Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

DEMANSLI HASTALAR YAŞLI

DEMANSLI HASTALAR YAŞLI

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre, demans hastalarının sayısı 2030 yılında yüzde 40 artacak ve 78 milyona ulaşacak. Dünya genelinde 55 milyondan fazla insan demans ile yaşıyor. WHO, ''Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor'' dedi.

WHO'nun raporuna göre, halk arasında “bunama” olarak bilinen “demans” hastalığına sahip insan sayısı 2030 yılında 78 milyona, 2050 yılında ise 139 milyona yükselecek.

Raporda, dünya üzerindeki her dört ülkeden sadece birinin demans hastaları ve ailelerini desteklemek üzerine ulusal politikasının bulunduğu belirtilirken hükümetler, bu halk sağlığı sorunu hakkında adım atmaya çağrıldı.

Demans, anıları çalıyor

Reuters'ın haberine göre WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demans milyonlarca insanın anılarını, bağımsızlıklarını ve onurlarını çalıyor. Ayrıca geride kalan bizlerden sevdiğimiz ve tanıdığımız insanları da çalıyor. Dünya, demanslı insanları yüzüstü bırakıyor ve bu hepimizi incitiyor” diye konuştu.

Ghebreysus açıklamasında, sağlık bakanlarının 2015 yılında erken teşhis ve bakım sağlamayı da içeren bir küresel eylem planında anlaştığını ancak 2025 yılına kadar hedefi tutturmakta yetersiz kalacaklarını söyledi.

Küresel halk sağlığı problemi

WHO Ruh Sağlığı Departmanı’nda uzman olarak görev yapan Katrin Seeher, “Demans gerçekten bir küresel halk sağlığı problemi ve bu sadece yüksek gelirli ülkelerde olan bir sorun değil. Hatta demanslı insanların yüzde 60’ı orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşıyor” dedi.

Demans, hafızayı, yön bulmayı, öğrenme kapasitesini, dili, muhakeme yeteneğini ve günlük işleri gerçekleştirebilme yeteneğini etkiliyor.

WHO'ya göre demansın oluşması kaçınılmaz değil. Demans riski, hipertansiyon, diyabet, depresyon, alkol ve sigara kullanımının kontrol altına alınmasıyla düşürülebilir. CENEVRE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.