Diyadin zehirleniyor: 300 yıllık tahribat kapıda

Toplum/Yaşam Haberleri —

Diyadin

Diyadin

  • Koza Altın A.Ş.’nin işlettiği Diyadin Maden Ocağı, siyanürle altın ayrıştırması yaparak doğayı ve ekosistemi zehirliyor. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği’nden Nuri Taşdemir, “Koza Altın A.Ş. 4 yıl buraya zarar verip, zengin olup gidecek. Halk ise 300 yıl bunun ızdırabını çekecek. Bölge, 300 yıl kendine gelemeyecek” uyarısında bulundu. 

 

ASMİN BARAN

Maden ocakları, Hidroelektrik santralleri (HES), petrol ve altın arama çalışmaları sebebiyle delik deşik edilen Kürdistan coğrafyasında sistematik bir eko-kırım politikası yürütülüyor. Bu politikanın en yoğun yaşandığı yerlerin başında ise Ağrı’nın Diyadin ilçesi geliyor. 

Diyadin’de 4 altın madeni için toplam 37 hektarlık alan ruhsatlandırılarak Koza Altın İşletmeleri A.Ş. adlı şirkete verildi. Diyadin’deki maden sahası, Murat Nehri’ne sadece 200-300 metre; Ağrı ve Diyadin için önemli bir gelir kaynağı olan sera ve jeotermal su kaynaklarına ise 1-2 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Maden ocağını takip eden ekolojistler ise herhangi bir sızıntı durumunda Murat Nehri ile beraber birçok alanın zehirleneceği uyarısında bulunuyor.

Bütün canlılar etkilenecek!

Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre; bölgede 218 farklı bitki, 16 sürüngen, 67 kuş türü bulunuyor. Alanda bulunan bitki türlerinden 7’si endemik yani yalnızca belirli bölgede yaşayan, 3’ü de nadir bulanan bitkiler listesinde. Tespit edilen 16 sürüngen türü Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) ve Bern Sözleşmesi’ne göre korunması gereken türler içerisinde yer alıyor. Proje alanı ve yakın çevresinde saptanan 67 kuş türünden 33’ü ise “nesli tehlike altında” kategorisinde yer alıyor. Dolayısıyla altın arama ve ayrıştırmanın siyanürle yapılacak olması bölgedeki tüm canlıları  olumsuz etkileyecek.