Dicle Nehri’ne 10’uncu baraj

  •  Cizîr’de Dicle Nehri üzerine yapılacak olan “Cizre Barajı” projesi onaylandı. Barajla birlikte birçok yerleşim yeri sular altında kalacak.

 

Dicle Nehri Şırnak’ın Cizre ilçesinden geçerek Federe Kurdistan Bölgesi sınırları boyunca akıp Basra Körfezi'ne dökülüyor. 2 bin 800 kilometrelik uzunluğu ile Ortadoğu'nun en uzun nehri olarak kabul edilen Dicle Nehri’nin üzerine yeni bir baraj daha inşa edilecek. “Cizre Barajı” olarak adlandırılan ve 24 Mayıs 2013’te ihalesi yapılan proje çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle askıya alınmıştı.

Proje için 29 Nisan 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan kararda ise, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Cizre Barajı ve HES (Enerji, İçme Suyu, Sulama) Malzeme Ocakları Kırma Eleme Yıkama Tesisi ve Beton Santrali projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Su krizi yaşanacak

Dicle Nehri üzerinde 10’uncu baraj olarak kurulacak “Cizre Barajı” nehir üzerinde kurulan Ilısu Barajı’ndan sonra ikinci büyük baraj olacağı belirtiliyor. 

Yıllardır tartışma konusu olan barajın projesi 16 Ağustos’ta kabul edildi. Ancak barajın yapımına ne zaman başlanacağı bilinmiyor. Barajla birlikte Dicle Nehri’nde yaşayan birçok canlı çeşidi yok olma tehlikesi yaşıyor. Dicle Nehri’nden beslenen Federe Kurdistan Bölgesi hükümeti ve Irak hükümeti de barajın tamamlanmasıyla büyük bir su kriziyle karşı karşıya kalacak. 40 metre yüksekliğinde ve 381 milyon metreküp su depolama hacminde inşa edilecek olan barajın, üç yıl içinde tamamlanacağı ileri sürüldü. 

AKP’li Tatar’dan ‘talan’ müjdesi 

AKP Şırnak Milletvekili Arslan Tatar sanal medya hesabında yaptığı paylaşımla barajın ihalesinin yürürlüğe girdiğini açıklayarak, şunları kaydetti: “Enerji + İçme Suyu + Sulama amaçlı olarak projelendirilen ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında kilit bir proje olan Cizre Barajı ve HES projesinin yapımı tamamlanmış olup, ihalesi gerçekleştirildi. Yapım işine en kısa sürede başlayıp 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir.”

14 Mayıs seçimlerinden sonra AKP’nin Şırnak’ta ilk icraatının ekolojik yıkım olan baraj projesi olması dikkat çekti. Projeye göre barajın, Cudi ve Gabar Dağı’nı birbirinden ayıran Qesirk (Kasrik) beldesinin aşağısı ve Misûriyê köyünün alt tarafında yapılması bekleniyor. Barajla birlikte birçok yol, bağ bahçe ve yerleşim yerinin sular altında kalacağı belirtiliyor.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.