Direniş sanatla buluşuyor

Kadın Haberleri —

  • Kürt Kadın Kültür haftası, ''Jin Jiyan Azadî- Direniş Sanatı'' sloganıyla başlıyor. Cenî Kürt Kadınları Barış Bürosu üyesi Solin Berivan, kadın mücadelesinin örgütlülük ve farkındalıkla mümkün olacağını belirterek, çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

HAKAN TÜRKMEN

Cenî Kürt Kadınları Barış Bürosu tarafından organize edilen ve bir hafta sürecek olan, Kürt Kadın Kültür Haftası’nın hazırlıkları tamamlandı. 2-8 Mart tarihlerinde yapılacak etkinlikte panel, Kürt yemekleri, deq (dövme), dengbêj, folklor, Jineoloji konferansı, konser ve sanat sergileri yer alıyor.

''Jin Jiyan Azadî- Direniş Sanatı'' sloganıyla yapılacak etkinliğe Hevin Tekin, Leyla Ekinci, Havin Al-Sindy, Bêrîvan Çiya, Cemile Dinçer, Nergez Dilo, Meral Şimşek, Leyla Toprak, Aslı Filiz ve Kürt kadın kurumları katılıyor.

Cenî Kürt Kadınları Barış Bürosu üyesi Solin Berivan’la Kürt Kadın Kültür Haftası’nı konuştuk. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne atıfta bulunarak sözlerine başlayan Solin Berivan, ''Bizim açımızdan kadın mücadelesi birliktelik, örgütlülük ve farkındalıkla mümkündür. Dünya Kadın Konfederalizmi bu noktada iyi bir model olduğu gibi 8 Mart’ın geleceği için de önemlidir’’ dedi.

Direniş ve sanat bir arada

“Kürt Kadınları olarak sevinçlerimizi, acılarımızı, mücadelemizi en önemlisi direnişimizi yaymayı başarıyoruz'' diyen Solin Berivan şöyle devam etti: ''Kürt Kadın Kültür Haftası, ‘Direnişle sanatı nasıl bir araya getirebiliriz?’ sorusunun cevabı oldu. Hem 8 Mart hazırlık sürecinde hem de 8 Mart haftası boyunca gösterilen katılım, motivasyon, anlayış ve stratejik farkındalık düzeyini yansıtıyor.

Kürt kadınlarının hem Kürt toplumu içinde hem de sanat sahnesinde önemli roller üstlendiğini ifade eden Solin Berivan, ''Pek çok sanatçı sosyal ve siyasi amaçlara kendini adamış olup sanatlarını kendilerini ifade etme aracı olarak ve eşitlik ve sosyal değişimi teşvik etmek için kullanıyor. Dünyanın bazı bölgelerindeki zorluk ve kısıtlamalara rağmen Kürt kadınları sanata önemli katkılarda bulunmuş ve seslerini yükseltmişlerdir. 2-8 Mart 2024 tarihleri arasında Berlin'de bir Kürt Kadın Kültür Haftası düzenlememizin nedeni de budur. Hazırlıklara birkaç ay evvel başlasak bile uzun soluklu düşüncenin ürünüdür. Kürt kadın sanatçılara ulaşmakta problemler yaşadık fakat buna rağmen Berlin’deki Kürt kadın sanatçıların sayısını öğrenmek dikkat çekiciydi. Elbette kültür çalışmalarımızı bu hafta ile sınırlandırmayıp sürdüreceğiz’' şeklinde konuştu.

 

 

Kürt Kadın Kültür Haftası Programı ise şöyle:

2 Mart 2024 Cumartesi Saat 19:00

-Panel: Jin Jiyan Azadi: Direniş Sanatı

Esra Yula’nın moderatörlüğünde Hêvîn Tekin (Oyuncu), Leyla Ekinci (Sanatçı, Kültür aktivisti, sunucu) ve Havîn Al-Sindy (Sanatçı), Kürt kadınlarının direnişlerini sanat ve kültür yoluyla nasıl ifade ettiği sorularına cevap arayacak.

Adres: Spore İnitiative, Hermannstr. 96

-Sanat sergisi: Aslı Filiz, Meral Şimşek, Leyla Toprak, Havîn Al-Sindy

Adres: Gorki Kiosk, Dorotheenstr. 3, 10117 Berlin

3 Mart 2024 Pazar Saat 17:00

-Kadınların geleneksel Kürt yemekleri

Adres: Oranienstr. 72, 10964 Berlin

4 Mart 2024 Pazartesi Saat 18:00

-Kürt kadınlarının geleneksel deq sanatı

Adres: Olivaer Platz 16, 10707 Berlin

5 Mart 2024 Salı Saat 19:00

-Sanatçı Bêrîvan Çiya dengbêj kültürü, Kürt halkının geleneksel hikâye anlatma ve şarkı söyleme sanatı üzerine sunum yapacak ve konser verecek.

Adres: Tenur Restaurant- Reichenbergerstr. 147, 10999 Berlin

6 Mart 2024 Çarşamba 18:00

-Kürt Folkloru ve geleneksel kıyafetler

Jînen Koma Faraşin ve Koma Dêlil Çiyager

Adres: Urbanstr. 21, 10961 Berlin

7 Mart 2024 Perşembe Saat 18:00

-Jineoloji- Kadın ve Yaşam Bilimi eğitimi

Jineoloji Komitesi ve JXK (Jinên Xwendekar ên Kurdistanê) Berlin

Adres: Franz-Mehring-Platz 1, 10243 Berlin

8 Mart 2024 Cuma Saat 19:00

-Dünya Emekçi Kadınlar Günü Konseri

Sanatçı Cemile Dinçer ve Nergez Dilo

Adres: Jockel Biergarten, Ratiborstr. 14C, 10999

-Sanat sergisi: Aslı Filiz, Meral Şimşek, Leyla Toprak, Havîn Al-Sindy

Adres: Gorki Kiosk, Dorotheenstr. 3, 10117 Berlin

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.