Dolu dolu geçti

Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili Newroz Uysal

Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili Newroz Uysal

  • Özgürlük Yürüyüşü eylemcilerinden DEM Parti Milletvekili Şirnex Milletvekili Newroz Uysal, belki de son dönemde hem kitlesel olarak hem de siyasi açıdan en dolu dolu geçirdikleri bir yürüyüş olduğunu, 15 günün sonrasının da geleceğinin söyledi.

JINNEWS’in sorularını yanıtlayan Uysal, yürüyüşün seyrini ve tanıklıklarını paylaştı. Bir kısmı şöyle: "Gittiğimiz her yerde güzergâh boyu karşılama programları oldu. Kimi yerde anmalar, kimi yerde birçok farklı etkinlik yaptık. Etkinliklerden sonra halkla oturup okuduğumuz şeyler, söylediğimiz şarkılar ya da Sayın Öcalan'ın pasajlarının okunmasının verdiği duygunun yarattığı atmosfer çok başkaydı. Gün bittikten sonra evlere dağılma aşamasında insanların ısrarla bizleri evlerine misafir etme çabası çok değerliydi. Bizleri tanıma, Özgürlük Yürüyüşü'nü anlamaya dönük konuşmaları yine çok kıymetliydi. Hatta orada evlere dağıldıktan sonra bizleri ziyaret etmek isteyen çok kişi de oldu. Bu bir kez daha şunu gösterdi; Kürt halkı Sayın Öcalan'ın özgürlük talebini sahiplenmeyi sürdürüyor. Bu konuda halkımıza tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bir kez daha Kürt halkının tüm acılara rağmen direnebildiğini gördük.

Gerçek meselelerle ilginme

2023 seçimlerinden sonra yoğun bir eleştiri özeleştiri sürecine girdik ve partimize ilişkin en çok gelen eleştirilerden birisi de özden koptuğu, uzaklaştığı, farklılaştığı şeklindeydi. Biz bu yürüyüşte halkın bir kez daha bize neyi kattığını anladık. Aslında halk sadece  günlük seçim siyaseti ve tartışmaları değil, gerçek meseleleri ile ilgilenmemiz istediğini gösterdi. Gittiğimiz yerlerde hala cenazesini arayan anneler, cezaevlerinde sürgün edilip görüşe bile gidemeyen aileler,  30 yıl cezaevinde kalıp çıkanlar, statü talebinin gerekliliğini, yeni yeni hikayelerle dinlediğimizde kastedilen aslında buydu. Söylediğimiz şarkılarda bile esintisini açıkça söyleyebilirim size. 'Berxwedan xweş doz e' söylediğimizde yaratılan his ile başka bir şarkıyı söylerken ki insanların yarattığı his ve ruh çok başkaydı. Bu halkın özgürlük talebini gerçek anlamda doğru zeminde doğru fırsatlarda söyleyebilmek, buna uygun politikalar üretebilmek anlamına da geliyor. 

Gelemê ne bê xwediye

Patnos'ta karşılamada halaya durduk. Gençlerin, kadınların, genç kadınların, annelerin olduğu ve tam yürüyüşe geçeceğimiz esnada saçı sakalı beyazlamış yaşlı bir amca bize doğru hızlı hızlı geldi. En önde ben olduğum için bana sarılarak, 'min zanî Panos ne bê xwediye, gelemê ne bê xwediye' demesi, beni çok etkiledi. Ağrı'da akşam misafir olduğumuz bir evde ailenin 13 yaşındaki kızı Bêrîtan beni etkiledi. Küçük yaşına rağmen çok olgun, çok birikimli Kurdistan ve Kürt sorununu kendine göre ve yaşına göre çok ileri bir düzeyde tanımlamış. Bana iki tane kitabını verdi, biri Ehmedê Xanî'nin kitabı diğeri ise “Kürt insan” kitabıydı. Gözlerimin önünde bize mektup yazması 12-13 yaşındaki bir çocuğun dilinden dökülebilecek sözler değil dersiniz. O da beni çok etkiledi ve bir kez daha gördüm. Evet, birilerinin ifade ettiği gibi “Z kuşağını” her ne kadar uzaklaştırmaya çalışsalar bile o bilincin içerisinde yaşayan ve yaşatan, o yaşına rağmen farkında olan bireyler var. İsminin anlamını da varlığını da çok iyi bilen, hatta bizim yaptığımız toplantıda sonuna kadar bizi dinleyen ve sonrasında yorum yapabilecek birisi. O da beni yürüyüşte etkileyen biriydi.

15 günlük bir yürüyüş değil

Özgürlük Yürüyüşü, 15 günlük bir yürüyüş değil. Bugün dünyanın dört bir yanından Sayın Öcalan'a dair özgürlük talebi yükseliyor. Dünyanın dört bir yanından bir günlük, yarım günlük on günlük yürüyüşler yapılıyor. Hepsinin de talebi aynı; Sayın Öcalan'a özgürlük! Bu talep, bu kadar büyümüş ve yankılanmışken burada da ilk kez bu kadar uzun süreli ve kitlesel bir yürüyüş varken bu yürüyüş sonrası yapacağımız her eylem, etkinlik, çalışma, yazı ve konuşma, Özgürlük Yürüyüşü'nün devamı anlamına gelecektir. Bizimle olanlara, olmayanlara, olmak isteyip de olamayanlara tekrar şunu ifade ediyorum; olduğunuz her yer özgürlük yürüyüşüdür. Yeter ki dilinizde, aklınızda özgürlüğü yaşatma girişimi olabilsin. Eğer ki devlet aklı tecritte ısrar eder, her yeri bize tecrit haline getiriyorsa bizler de Sayın Öcalan'ın İmralı’da yürütmüş olduğu direnişi İmralılaşan bir Kurdistan’da her yeri direniş alanına getirmeliyiz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.