Dina’nın diğer katilleri görünmüyor

Kadın Haberleri —

 Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga

Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga

  • Türkiye’de eğitim gören Afrikalı kadın öğrencilerin can güvenliği yok. Gabonlu Jeannah ırkçılığa maruz kaldı, tecavüze uğradı ve katledildi. Katledilmesine kadar olan suç zincirinde sadece bir erkek yargılanıyor. Dina için Feministler’den Firdevs Hoşer, “Devletin olayı açığa çıkarması gerekiyor. Bu kapalı kalacak bir konu değil” dedi.

Karabük’te, Filyos Çayı’nda katledilmiş halde bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın şüpheli ölümüne dair aylar sonra iddianame hazırlandı. Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, olay günü Jeannah’ın apartman boşluğunda birileriyle tartıştığı ve görgü tanığının “polisi aradım” demesi üzerine seslerin kesildiğine yer verildi. Yine iddianamede, Jeannah'ın apartmanın duvarından atlayarak kaçtığı ancak kimsenin takip etmediği belirtildi. İddianamede, Jeannah'ın çıplak ayakla kaçarken sokakta Dursun Acar isimli erkeğin idaresindeki otomobile bindiği ve elleri ile yüzü kan içinde olduğu için hastaneye gitmek istediği ifade edilirken, failin Jeannah'ı araç içinde tecavüzde bulunduğu paylaşıldı. İddianamede, Jeannah'ın araçtan kaçtığını ancak failin ısrarlı takibi sonucu dereye düştüğü bilgisine yer verildi.

İlk duruşma bugün

Savcı, fail Dursun Acar’ın doğrudan kastla hareket ettiğini kabul edildiğini belirterek, “Çocuğun cinsel istismarına teşebbüs” suçundan 15 yıla kadar, “kendini savunamayacak durumda olan kişiyi suçu gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme” suçundan ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti. Failin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Karabük Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Dina için Feministler ile her kesimden çok sayıda kadın da otobüsler ile Karabük’e giderek duruşmayı izleyecek. Dina için Feministler’den Firdevs Hoşer, ilk duruşmaya dair duyarlılık çağrısında bulundu.

 

Firdevs Hoşer

 

Şüpheli ölümde katil görünmez

Bir grup feminist kadın olarak uzun zamandır davayı takip ettiklerini söyleyen Firdevs, birçok kez göçmen kadın davalarını da takip ettiklerini kaydetti. 

“Dina’nın ölümünde de öncelikle şüpheli ölüm olarak bahsedildi. Ardından bizim dava takip grubumuzla Dina’nın ailesi geldiğinde defalarca görüştük. Davayı takip etmek istediğimizi söyledik. Neden bu davayı takip etmek istediğimizi de anlattık kendilerine. Çünkü hem göçmen bir öğrenci hem de henüz çocuk. Bizim son zamanlarda en çok rahatsız olduğumuz kavramlardan biri de ‘şüpheli ölüm’.  Biz biliyoruz ki şüpheli ölüm diye bir şey yok. Bütün şüpheli ölümlerin arkasında bir erkek şiddeti var. Erkek şiddetinin sonucunda katledilen kadınların ölümü ve failini görünmez hale getiriyorlar. Şüpheli ölüm dediğiniz zaman fail görünmez hale geliyor. Buna itiraz ediyoruz. Şüpheli ölümleri reddediyoruz.”

Irkçılığa maruz kalmıştı

İlk duruşma için kadınlarla birlikte Karabük’e gideceklerini aktaran Firdevs, Dina’nın davasında etkin bir soruşturma yapılmadığını paylaştı. Dina’ya dair son gelişmeleri dile getiren Firdevs, “Dina’ya ne oldu, çıplak ayakla sokakta koşmaya başlıyor. Bazı görüntülerde bunlar var. Bu sürece kadar gelen bir süreç var. Dina’nın telefonunda annesiyle yazışmaları var. Yazışmalarında ırkçılığa maruz kaldığını söylüyor. ‘Benim başıma bir şey gelirse Türklerin yüzünden’ diyor. Buna benzer ifadeleri vardı” diye konuştu.

Can güvenlikleri yok

Firdevs aynı zamanda Karabük’te çok sayıda Gabonlu öğrencinin olduğunu ifade ederek, “Devletin Gabon’la bir anlaşması var. Bu durum devleti de ilgilendiriyor. Oradan öğrenci getiriyorlar ve bu öğrencilerin can güvenliğini sağlamıyorsunuz. Bu çok önemli bir şey” diye konuştu. 

Dina ve tüm kadınlar için 

Dina için Feministler olarak sadece gerçeğin açığa çıkartılmasını istediklerini belirten Firdevs, “Bu bizim için çok önemli. Bu oradaki diğer Afrikalı öğrenciler için de Türkiye’deki eğitim için gelen tüm kadın öğrenciler için de çok önemli. Devletin bunu açığa çıkarması, savcılığın bunun üzerine gitmesi gerekiyor. Bu kapalı kalacak bir konu değil. Bir tanesini tutup göstermelik olarak birkaç sene cezaevinde tutup böyle yapacağız denilecek bir konu değil. Bizim amacımız bu gerçeğin açığa çıkmasıdır. Öncelikle Dina için adaletin sağlanması ve diğer kadınların can güvenliğini korunması. Bizim niyetimiz bunu açığa çıkarmak, bunun için uğraşıyoruz. Uğraşmaya da devam edeceğiz” diye kaydetti.   

Firdevs, göçmen kadınların maruz kaldığı sorunlara karşı sorumluluk aldıklarını ve daima savunacaklarının da altını çizdi. Bugün ilk duruşması görülecek olan Dina davasına katılım çağrısı yapan Firdevs, “‘Bizim derdimiz Dina için adaleti sağlamak. Bu dava Almanya, Fransa ve Afrika’dan Türkiye’ye öğrenci gönderen göndermeyen herkes tarafından izleniyor. Çünkü bir sürü öğrenci var, Afrika’dan gelenler var. Bunun için bu dava çok önemli. Çok katmanlı bir dava. Biz de bunun için elimizden geleni yapacağız” sözleriyle seslendi. JİNNEWS/İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.