Dilimiz ve kültürümüz önceliğimizdir

Yurt Dışı Haberleri —

Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Kongresi

Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Kongresi

  • Almanya’nın Hamburg ve Bremen kentlerinde yaşayan Kürtler halk meclislerini yeniden örgütleyip eşbaşkanlarını seçtikleri kongrelerini yaptı. Almanya’ın ikinci büyük şehri olan Hamburg’da dernek binasının olmayışı engellerin en büyüğü. 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (DKTM) ve Bremen Halk Meclisi kongrelerini gerçekleştirdi. 18. kongresini gerçekleştiren Hamburg  DKTM, 75 kişilik yeni bileşenle yeni döneme hazırlanıyor. Resmi kuruluşu 2005 olan dernek çalışmalarının geçmişi 1970’li yıllara dayanıyor. Her ne kadar güçlü bir miras ve gelenekten gelse de on binlerce Kurdistanlının yaşadığı Hamburg’un kendisine ait bir derneği yok. Bu da var olan çalışmaları etkilerken, yeni çalışmalara dönük girişimlerinde önündeki en büyük engel.

İlk hedef yeni bir dernek
Kongrede yapılan tartışmalarda yeni dönem eşbaşkanlarının ilk hedeflerinin kültürel, sanatsal çalışmaların yürütülebileceği, sosyal buluşmaların gerçekleştirebileceği bir yer arayışı olması gerektiği vurgulanırken, “Derneğimiz olmadığı zaman ailelerimiz gelmiyor, çocuklarımıza sahip çıkamıyoruz” eleştirisi yapıldı.

Çalışmalara aktif katılalım
Qamışlolu Xale Osman, toplantılarda Türkçe konuşulduğunu belirterek, “Türkçe konuşulduğu zaman dilimiz lal oluyor. Konuşmalara dahil olamıyoruz” diyerek ana dilinin önemine vurgu yaptı. Kayserili Ali Dayı ise kurulan komisyonların işlevsiz kaldığını söyleyerek, “Bu yüzden kimse derneğimize üye olmak istemiyor. Bütün çalışma bir kaç kişinin üzerinden giderse, yeni sürece güçlü bir giriş yapamayız” diyerek çalışmalara aktif katılmak için bileşenin güçlendirilmesi ve sayısal olarak artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Çocuklar ve anadil geri planda
Varılığımızın ve geleceğimizin en önemli teminatının Kürt dili ve örgütlenme gerçeği olduğuna vurgu yapılan kongrede uzaklaşılan değerlere ve dejenerasyona karşı mücadele kararlılığı dile geldi. Yapılan değerlendirmelerde, “Halka ulaşmada yaşanan eksiklikler, yoldaşlık ilişkilerindeki aşınmalar, yapılan eylemlerde kitlenin bilgilendirilmesi, kadın ve çocuklara dair çalışmaların yetersizliği ve ana dilin yeterince sahiplenilmemesi” eleştiri konusu oldu. 

100’ün üzerinde kursiyeri var
Ayrıca, Nisan ayında yapılan Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak Konferansı’nda misafirlerin ağırlanması, CoolTur kültür derneğinde verilen folklor, dil, koro, saz, gitar, erbane kurslarına 100’ün üstünde kursiyerin katılması da olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Moralli olacağız
Kongrede konuşan HDP Hakkari eski milletvekili Selma Irmak, “Yeni kurulan meclislerin komisyonlarında yer alarak yurtseverlik görevlerimizi yerine getireceğiz ve hep morali olacağız” dedi.

Leyla Kaya ve Murat Çewlig

Yeni dönem, yeni yer
Yeni dönem eşbaşkanlığına ise Leyla Kaya ve Murat Çewlig seçildi. Leyla Kaya halka daha fazla gideceklerini söyleyerek, “Yeni yer arayışlarımız olacak. Kendimize ait bir yerimiz olduğunda kadına ve çoçuklara yönelik çalışmaları kendimize esas alacagız” dedi. Murat Çewlig ise, zorlu ve onurlu bir görevi üstlendiğini söyleyerek, “Önemli olan zor zamanlarda davaya sahip çıkmak. Leyla arkadaş ile bir yıl boyunca halkımıza layık olmanın çabasını vereceğiz” diye konuştu.

 

*****

Örgütlü bir toplum için çalışıyoruz

  • Bremen Halk Meclisi 11.sini gerçekleştirdiği kongresinde, Kürt halkının Avrupa'da da erime ile karşı karşıya kaldığını, evlerde Kürtçenin konuşulmamasının asimilasyon sürecini hızlandırdığı tespitini yaptı. Meclis dernek çatısı altında yaptığı çalışmalara hız verme kararı aldı.

AZİZ ÇİFTÇİ/BREMEN

Bremen’de de Halk Meclisi 11. olağan kongresini gerçekleştirdi. Özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruş ardından başlayan kongrede Kürtler ve birlikte yaşadıkları halklar açısından güncel durum değerlendirmesi yapıldı. Kongrede, Bremen ve çevresinde 30 bine yakın Kurdistanlı’nın yaşadığı belirtilerek, örgütlü bir toplum için daha çok çaba sarf edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Bremen Halk Meclisi önceki dönem eşbaşkanı Seid Bilgin, asimilasyona dikkat çekerek, “Evlerimizde Türkçe konuşarak çocuklarımızı asimile ediyoruz. Derneğimiz çatısı altında bunun için saz, folklor kursları açtık. Çocuklarımızı bu kurslara katabilirsek, kültürel asimilasyonun önüne geçebiliriz” dedi. Bremen’de yaşayan farklı inançlardan halklar olduğunu belirten Bilgin, bunun büyük bir zenginlik olduğunu ve ortak noktada birliği sağlamak gerektiğini vurguladı.

Çalışmalar yetersiz
Kongrede sunulan faaliyet raporu sonrası yapılan tartışmalarda,  “Özeleştirinin yetersiz olması, dernek üye sayısının az olması, dış ilişkiler konusunda yeterince çalışma yürütülmemesi, inanç gruplarının meclis çalışmalarına katılmaması” gibi konulara dikkat çekildi. 
Yapılan oylama sonucu Bremen Halk Meclisinin yeni eşbaşkanları Celile Yalçın ve Seid Bilgin oldu. Ayrıca örgütlenme, kadın, gençlik, barış ve uzlaşı, şehit aileleri, dil ve eğitim, diplomasi, PYD, disiplin ve kültür komisyonları seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.