Doğunun Kalbi Kurdistan Berlin’de

Kültür/Sanat Haberleri —

“Doğunun Kalbi” sergisi

“Doğunun Kalbi” sergisi

  • Alman akademisyen Dr. Thomas Kramer’in küratörlüğünü yaptığı “Doğunun Kalbi” sergisi Berlin’de açıldı. Kurdistan’da yaşayan inançlar ve Kürt kültürünü yansıtan eserlere yer verilen sergi 7 Ocak’a kadar açık.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Alman yazar Karl May’ın 1892’de kaleme aldığı “Durch Wilde Kurdistan-Vahşi Kurdistan İçlerinde” adlı kitabından yola çıkarak Kurdistan’a dair önyargılı fikirlerin gerçeklikle karşılaştırıldığı “Doğunun Kalbi” sergisi açıldı. Küratörlüğünü Humboldt Üniversitesi’nden akademisyen Dr. Thomas Kramer’in yaptığı serginin organizasyonunda Cenî Kadın Barış Bürosu, Nav Berlin, Kurdische Centrum, HînBûn ve Êzîdî Akademisi de yer alıyor. Zitadelle Spandau-ZAK’ta (Çağdaş Sanat Merkezi) açılan sergide, Kurdistan’da yaşayan inançları ve Kürt kültürünü yansıtan fotoğraf ve maketlerin yanı sıra Ermeni Soykırımı’nı anlatan fotoğraflara da yer veriliyor.

Kültürel materyaller sergileniyor

Sergide, 1965 yılında filme uyarlanan “Durch Wilde Kurdistan” adlı kitabın çekimlerinde kullanılan kostüm ve materyaller de yerini alıyor. Bunların yanında HînBûn Kadın Dayanışma Merkezi’nin Kürt kadınları ve başarılarını anlatan “Yaşam Ağacı”, Rojava’daki Jinwar’ı anlatan fotoğrafları ile Êzîdî Akademisyenler Derneği’nin konseptini hazırladığı ve Êzîdî kültürünü yansıtan figürler serginin ilgi çeken bölümlerinden oldu. Êzîdîlerin kutsal mabedi olan Laleş maketi, Êzîdîlerin geleneksel kıyafetleri sergide yer alanlar arasında.

Sergide ayrıca Cenî Kadın Barış Bürosu, Nav Berlin ve Kurdische Centrum’un ortaklaşa hazırladığı konseptte ise Kürt tarihini ve geleneksel yaşam biçimini temsilen kona reş (kıl çadır), meşk (yayık) ve destar (el değirmeni) gibi materyaller de ziyaretçilerle buluşuyor.

Fikir 2010’dan

Kurdistanlılar kadar Almanların da yoğun ilgi gösterdiği serginin açılışını Dr. Thomas Kramer yaptı. Kramer serginin açılış konuşmasında, “Sergiyi merakla bekleyen ve burada bizimle olan herkese teşekkür ederim. Bu sergide Kürtler, Êzîdî Kürtler ve Ermenilerin kendilerini anlatabileceği bir kompozisyon düşündük. Burada bunun heyecanını hep birlikte yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. Sergiyle ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan küratör Dr. Thomas Kramer, “2007 yılında Alman akademisyenlerden oluşan bir grup arkadaşla Karl May’ın yazdıkları üzerinden Kürtleri ve Ermenileri tanıtan bir sergide yer aldık. 2010 yılında Halep’te yine Karl May’ın ele aldığı gruplar ve halklardan oluşan bir sergide yer alırken düşündüm ve neden Kürtler, Êzîdîler ve Ermenilerin kendilerini anlatabileceği bir sergi açmıyoruz diye sordum kendime. Sonrasında da bu yönlü bir sergi açmanın planlarını yapmaya başladım” dedi.

Sergi projesini 2010’dan beri planlandığını belirten Kramer, “Son bir buçuk senedir bu planı hayata geçirmek için çaba sarf ediyordum. Elbette maddi açıdan sıkıntılar çektik. Mesela başvuru yapmak için gittiğimiz yerlerde bahsettiğimiz serginin açılmasının önemine değinseler bile, fikirlerimizi beğenseler bile destek veremeyeceklerini dile getiriyorlardı. Lakin Kürtler, Êzîdî Kürtler ve Ermenilerle çalışmalarımız çok olumlu geçti ve sonuç alıcı oldu” dedi.

Kürt ve Alman gençlerin kültür alışverişi

Karl May gibi Kurdistan topraklarına gidemediğini ancak Kurdistan üzerine araştırma, okuma ve sorgulamalar yaptığını söyleyen Kramer, “Bu sergide hedefim Kürtler ve Ermeniler arasında farklı fikirlerden, farklı düşüncelerden insanları bir araya getirerek onları ortak paydada buluşturmak oldu. Çünkü herkes aynı fikirde değildi. Ben bir Alman olarak bahsi geçen halkları anlatmaktan öte kendilerini anlatabilecekleri, kendi düşüncelerini yansıtabilecekleri bir sergi yapmak istedim. Bu benim için önemliydi. Örneğin son yıllarda Ortadoğu’dan, Kurdistan’dan halklar geliyor. Lakin müzelerde kendi kültürlerini, kendilerini anlatabilecekleri bir alan bulamıyorlar. Bu sebeple gelen halkların kendilerini görebileceği bir alan yaratmayı düşündüm. Bununla birlikte son göçle birlikte oluşan ‘Bizleri kabul etmiyorlar, bu sebeple bir şey yapamıyoruz’ zihniyetini kırmak istedim. Bu fikir etrafında Alman gençleriyle özellikle Kürt gençlerini bir araya getirip kültür alışverişi sağlamayı düşündük.”

7 Ocak’a kadar ziyarete açık

Am Juliusturm 64, 13599 Berlin adresindeki Zitadelle Spandau-ZAK’da açılan sergi 7 Ocak 2024 tarihine kadar Perşembe günleri hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında, Perşembe günleri ise 13.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.