Diktatöre dost, barışa düşman

Dünya Haberleri —

Frankfurt'ta polis barış heyetine saldırdı

Frankfurt'ta polis barış heyetine saldırdı

  • Alman polisi, Güney Kürdistan’dan dönen bir grup Defend Kurdistan üyesini kriminalize etti; bir kişiyi zor kullanarak gözaltına aldı. Heyeti karşılamaya gelen aktivistlerden Holger M., "Bu keyfi uygulamaya karşı hukuki yollara başvuracağız" dedi.

 

Alman federal polisleri Frankfurt havaalanında, Güney Kürdistan’dan dönen ve 8 kişiden oluşan "Kürdistan'da Barış ve Özgürlük Delegasyonu" üyelerini kriminalize ederek, bir üyeyi gözaltına aldı. Heyet üyelerini karşılamaya gelen aktivist Holger M. yaşananları gazetemize anlattı. Holger M., aldıkları bilgilere göre söz konusu gözaltına alınan aktivist hakkında ifadesi alınması için talimatın olduğunu belirtti. Ancak bu talimatın nereden geldiğinin hala belirsiz olduğunu kaydeden Holger M., gözaltına alınan kişinin ifade vermediğinin daha sonra diğer heyet üyelerinin yanına götürüldüğünün bilgisini verdi.

Holger M., şu sözlere yer verdi: "Heyeti karşılamaya geldiğimizde polis benim kimlik bilgilerimi almak istedi. Daha sonra öğrendik ki beni grubun sorumlusu sanıyorlarmış, gerekçe olarak da bir önceki hafta da bir heyeti karşıladığımı gördüklerini belirttiler."

Polisin agresifliği Türk polisini aratmadı

Federal polisin aktivistlerin kararlılığıyla baş edemeyince Frankfurt özel polis yetkililerini takviye olarak çağırdığını belirten Holger M., bunun üzerine miting yapmaya karar verdiklerini ancak polisin buna karşı çıktığını belirtti. Özel Polis’in (Beweissicherungs- und Festnahmeeinheit (BFE) çok agresif olduğuna dikkat çeken Holger M., polisin bu tutumu karşısında hukuki yollara başvuracaklarını kaydetti.

Temel haklarının kısıtlandığını ve orantısız müdahalede bulunulduğunu kaydeden heyet üyeleri, polis tarafından taciz edildikleri, kimlik kontrolüne tabi tutuldukları ve polisin keyfi bir şekilde kötü muamelede bulunduğu bildirildi.

Türk devletine hizmet eden baskılar

Havaalanında bir video ile mesaj gönderen bir kadın aktivist, "Türkiye Kürdistan’da insanları katlederken, biz burada havaalanında tutuluyoruz. Etrafımız güvenlik şeridi ile sarılmış, sanki burası suç mahali. Burada bir suç işlenmişse o da Alman polisinin keyfi uygulamasıdır" mesajını verdi.

Çarşamba günü de Güney Kürdistan’dan Frankfurt’ta dönen altı kişilik bir grup birkaç saat boyunca gözaltına alınarak sorguya maruz kalmıştı.

Dünyanın bir çok yerinden 150 dolayında kişi 23 Nisan’dan bu yana Güney Kürdistan’da devam eden Türk devletinin işgal saldırılarının durdurulması ve Kürt güçleri arasında diyalogun geliştirilmesi amacıyla Hewlêr’e gitmek istemişti.

Bunların onlarcasının Almanya’dan uçması engellenmiş, 50 kadarı da Hewlêr’den sınırdışı edilmişti. Kalan 70 dolayındaki kişi de KDP’nin baskılarına maruz kalmıştı. Heyet Güney Kürdistan’daki temasları sırasında “Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi”nin kuruluşunu ilan etmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.