Doğru mücadele çözümü de getirir

Kadın Haberleri —

Büşra Ali

Büşra Ali

  • Lübnan JÎN Derneği Başkanı Büşra Ali, “Ulus devlet ve sacayağı olan milliyetçilik, dincilik, pozitivist bilimcilik ve cinsiyetçilik karşısında eğer doğru mücadele vermezsek, kadınların birliğini gerçekleştiremez ve kadın sorunlarını çözemeyiz” dedi

 

“Kadın Birliğiyle Demokratik Devrimi Gerçekleştireceğiz” şiarıyla  30-31 Temmuz tarihleri arasında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yapılan Ortadoğu ve Kuzey Afrika 2. Kadın Konferansı’ının yankıları sürüyor. 
Konferansın düzenleyicilerinden olan Lübnan JÎN Derneği Başkanı Büşra Ali, konferansı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
Büşra Ali konuşmasında konferansın hazırlık süreci, koşulları, konferansta yürütülen tartışmalar ve konferansın kararlarına ilişkin bilgilendirmede de bulundu. 
Konferansın Lübnan’da yapılmasının önemine de vurgu yapan Büşra Ali, “Lübnan Ortadoğu’nun bir kapısı gibidir” dedi.
Konferansa katılan kadınların heyecanlı olduğunu kaydeden Ali, “Herkes tek amaç için orada bulunuyordu” diyerek, “Son 10 yılı göz önünde bulundurduğumuzda demografik değişim, katliamlar, savaşlar çok ağır toplumsal olaylar yaşandı. Bu toplumsal olaylar karşısında, bir çözüm yolu bulmak ve ne yapacağımıza karar verme arayışı vardı” dedi.

Özgürlük ve demokrasi kadından geçer
Konferansın şiarına ilişkin olarak görüşlerini dile getiren Ali, ”Toplumun özgürlüğü kadının özgürlüğünden geçer, ülkelerin demokratikleştirilmesi de kadınların özgürlüğünden geçiyor. Biz bu tartışmalar ışığında devrimi ancak kadınların birliğiyle sağlayabiliriz” diyerek kadınların devrim kararlılığına dikkat çekti. 
3. Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkımlar, göç ve demografik değişimlere de değinen Ali, “Önümüzde iki temel sorumluluk var: Birincisi; kadınların sorunlarını çözülmesi, ikincisi; toplumun demokratikleştirilmesi ve özgürleştirilmesidir.”
Son 10 yıllık sorunların temelinin 200 yıllık bir geçmişi olduğu ifade eden Ali, “Ulus devlet ve sacayağı olan milliyetçilik, dincilik, pozitivist bilimcilik ve cinsiyetçilik karşısında eğer doğru temelde bir mücadele gerçekleştirmezsek ve doğru bir bakış açısıyla bunlara karşı mücadele etmezsek kadınların birliğini gerçekleştiremez, kadın sorunlarını çözemeyiz” dedi.

Yol haritasına ihtiyaç var
Tartışmalarda bölgede yaşanan halk ayaklanmalarının öncülüğünü kadınların yaptığını aktaran Ali, “Halklar için başarıdan söz edilecekse bunun kadınların öncülüğünde gerçekleşecek mücadeleyle olacağı sonucuna vardık” dedi. 
Yürütülen tartışmaların kararlara ve stratejiye dönüştüğünü belirten Büşra Ali şöyle devam etti: “Konferansımızın esası ve sonuçlarından biri de kadın ittifakını oluşturmaktı. Bu ittifak Ortadoğu ve Kuzey Afrika kadın ittifakı olarak tanımlandı. Bu ittifakın ölçüleri, çerçevesi, hedefleri, planlaması, yol haritası ve stratejilerinin ne olacağına dair konuların tamamını konferansta tartışamadık ancak bu konuların tartışılması için önemli kararlar alındı.”

Öcalan’ın felsefesi konferansı etkiledi
Rojava Kadın Devrimi ve kadınların DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleye de değinen Ali, “Kadınların DAİŞ’e karşı mücadelesi tüm Ortadoğu’da kadınlar üzerinde büyük bir etki yarattı. Demek ki kadın istediği zaman, yapamayacağı bir şey yok. Rojava devrimi bunu açık bir şekilde ortaya koydu. Çünkü ondan önce oryantalist yaklaşım etkindi. Ortadoğu halkları olarak kaderimiz savaştır, katliamdır vb. diyorduk. Öte yandan kadın açısından da kendisini savunamaz, ülkesini savunamaz, sessizdir gibi bir algı vardı”  diyerek bu algının kırıldığını ifade etti.
“Konferansı en çok etkileyen şey Öcalan'ın felsefesiydi” diyen Büşra Ali şunları kaydetti: “Bu felsefe temelinde Bakur, Başur, Rojava’dan ve Rojhilat’tan gelen delegelerin yaptığı sunumlar en çok etki yaratan sunumlar oldu. Arap, Kürt, Ermeni, Süryani kadınların Öcalan’ın felsefesi ışığında yaptığı konuşmalar dikkat çeken konuşmalar oldu. Dikkat çeken bir şey daha vardı, o da açılan bir stantta satılan Öcalan’ın kitapları ve ilgili broşürlerin hemen tükenmesiydi. Oradaki herkes eğer bir çıkış yolu varsa o da Öcalan’ın felsefesi olduğu düşüncesiydi.” 
Ali, en kısa sürede Kadın İttifakı’nın yol haritasını netleştireceklerini ifade ederek, “Sakine Cansız, Rojbin, Ronahi ve diğer tüm yoldaşlarımızın amaçları için mücadele etmek, umutlarına sahip çıkmış olmak, bir nebze de olsa mücadelelerine katkı sunmuş olmak gurur verici” dedi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.