Dünya Su Günü

Metin YEĞİN yazdı —

  • Birleşmiş Milletlerin son su raporuna göre, dünya baş aşağı gitmeye devam ediyor. Türkiye’de bu susuzluk kervanın en son üyelerinden biri. Çok değil 2040 yılında, bu topraklar da tamamen susuz topraklardan biri olacak.

Brezilya’da Topraksızlarla birlikle, 12807 kişi, 275 kilometre yürüyorduk. – Covid olduktan sonra bu mesafeleri, sokakları artık yürüyemeyeceğim diye oldu hep endişem! - Bir kamp yerine ulaştığımızda bütün devasa çadırlar kurulmuş, eşyalarımız, herkesin kalacağı yerin önünde buluyorduk. Oturunca önümüze sıcak yemek geliyordu. 12807 tabak sıcak yemek, dört çeşit, meyvesiz de olmaz.

Sonra seminerler başlıyordu. Yine büyük bir çadırın içinde bir konuşmacı oluyordu her gün, Brezilyalı entelektüellerden, devrimcilerden. Ya çadıra gidip dinliyordunuz ya da kaldığınız yerde, küçük el radyolarından, Topraksız Köylü Hareketi(MST) yayınından takip edebiliyordunuz konuşmayı.

İşte böyle konuşmalardan birinde, Leonardo Boff, konuşuyordu. Hıristiyan devrimcilerin, ‘Özgürlük Teolojisi’nin en önemli öncülerinden, teorisyenlerinden biriydi Boff. Yaptığı konuşmada sudan söz etti. Özetle ‘Tanrının suyu herkesindir, satılamaz’ diyordu. Sonra kendisiyle oturmuştuk, - bir gün yürüyüş sonrasıydı yine. Yorgunduk belki ama güzeldi ağaç gölgesi ve Amazon’nun bir kolu akıyordu yanı başımızdan. Arkadaşlar nehire girmişler, bacak ağrılarını suya yatırıyorlardı, neşelerini birbirlerine bulaştırıyorlardı. - Türkiye’den geldiğimi öğrendiğinde Dicle ve Fırat üzerinden, ülkeler arasında çıkacak su savaşından bahsetti bana. Hasankeyf’in yüz yılların yaşanmışlığının üstüne, inşa edilen dehşet verici bir baraj olduğunu anlattı…

Ben ona anlatmadım o bana anlattı ve o sırada ‘Suriye’ savaşı da ortada yoktu.

Birleşmiş Milletlerin son su raporuna göre, dünya baş aşağı gitmeye devam ediyor. Türkiye’de bu susuzluk kervanın en son üyelerinden biri. Çok değil 2040 yılında, bu topraklar da tamamen susuz topraklardan biri olacak. Hani haberlerde gördüğünüz çatlak çatlak topraklar. Bilmem o zaman ne işe yarar o tapular.

Viranşehir’de anlatıyordum dinleyenlere; ‘Hadi bir oyun oynayalım’ diyordum. ‘Herkese 20 şer kilo su veriyorum bunu 5 gün idare edeceksiniz. Birinci gün el yüz yıkama, abdest alma mesela, günde iki kere ve su içme. Üçüncü gün bu yıkanmaları azaltmanız lazım yetmeyecek su, belki bir yüz yıkama. Dördünce gün, ondan da vazgeçelim ve insan su azken ne kadar da çok susar. Ve beşinci gün son kalan yarım bardak suyu içip oyundan kurtulabilirsiniz, toz toprak içinde ve ter işte sıcak da hava. Kutluyorum sizi’ diyordum.

Ah diyordum bir şey unuttum. Siz çıktığınızda çocuğunuz girecek içeri. Umarım ona su bırakmışsınızdır…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.