Dicle Üniversitesi'nde ağaç kıyımı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Ağaç kesimi/Dicle Üniversitesi

Ağaç kesimi/Dicle Üniversitesi

  • Amed'de bulunan Dicle Üniversitesi kampüsü içinde yer alan ormanlık alandaki ağaçlar bir haftadır kesiliyor. Kesilen araçlar, traktörlerle araziden alınıp karayoluna getirilerek buradan kamyonetlere yüklenip götürülüyor. Kampüs içinde bulunan Kabaklı Göleti etrafındaki sazlık alanlar da çobanlar tarafından ateşe verildi. 

YILMAZ KAYA/AMED

Dicle Üniversitesi kampüsü içinde 8 yıl önce üniversite yönetiminin bilgisi dahilinde 10 bin ağacın kesilmek istenmesi, halkın ve öğrencilerin protesto ve nöbetleri sonucu engelenirken, kampüs arazi içindeki ağaç kesimine yeniden başlandı.Özellikle İlahiyat Fakültesi altındaki vadide bulunan ağaçlar, bir haftadan bu yana işçiler tarafından hızarlarla kesiliyor. Karayolunun olmadığı alanda kesilen ağaçlar, buradan traktörlerle alınarak anayola getirilerek kamyonetlere yüklenip fırıncılara satılmak üzere götürülüyor. Kesilen ağaçlar söğüt ve kavaklardan oluşurken, özellikle büyük ağaçların kesilmiş olduğu dikkat çekti. Kampüs arazisinin içindeki yol gitmeyen ormanlık alanda da ağaçların kesildiği bildirildi. 

Sazlık alanlar ateşe verildi

Öte yandan, 19 Nisan günü de yine Üniversite kampüsü içinde bulunan Kabaklı Göleti etrafındaki sazlık ve çalılık alanlar da çobanlar tarafından 'hırsızlar girmesin' gerekçesiyle ateşe verildi. Üniversite dışından da fark edilen yangın sonucunda, göletin etrafını saran ve balıkların barınma alanı olan sazlıkların yandığı öğrenildi. 

10 bin ağaç tehlikede

Dicle Üniversitesi kampüsü içindeki ağaç kıyımı, 2014 tarihinde de yapılmıştı. İl Orman Müdürlüğü tarafından, "yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle" hazırlanan rapor doğrultusunda, kampüs içinde ve üniversite arazisi içinde yer alan Dicle Nehri kıyısında 10 bin ağacın kesilmesi planlandı. 

Direniş sonucu önlenmişti

Aralarında 50 yıllık söğüt ve kavak ağaçlarının da aralarında bulunduğu ağaç kesimine 13 Şubat 2014 tarihinde başlandı. Günler içerisinde yüzlerce ağaç kesilirken, bu doğa katliamına tepki de gecikmedi. Başta Mezopotamya Ekoloji Hareketi olmak üzere, sivil toplum örgütleri, halk ve öğrenciler protesto gösterileri yaparak, ağaçların kesildiği bölgeye giderek burada çadır açtı. Gece de nöbette kalan protestocular, dönemin HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, milletvekileleri ve belediye eşbaşkanları tarafından da ziyaret edilerek destek sunuldu. Yirmi gün süren eylemler sonucunda, valilik bir açıklama yaparak ilgili kurumlara bir yazı göndererek ağaç kesiminin durdurulduğunu açıklayınca, ağaç kesimine son verilmişti.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.