Dumlu Cezaevi’nde açlık grevi

.

.

  • Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutsaklar, baskılara karşı 8 Kasım’da başlattıkları açlık grevini sürdürüyor. Serhat Karsu, cezaevi idaresinin tutsakları intihara sürüklediğini söyledi. 

Erzurum/Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki koğuşlardaki pencereler metal tel örgüyle kapatıldı. Öncesinde gökyüzünü az da olsa gören tutsakların odaları karanlığa bürünürken ruhsal ve bedensel olarak bu durumdan etkilenmeye başladı. Tutsaklar ise bu duruma karşı 8 Kasım’da 10’ar günlük süreli-dönüşümlü açlık grevi kararı aldı. 

Aileleri, konuya ilişkin Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Amed şubelerine başvuru yaptı. Başvurulara istinaden cezaevine giderek tutsaklarla görüşen ÖHD ve TUHAY-DER’in önümüzdeki günlerde rapor açıklayacağı belirtildi. Açlık grevindeki tutsaklardan Bingöl Karlıova’da 2011’de tutuklanan Serhat Karsu’nun ablası Aynur Taş, tek kişilik odalarda kalan kardeşi ve diğerlerinin maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı. 

Gece ile gündüz anlaşılmıyor

Tutsakların gece uykudayken gardiyanlar tarafından saatte bir bilinçli bir şekilde uyandırıldıklarını aktaran Taş, kardeşi Karsu’yla en son 18 Kasım'da yaptığı haftalık telefon görüşmesinde kardeşinin “Her gözümüz kapandığında, uykuya geçtiğimiz her saatte bir gelip tekrar tekrar kaldırıyorlar” dediğini ifade etti. Taş, kardeşinin telefonda yaptığı şu aktarımları paylaştı: “Hepimiz tekli odalarda kalıyoruz. Ancak bağırıp çağırdığımızda birbirimizin sesini duyabiliyoruz. Camlarımıza demirler takmışlar. Geceyi gündüzü bile birbirinden ayrıt edemiyoruz artık. Bizi intihara sürüklemeye çalışıyorlar. Ama direniyoruz. Bir damla kanımız kalsa da direnmeye devam edeceğiz. Bu zulmü, baskıyı kabul etmiyoruz.”

 “O zalimlerin elinde yine de direniyorlar. Onların direnişi önünde eğiliyorum” ifadelerini kullanan Taş, “Onlar o kadar büyük bir savaş içindeler, direniyorlar, biz de direnelim. Tutuklular için bir şeyler yapalım” dedi.BİNGÖL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.