Direnen Rojava Devrimi

Forum Haberleri —

Erdoğan

Erdoğan

  • Rojava Devrimi bugün çok büyük bir düşman kuşatması ile çevrilmiş durumdadır ve bu devriminin yaşaması ile halkın var olması neredeyse iç içe geçmiş durumdadır.
  • Ortadoğu’da emperyalist zincirin koparıldığı yer Kurdistan devrimidir. Emperyalist gericilik ve yerli işbirlikçileri sistemlerini Kurdistan gerçekliğinin yokluğu üzerine inşa etmişlerdir.

HARUN ŞIKAKİ

Ortadoğu despotik işbirlikçi rejimleri büyük bir çürüme ve yozlaşma yaşamaktadırlar. Bu modernist taslak rejimler can çekişmektedirler. Kurdistan Özgürlük Hareketi, demokratik-ulus modeliyle devlet üstü ve yeniçağın koşullarıyla uyumlu, halkları birbirine bağlayan, yeni bir devrimci siyaset tarzıyla tarih sahnesindedir. Rojava Devrimi, ulusal demokratik devrim perspektifiyle, devrimi devlet üstü bir anlayışla ele alan ve ulusal demokratik devimi bu temelde sosyal kurtuluş ile birbirine bağlayan gerçek anlamda bir devrimdir.

Rojava Devrimi’nin ürettiği anlam, bugünden ziyade tarihi süreçlerde daha iyi anlaşılacaktır. Devrim bölgede tarihin bir döneminin kapısını açtığı gibi, bir dönemin kapısını sonsuza dek kapamanın da nüvelerini taşır. Yeni paradigma ve sosyal yapılaşma bir dönemin başlangıcını oluşturmaktadır. Kısa vadeli, günlük politik perspektiflerle ve tarihsel bağlamı dışında ele alma biçimleri ve sosyal analizlerle, Rojava devrimini anlamaya çalışmak ciddi yetersizliklere yol açacaktır.

Rojava Devrimi’nin bu tarihsel anlamını bilince çıkarmak ve karakterini anlamak önem taşımaktadır. Devrimci ve demokratik hareket içerisinde Rojava devriminin tarihsel değeri anlaşılmadan devrim ve karşı devrim teorisini yapmak mümkün değildir. Maalesef bölge devrimci hareketi içindeki kimi kesimler açısından Rojava Devrimi’nin yeterince anlaşılıp bilince çıkarıldığını söylemek mümkün değildir. Bunun nedeni bir yandan ciddi bir tarihsel bilinç eksikliği olup, öte yandan da bu eğilimlerin önemli bir kesiminin halk içerisindeki kararsız unsurların ve hatta bazılarının da sömürücü sınıfların ideolojik ve politik etkilerinin tarihsel durumunu yansıtmasından kaynaklanmaktadır. Buna orta ve üst sınıf ruh hallerini de eklemek gerekiyor.

Devrim ayakta kalmak ve Ortadoğu’da halkların umudu olmaya dönük mücadele içindedir. Bu bağlamda buradaki halklar var olma ve yok olma mücadelesini büyük bir dirayetle ve amansızca vermektedirler. Rojava Devrimi bugün çok büyük bir düşman çemberi ile çevrilmiş durumdadır ve bu devriminin yaşaması ile halkın var olması neredeyse iç içe geçmiş durumdadır. Türk faşist devlet kliği başta olmak üzere bölgesel gericilik saldırarak devrimi yok etmek istemekteler. Modernist hegemon güçlerin saldırı biçimleri, yöntemleri içerik olarak farklılıklar arz etse de özünde bölgesel gerici güçlerle amaçta birleşmektedir.

Devrimlerin tarihi süreçler içerisinde ortaya çıkmasının en önemli nedeni, devrimlerin halklar için bir zorunluluk haline gelmiş olmasındadır. Bu durum bir tek Rojava için değil giderek bütün Ortadoğu için ortaya çıkan bir durumu ifade eder. Ortadoğu’da emperyalist hegemonya ve onların bölgesel uzantıları olan yerli işbirlikçilik, anti-demokratik ve vahşi faşist karakteri ile birçok halkı katliam ve soykırım sınırına getirmektedir. Faşizmin bu karakteri Ortadoğu’da devrimleri halklar için bir zorunluluk haline getirmiş durumdadır.

Ortadoğu’da emperyalist zincirin koparıldığı yer Kurdistan devrimidir. Emperyalist gericilik ve yerli işbirlikçileri sistemlerini Kurdistan gerçekliğinin yokluğu üzerine inşa etmişlerdir. Emperyalist hegemonyanın ve onun bütün dolaylı etkilerinin neden olduğu gerici siyasetlerin iflas etmesinin nedeni Kurdistan devrimi olmaktadır.

Kurdistan devrimi içinde Rojava Devrimi’nin toplumsal ve tarihsel derinliği, kaçınılmaz bir şekilde karşısındaki düşman cephesini büyütmektedir. Bu tarihsel mücadelelerin ve devrim gerçekliğinin diyalektik yasası gereğidir. Kurdistan’da demokratik ulus eksenli yeniden şekillenecek siyasal biçimlenmelerin ve gruplaşmaların ortaya çıkaracağı devrimci dinamizm onları korkutmaktadır.

Rojava Devrimi’nin kuşatılmak, nefesiz bırakılmak; halkların katliam ve soykırım kıskacına sokulmak istendiği bu süreçte, Rojava Devrimi’nin tarihsel değerini ve anlamını kavramaya her zamandan daha fazla ihtiyaç var. Rojava’da yalnızca Ortadoğu halklarının kaderi değil genel olarak insanlığın kaderi ve geleceğinin çizildiğini anlamak zor değildir.  Bu gerçeklik anlaşılıp bilince çıkarılmadan devrim için söz söylemek “hoş bir seda olmanın ötesine geçmeyecektir”.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.