Doğum sonrası acıları tanınmıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınlar, doğum sonrası sağlık hizmetine erişmede zorluklar yaşarken kimisi uzun süreli sağlık sorunları yaşıyor. The Lancet Global Health'te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, her yıl en az 40 milyon kadının doğumdan kaynaklanan uzun vadeli bir sağlık sorunu yaşaması muhtemel.

Anne sağlığı ile ilgili özel bir serinin parçası olan araştırma, doğumdan sonraki aylarda hatta yıllarda devam eden doğum sonrası koşulların yüksek yükünü gösteriyor. Bunlar arasında doğum sonrası kadınların üçte birinden fazlasını (yüzde 35) etkileyen cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni), bel ağrısı (yüzde 32), anal inkontinans (yüzde19), idrar kaçırma (yüzde 8-31), anksiyete (yüzde 9-24), depresyon (yüzde 11-17), perine ağrısı (yüzde 11), doğum korkusu/tokofobi (yüzde 6-15) ve sekonder kısırlık (yüzde 11) sayılabilir.

Duygusal ve fiziksel acıları tanınmıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Araştırma Direktörü Dr. Pascale Allotey, doğum sonrası durumların kadınların günlük yaşamında hem duygusal hem de fiziksel olarak uzun süre önemli acılara neden olduğunu ancak bu sorunların yeteri kadar tanınıp rapor edilmediğini söyledi.

“Yaşamları boyunca ve anneliğin ötesinde, kadınların endişelerini dinleyen ve ihtiyaçlarını karşılayan sağlık hizmeti sağlayıcılarından bir dizi hizmete erişmeleri gerekiyor- böylece sadece doğumdan kurtulmakla kalmıyorlar, aynı zamanda sağlık ve yaşam kalitesinin tadını çıkarabiliyorlar.”

Bütüncül yaklaşıma ihtiyaç

DSÖ’nün yayınladığı rapora göre; anne ölümlerini azaltmak için bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç var, sadece acil biyomedikal nedenlerine değil, aynı zamanda ırk ve cinsiyet eşitsizliklerinin yanı sıra ekonomik bağlam, beslenme, sanitasyon, çevresel riskler veya şiddet ve çatışmaya maruz kalma dahil olmak üzere kadın sağlığını etkileyen daha geniş sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların karmaşık etkileşimine de odaklanıyor. Ayrıca rapora göre, bu tür temel konulara dikkat edilmemesi, 185 ülkeden 121'inin son 20 yılda anne ölümlerini azaltmada neden önemli bir ilerleme kaydedemediğini açıklamaya yardımcı oluyor.

Sonrası önemli

Raporda yer alan makalelerin yazarlarından PAHO / WHO Latin Amerika ve Karayipler Sağlık Bilimleri Bilgi Merkezi (BIREME) Merkez Direktörü Joao Paulo Souza, "Anne sağlığı sadece hamilelik yumruğu ortaya çıktığında endişelenmeye başlamamız gereken bir şey değil" dedi.

Yaşam boyu kaliteli sağlık

Joao Paulo Souza, “Bir kadının sağlıklı bir hamilelik geçirme olasılığını etkileyen, çevresindeki çevreden yaşadığı politik ve ekonomik sistemlere, besleyici gıdalara erişime ve yaşamı boyunca sahip olduğu ajans düzeyine kadar birçok faktör vardır. Tüm bu faktörlerin sağlığını iyileştirmek için ele alınması gerekir, yaşam boyu yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişimin yanı sıra" diye kaydetti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.