Dört konuşmaya 43 yıl hapis

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

  • DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında sosyal medya paylaşımları ve dört ayrı konuşmasında “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 43 yıla kadar hapis cezası istendi. 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven, duruşmaya tutuklu bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, avukatı Serdar Çelebi duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmada, mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, milletvekilliği düşürülmeden önce Güven’in 14 Temmuz 2019’da “HDP Amed İl Örgütü” adlı sosyal medya sayfasında yapılan canlı yayında Kürtçe bir konuşma yaptığını belirtti. İddia makamı, Güven’in 1980 askeri darbesiyle işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları ve buna karşı ölüm orucuna girip yaşamını yitirenleri anmasıyla “Örgüt propagandası” yaptığını savundu. Savcı, Güven’in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yapılan etkinlikte, Kürt kadınlarının mücadelesinden bahsetmesi, bu konuda Rojava’daki kadın mücadelesine atıfta bulunarak, “Şu anda Rojava’da emsalsiz bir direniş vardır” demesini de “Örgüt propagandası” olarak değerlendirdi. 

Savcı, Güven’in 11 Eylül 2019’da yaptığı bir konuşmanın gazeteci Fehim Işık tarafından sosyal medya hesabından paylaşıldığını, Güven’in de bunu retweetlediğini belirterek,  “Kürt sorunu devam ettiği müddetçe gerillaya da katılım olacak, çatışmalar da olacak” sözlerinin “Örgüt propagandası” içerdiği savundu. 

Bir haber sitesinde videolu olarak paylaşılan Güven’in bu konuşmasında da propaganda yaptığını illeri süren savcı, ayrıca Güven’in cezaevleri, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Suruç’ta DAİŞ saldırısında öldürülen gençlerle ilgili yaptığı 8 paylaşımda propaganda yaptığını ileri sürdü. 

Güven’in sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Örgüt propagandası” suçlamasından 1 yıl ile 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteyen savcı, suçun basın yoluyla işlendiğini savunarak, bu cezanın yarı oranında artırılarak 1 yıl 6 ay ile 7 yıl 6 ay arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Paylaşımın Türk Ceza Kanunu’nun 43’üncü maddesindeki zincirleme suç hükümlerini kapsamında değerlendirilmesini talep eden savcı, Güven’in toplamda alt sınırı 1 yıl 10 ay 15 gün ile 2 yıl 7 ay 15 gün arası değişen, üst sınırı ise 9 yıl 4 ay 15 gün ile 13 yıl 1 ay 15 gün olan hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Savcı, dört açık alan konuşmasının sosyal medya üzerinden yayınlaması nedeniyle de Güven’in “Örgüt propagandası” suçlamasıyla dört defa ayrı ayrı 1 yıl ile 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Suçun basın yoluyla işlenmesi nedeniyle artırım hükümlerinin uygulanmasını isteyen savcı, Güven’in dört defa 1 yıl 6 ay ile 7 yıl 6 ay ayrı ayrı cezalandırılmasını isteyerek, bu suçlamadan toplamda 30 yıla kadar hapis talebinde bulundu. Böylece Güven’in toplamda 43 yıl 1 ay 15 güne varan hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 

Mahkeme, duruşmayı 17 Ekim’e erteledi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.