
İlerleyen yaşlarına rağmen sandığa gidenler, tekerlikli sandalyede oy kullanmaya gidenler, pazar günü düğününe gitmeden önce Paris Konsolosluğu’na giderek oylarını kullanan yeni evli çiftler görmek mümkün. Zafer işareti yapan Ağrılı çift “Oyumuz HDP’ye” diyerek konsolosluktan ayrılırken, Dersimli bir çift de düğün öncesi yakınlarıyla birlikte konsolosluğun yolunu tutmuş. Aile büyüğü oy kullandıktan sonra “Bu bir mutluluksa bütün inançların bütün kültüren yan yana yaşaması en büyük mutluluktur. Herkesi HDP çatısı altında buluşmayı tavsiye ediyorum” dedi.
Yüzde 60’ı HDP seçmeni
Fransa’nın başkenti Paris’te 8 Mayıs’tan 24 Mayıs’a kadar 31 bin 846 seçmen oy kullandı. HDP Fransa Seçim Koordinasyonu’nun gözlemlerine göre kullanılan oyların yüzde 60’ı HDP seçmenine ait. Son haftaya girilmesi nedeniyle HDP Fransa Koordinasyonu çalışmalarına da hız verdi. Sokak sokak, kapı kapı dolaşarak seçim çalışması sürerken, kayıt işlemleri sırasında elde edilen telefon bilgilerinden yola çıkarak günlük olarak seçmenler aranıyor ve oy kullanıp kullanmadıkları kontrol ediliyor. Seçmenler, Paris ve çevresinde araç konvoyuyla sandık başına gitmeye devam ediyor.
Strasbourg konvoyla gitti
Fransa’nın Strasbourg kentinde ise genel olarak 17 bin 754 seçmen oy kullandı. HDP seçmeninin ise sandığa ilgisi şimdilik beklenenin altında. Fransa’nın Alsace-Lorraine bölgesinde yaşayan HDP’li seçmenler kitlesel olarak sandık başına giderek oy kullanıyor. HDP seçmenleri, Nancy, Metz, St. Avold ve Mulhouse kentlerinden dün 2 otobüs, 5 minibüs ve 30’u aşkın araçla konvoy halinde Strasbourg Konsolosluğu’na oy kullanmaya gitti. Katılımın artmasını beklediklerini kaydeden HDP seçim komisyonu, sandık başına henüz gitmeyen seçmenleri oy kullanmaya davet etti.
PARİS/STRASBOURG
NEREDE, NE ZAMAN OY KULLANILIYOR
Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, Norveç’te ve ABD’de oy kullanma işlemi sürerken, Romanya’da 28-31 Mayıs’ta 4 gün, Bulgaristan, Hollanda, İtalya’da 29-31 Mayıs’ta 3 gün, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Makedonya, Yunanistan’da 30-31 Mayıs’ta 2 gün, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, İrlanda, İspanya, İsveç, Kosova, Macaristan, Polonya ve Ukrayna’da 31 Mayıs’ta 1 gün boyunca oy kullanılacak. Yurt dışında en fazla seçmen Almanya’da yaşıyor. Almanya’da 1 milyon 404 bin 987 kişi, Fransa’da 311 bin 796, Hollanda’da 242 bin 993 seçmen bulunuyor.