Donbass hattında şiddetli çatışmalar

Dünya Haberleri —

Savaş askerleri

Savaş askerleri

  • Rusya Ukrayna savaşında cephe hatının kuzeye kayması ile çatışmalar Donbass hattında yoğunlaştı. Wagner, Soledar kentini ele geçirdiğini duyurdu. 

Ukrayna’da savaşın gidişatına itirazların yoğunlaşması ile Rusya Ukrayna cephesine yeni komutan atadı. Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Ukrayna'daki "özel askeri operasyonun" komutanı olarak atandı. Rusya Savunma Bakanlığı, Gerasimov'un Müşterek Askeri Kuvvetlerin başına getirildiğini kaydetti. 

Tam yetki ile göreve geldi

Ukrayna’da savaşı yönetmek üzere ekim ayında atanan "General Armageddon" lakaplı önceki komutan Sergey Surovikin'in ise Gerasimov'un yardımcılığı görevini yürüteceği belirtildi.

Açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim'in de Gerasimov'un yardımcıları olarak atandıkları bildirildi.

Özel askeri operasyondan sorumlu komuta kademesindeki seviyenin, operasyon kapsamında yürütülen görevlerin genişletilmesi nedeniyle yükseltildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Değişiklikler, Rus ordusunun birimleri arasındaki etkileşiminin daha yakın bir şekilde organize edilmesi, her türlü desteğin kalitesinde ve birliklerin yönetiminin etkinliğindeki artışla da ilgilidir." ifadesine yer verildi.

Wagner: Soledar’ı aldık 

Ukrayna’da özel operasyonlar ve vurucu güç olarak konumlandırılan tartışmalı askeri güç Wagner Donbass hattında Soledar kentini tamamen ele geçirdiklerini açıkladı. Wagner'in başkanı Yevgeny Prigozhin, ağır çatışmaların ardından Soledar'ın tamamını ele geçirdiklerini ve yaklaşık 500 Ukrayna askerini öldürdüğünü savundu. 

TASS haber ajansına göre, bir grup Ukraynalı askerin hala şehir merkezinde kuşatıldığını bildiren Prigozhin, esir sayısının sonra açıklanacağını belirtti.

Bakhmut hücuma hazırlık

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, Soledar'ı ele geçirmeye ve Ukrayna'nın ikmal hatlarını kesmeye çalışan Rus güçlerinin ağır kayıplar verdiğini açıkladı.

Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, Soledar'daki durumun "kritik seviyeye yaklaştığını" kaydetti.

Zelenskiy: Çatışmalar devam ediyor

Zelenskiy, "Soledar'daki askerlerimizin kararlılığı sayesinde Ukrayna için fazladan zaman kazandık. Her şey tamamen yok edildi... " dedi. Ukrayna kuvvetlerinin Soledar'ı ele geçirme girişimini geri püskürttüğünü ancak çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.

Savunma Bakan Yardımcısı Gana Maliar, Telegram'dan yaptığı açıklamada, "Düşmanın Soledar'ı ele geçirme girişimi başarısız olduktan sonra, Ruslar yeniden toplandı, insan gücünü geri getirdi, ek saldırı birimlerini hareket ettirdi, taktiklerini değiştirdi ve saldırılara başladı" dedi. Yetkili, "Şu anda düşman, Wagner Grubu'nun en iyilerinden oluşan çok sayıda saldırı birimi konuşlandırdı. Kelimenin tam anlamıyla askerlerinin cansız bedenlerinin üzerine basıyorlar” açıklamasında bulundu.

Donetsk bölgesi askeri güçleri de Soledar'a birkaç kilometre uzaklıktaki Pakhmutsky kasabasının kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.