Don Kîxot'a engel

Toplum/Yaşam Haberleri —

 Don Kîxot

Don Kîxot

  • Berfin Emektar: “Avrupa turnesine Don Kîxot adlı oyunumuzla gidecektik ancak ekibimizin yarısına vize verilmedi. Vize verilmeyen arkadaşlarımız genç sanatçılar. Alman makamları bu arkadaşlarımızın medeni halleri ve dönüş ihtimallerine ilişkin kaygılarını belirttiler. Sundukları başka hiçbir gerekçe yok.’’

MIHEME PORGEBOL

Amed Şehir Tiyatrosu'nun Şubat ayında gerçekleşmesi beklenen Avrupa turnesi ertelendi. Turne, Alman makamlarının absürt gerekçelerine takıldı. 

Yedi kişilik oyuncu kadrosunun 3üne vize vermeyen Almanya, buna gerekçe olarak oyuncuların Almanya'dan dönmeme ihtimalini gösterdi. Oyunculardan Özkan Şeker, Dicle Güneş Yavuz ve Şilan Alagöz'e vize vermeyen Almanya Büyükelçiliği ekibin geri kalanına ise bir yıllık vize verdi. Bu durumu "dengesiz bir uygulama" olarak tanımlayan Amed Şehir Tiyatrosu sanatçı ve yöneticilerinden, aynı zamanda Don Kîxot oyununda da yer alan Berfin Emektar, “Biz Avrupa turnesine Don Kîxot adlı oyunumuzla gidecektik ancak ekibimizin yarısına, bir sanatçı açısından kabul edilemeyecek gerekçelerle vize verilmedi. Vize verilmeyen arkadaşlarımız ekibimize yeni dahil olan genç sanatçılar. Alman makamları bu arkadaşlarımızın medeni halleri ve dönüş ihtimallerine ilişkin kaygılarını belirttiler. Sundukları başka hiçbir gerekçe yok" dedi. 

Tutarsız bir uygulama

Avrupa Birliği'nin sanatçılara dönük vize uygulamalarında birçok hususu es geçtiğini söyleyen Emektar, "Sanatçıların bir gerçekliği var. Geçim derdinden tutun üretim olanaklarının yetersizliğine kadar birçok sorunla boğuşuyoruz. Tüm bunlar hakkında duyarlı olduğunu belirten ve bunun propagandasını yapan, sanatçı haklarıyla ilgili birçok proje yapan Avrupa Birliği'nin kendisi böyle bir kısıtlamaya gidiyor. Tutarsız bir uygulamayla karşı karşıyayız. Biz bu uygulamaları kabul etmeyeceğimizi söyledik. Buna dair itirazlarımızı da yaptık ama ne yazık ki bu konuda etkili bir sonuç alamadık" dedi. 

Berfin Emektar

Tapular, banka hesabı isteniyor

Sanatçıların vize meselesinin çok temel bir mesele olduğunu ifade eden Emektar, "Birlikte türlü projeler yaptığımız Avrupa Birliği merkezli kurumlarla da bu sorunu defalarca paylaştık. En son Almanya Büyükelçiliği Amed'e geldiğinde bizi de ziyaret etmişti; bu ve benzeri sorunlardan onlara da bahsettik. Ama değişen hiçbir şey yok. Biz sanat koşullarımızın ne kadar zor olduğundan bahsederken vize başvurularımız şişik banka hesapları, tapular, başvurucuların medeni halleri gibi absürt gerekçelere takılıyor. Üretim ve gösterim sürecini bizim için daha da zorlaştırıyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil" diye konuştu.

Nisan ayı için girişimler sürüyor

15 Ocak'ta başlaması beklenen turne kapsamında Cervantes'in Don Quijote adlı romanından Ferhad Feqî tarafından uyarlanıp yönetilen Don Kîxot adlı tiyatro oyununun Berlin, Hamburg, Köln, Essen, Frankfurt, Anvers, Amsterdam, Zürih, Solothurn, St. Gallen, Luzern, Basel, Cenevre ve Lozan gibi kentlerde gösterilmesi planlanıyordu. Sanatçılara vize verilmemesi üzerine ertelenen turnenin Nisan ayında gerçekleşebilmesi için Amed Şehir Tiyatrosu'nun girişimleri sürüyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.