Dün DAİŞ bugün Taliban: Teslim olmayacağız

Kadın Haberleri —

Ankara'da Afganistanlı kadınlarla dayanışma eylemi düzenlendi

Ankara'da Afganistanlı kadınlarla dayanışma eylemi düzenlendi

  • Ankara Kadın Platformu, Afganistanlı kadınlar için sokağa çıktı. Rojavalı kadınların DAİŞ çeterine karşı sergilediği direnişin hatırlatıldığı eylemde “Bugün de Taliban’a karşı direnişte Afganistanlı kadınların yanındayız” denildi. 

 

Ankara Kadın Platformu, Taliban tehdidi ile karşı karşıya kalan Afganistanlı kadınlarla dayanışmak amacıyla bir araya geldi. Yüksel Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçen kadınlar polis engeline rağmen sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde engeli aştı. Kadınlar adına açıklama yapan Hande Köse, “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız! Kadın dayanışması sınır tanımıyor” diye belirtti.

Kadınların dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatları için direndiklerine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ana akım medya Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ sözünü yayarak Taliban’ın geçmişte gerçekleştirdiği katliamların üstünü örtmeye, Taliban’ı sempatik göstermeye çalışıyor. Oysa Afganistan’dan gelen haberlerde duvardaki kadın resimlerinin boyayla kapatıldığı, Herat'ta kadınların üniversiteye sokulmadığı, kadınlara peçe takma zorunluluğu getirildiği, kadın gazetecilerin çalışmasına engel çıkarıldığı, kadınların evlerinin balkonlarına dahi çıkarılmadığı, sokağa tek başına çıkan bir kadının sokak ortasında katledildiği vardı.”

Ses olmak için sokaktayız”

Taliban’ın iktidarda kaldığı sürece kadınlara ve farklı kesimlere zulmetmeye devam edeceği kaydedilen açıklamada “Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz! Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz! Afganistanlı kadınlar ‘bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin’ diye çağrılar yapıyor. Afganistanlı kadınlar güvenli bir toplumda yaşama haklarını istiyorlar. Hayatlarını, eğitim haklarını, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız” denildi.

Dün Rojava bugün Afganistan

Açıklamada, Rojava’da kadınların DAİŞ çetelerine karşı sergilediği direnişe atıfta bulunuldu ve şunlar belirtildi: “Dün nasıl Rojavalı kadınlar DAİŞ’e karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban’a karşı direnişte. Afganistan halkının kendi iradelerine dayanan bir yol bulacağına inanıyoruz. Bu mücadelenin başını kadınların çekeceğini  günlerdir Taliban’ın silah kullanmasına rağmen devam eden sokak gösterilerindeki kadın direnişçiliğinden görüyoruz. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.”

JINNEWS/ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.