden görüşün, fikrin kendisini ifade etme olanağı bulabildiği, demokratik bir platform” olduğu için tercih ettiğini söyledi. “Solcular toplumun bütün ihtiyaçlarını ve haklı duygularını ifade etmesine rağmen neden başaramadı?” diye soran Uluer, bir partinin yapması gerekenin sadece sol ve sosyalistler değil geniş kesimlere ulaşmak olduğunu dile getirerek HDP’nin kısmen bunu başardığını söyledi. Uluer, “‘Biz de başarabiliriz’ sloganıyla yürümeliyiz. Bugün Yunanistan ve İspanya’daki solun başarısı da buradan geliyor. Önce bunu halletmeliyiz ve bu sloganı ana slogan haline getirmeliyiz. Biz de başarabiliriz” dedi. 


Organik bileşenleriyiz

HDP adayları arasında Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan da yer alıyor. Adaylığı nedeniyle partisinden istifa eden Turan, Adana 1. sıra adayı. Yaklaşık 8 yıl SDP genel başkanlığı görevini devam ettiren Turan, aynı zamanda doktor. HDP’nin “yeni yaşam” projesiyle tüm olumsuz koşulları değiştireceklerini ifade eden Turan, “Çünkü ben de  HDP’yi oluşturan kesimler de aynı koşullarda çalışıyor. Çünkü biz bu sınıfın organik bileşenleriyiz, dışarıdan gelmiş değiliz. Esasen bir ayağımız sermayede olup da birilerine seçim kazandırmak için vaatte bulunmuyoruz. Biz aynı zamanda kendi yaşam koşullarımızı da değiştirmek, düzeltmek için bunu yapacağız, bunu yapmak zorundayız” dedi. 

Adana’da çalışan tüm emekçilerle, yoksullarla, mevsimlik tarım işçileriyle, sendikasız-sigortasız çalışanlarla, toplumun dışına atılanlarla, ötekileştirilenlerle el ele vereceklerini belirten Turan, “Artık yeter demeye ve ayağa kalkmaya, hep birlikte yağma düzenini ortadan kaldırmaya çağırıyoruz” diye konuştu. Turan, HDP ile emekçilere sefaleti, halklara yok olmayı dayatan iktidarı, tarihin çöp sepetine yollayacaklarını ifade etti. 


 HABER MERKEZİ