Doğu Almanya’da öğretmenlere aşırı sağcı tehditler

Dünya Haberleri —

  • Almanya’nın doğusundaki Brandenburg eyaletinde okullarda aşırı sağ sorununu gündeme getiren iki öğretmen tehditler alıyor. 

 

Bundan üç ay önce Berlin’in güneydoğusundaki Burg kasabasında öğretmenlik yapan iki kişi anonim bir mektup yayınlayarak okullarda aşırı sağcı söylemlere dikkat çekmişti. Kısa sürede dijital medyada yayılan mektup nedeniyle Max Teske ve Laura Nickel adlı iki öğretmen hedefe kondu. Kasabadaki aşırı sağcılar iki öğretmeni hedeflerken iki öğretmenlerin resimlerinin bulunduğu “Berlin’e geri dönün” ifadelerini taşıyan stickerlarla afişleme yaptı. 

Teske ve Nickel’in olaylarla ilgili açıklama yapması yasaklanırken AfD yetkilileri de iki öğretmeni hedef göstermekten geri durmadı. Burg’daki parti yetkilisi Jean-Pascal Hohm, Teske’yi “radikal solcu bir ajan” Nickel’i ise “onun yoldaşı” olarak nitelendirdi. 

Okullardaki olaylarla ilgili açıklama yapamayan Teske ise yayınladığı mesajda “Medeni toplum bu sorunla başa çıkanın ortak bir yolunu bulmalı. Okullarda demokrasi özendirilmeli” çağrısında bulundu. 

Steinmeier’dan destek

Ülkenin Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da popülizm ve aşırılıklara karşı duranlara destek verilmesi ve toplumda hoşgörü ve demokrasi için her şeyin yapılması gerektiğini ifade etti. 

Brandenburg Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke de eyalette korkuları öne çıkararak insanları sürmek isteyen aşırı sağcılara yer olmadığını belirtti.  Konu ile ilgili olarak ayrıca Eyalet Eğitim Bakanı Steffen Freiberg de tehdit altında olan öğretmelere destek çıktı ancak söz konusu öğretmenlerin üstlerinden yeterli destek görmediği yönündeki eleştirileri ise kabul etmedi. 

Burg’da AfD güçlü

2021’de Brandenburg’daki federal seçimlerde AfD oyların yüzde 30’undan fazlasını almıştı.  BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.