Doğan'ın cenaze törenine saldırı

  • Kürt siyasetçi Aysel Doğan'ın cenazesi, bekletildiği mezarlığın girişinden polislerce kaçırılarak defnedildi.

 

Almanya’nın Köln kentinde tedavi gördüğü hastanede 11 Mayıs'ta yaşamını yitiren Aysel Doğan'ın önceki gün sabah saatlerinde Amed'de karşılanan cenazesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Doğan Ailesi ve çok sayıda kişi tarafından "Şehîd namirin" sloganıyla karşılanarak Dersim'e götürüldü.

Dersimliler tarafından Mazgirt karayolunda bulunan Seyidli Köprüsü’nde karşılanan Doğan'ın cenazesi, yol boyunca kontrol noktalarında durduruldu. Karşılamanın ardından Doğan'ın cenazesi Dersim merkez Gazik Mahallesi'ndeki evine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Turişmek Mahallesi girişindeki kontrol noktasında konvoy ve cenaze aracı yüzlerce polis tarafından durduruldu. Cenazenin Gazik Mahallesi'ndeki eve getirilmesine izin verilmedi. Polis, cenazenin Asri Mezarlığa götürülmesini istemesi üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı.

Doğan'ın cenazesi, Dersim girişinden polislerce bekletildiği sırada, aralarında HDP Milletvekilleri Ebru Günay ile Ömer Öcalan’ın da olduğu çok sayıda kişi, Doğan’ın Gazik Mahallesi'ndeki evinde helallik aldı. Evde helallik alındığı sırada Aysel Doğan’ın ablası Mensure Doğan ile HDP Sözcüsü Ebru Günay birer konuşma gerçekleştirdi. Mensure Doğan, kardeşinin cenazesine yapılanların kabul edilemez olduğunu söyledi. 

Dersim'e tahammülleri yok

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise Aysel Doğan'ın ardından büyük bir direniş mirası bıraktığını vurgulayarak, "Bugün aslında Aysel’in tabutunun da burada olacağını,  töreni gerçekleştirmek istiyorduk. Maalesef Dersim halkının da bildiği üzere 1938'den bu yana her türlü Yezidliği yapan, Dersim halkının inancalarına, diline, dinine saldıran Yezid kültürü, Dersim’in Dervişi Aysel Doğan'ın evinden, ocağından helallik almasını engelledi. Dersim'e tahammülleri yok. İnançlara tahammülleri yok" sözleriyle tepki gösterdi.

Polis cenaze aracını kaçırdı

Helallik alındıktan sonra halk, Pülümür Vadisi üzerinde bulunan Asri Mezarlığı'na geçti. Mezarlığın önünde bekleyen yüzlerce asker-polis ve zırhlı araçla engellendi. Halkın bekletildiği alana daha sonra gelen cenaze aracı da polislerce mezarlık girişinde bekletildi. Uzun süreli bekleyişin ardından halk, cenaze aracıyla birlikte mezarlığın içerisine girmek istedi. Bunun üzerine saldıran polis, tazyikli su sıktı. Arbedenin sürdüğü sırada polisler alanda bekletilen cenaze aracını kaçırarak, halktan uzaklaştırdı ve mezarlığa götürdü.

Kimseye izin verilmedi

Halkın hiçbir şekilde mezarlığın içine girmesine izin vermeyen polis, sadece Doğan Ailesi'nin katılacağı şekilde defin işlemine izin vereceğini söyledi. Alanda bulunan HDP’li vekiller, tepki göstermelerine rağmen mezarlığın içine alınmadı. Böylece Aysel Doğan’nın cenazesi sadece aile bireylerinin katılımıyla defnedildi. Halk, mezarlıktaki bekleyiş ardından taziye için Doğan'ın ailesinin evine geçti.   MA/DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.