Direnişle fermanı durduracağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Siwana Êzîdî Kadın Meclisi-SMJÊ) Almanya'nın Lohne kentinde 4. kongresini gerçekleştirdi.

Almanya'nın Lohne kentinde Êzîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü, (Siwana Êzîdî Kadın Meclisi-SMJÊ), Cumartesi günü 4. Kongresi'ni gerçekleştirdi.

Bêrîvan Şengali’ye (Dünya Zat Seid Hesen) adanan kongreye Êzîdî kadın meclis ve komün temsilcilerinden 70 delege katıldı. "Mücalede ve direnişlerimizle fermanları durduracağız" sloganı ile gerçekleştirilen kongrede; Şengal'e yönelik saldırıların ve 9 Ekim komplosunun 74'üncü fermanın devamı olduğu belirtilerek, Êzîdî toplumun özsavunmasına dikkat çekildi.

Tecride, Kürdistan'daki saldırılara da değinilen kongrede, kadına yönelik şiddete karşı her zamankinden daha güçlü eylemlerle karşılık verilmesi gerektiği belirtildi.

Direnişi yükseltmeliyiz

Kongreye KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta da görüntülü bir mesaj gönderdi. Şengal'e yönelik komplonun devrede olduğuna ve Êzîdî toplumunun 7 yıl içerisinde hem özgün örgütlülüğünü, özsavunmasını ve özellikle kadın özgülünde çok büyük gelişmelere yol açtığına dikkat çeken Sozdar Avesta, "Bundan sonra da fermanların olmaması için yaşanan bütün fermanlardan ders çıkararak, kadın öncülüğünde direnişin yükseltilmesi gerekiyor. Fermanlardan en çok kadınlar zarar görüyor. Bu yüzden güçlü bir şekilde cevap vermemiz çok önemli. Kimse kadınlara, özgürlüğü, özgür geleceği, özgür yaşamı vadetmiyor, bunu ancak kadın kendisinde ve toplumda yaratabilir. Êzîdî kadınlarının da ekmek ve sudan daha fazla özgün örgütlenmeyi güçlendirmesi gerekiyor" diyerek kadınların sürece kadın rengi ile katılmasının önemine vurgu yaptı.

.
Caption

Soykırım olarak tanınmalı

Êzîdî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Koordinasyon üyesi Riham Hiço da kongrede yaptığı konuşmada,"Ezidxan'ın, Şengal'in Êzîdîlerin mekanı olması ve Êzîdîlerin göç ettirilmesinin önüne geçmek için yaşam koşullarının yaratılmasının Avrupa'daki Êzîdî’lerin elinde olduğunu söyledi. Hem diplomasi, hem de direnişe katkıların kendilerini güçlendirdiğini de belirten Riham Hiço, "Şengal'e yönelik saldırılar ne kadar büyük olursa, bizim cevabımız  daha büyük olacak. Ezidxan'ı tekrar inşasının ve statüsünün kazanılmasının da ortak mücadele ile gerçekleşecek. Şengal’de yaşananların soykırım olarak dünyada tanınmasını sağlayacağız" dedi. 

Kongreye Alevi Kadınlar Birliği, Êzidî Köyleri Meclisi, Avrupa Kürt Kadın hareketi de birer mesaj yolladı. Koma Zaroken Roje okudukları qewil ve türkülerle kongreye renk kattı.

Konuşmalar ve mesajların ardından 2 yıllık rapor okundu. Yapılan tartışmalar ve değerlendirme ardından yeni döneme ilişkin bir dizi karar alındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.