Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Irak’ta 26 aday cumhurbaşkanlığına talip 
  • Çekya aşı zorunluluğunu iptal etti
  • Almanya’da üst üste vaka rekoru

Irak’ta 26 aday cumhurbaşkanlığına talip 

Irak’ta 26 aday cumhurbaşkanlığına talip. 2005 yılında siyasi taraflar arasında varılan anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere veriliyor. YNK’li Berhem Salih 2018’den beri Irak’ın cumhurbaşkanı. Irak Parlamentosu 8 Şubat’ta yeni cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanı olmak için parlamentodaki ilk oylamada üçte iki (213 milletvekili) çoğunluğu elde etmek gerekiyor. Genellikle siyasi bloklar arasında üzerinde uzlaşı sağlanan kişi cumhurbaşkanı seçiliyor.  Şimdiden 26 kişi bu görev için aday oldu. Adaylığını koyanlar arasında 11 Kürt var ancak seçilme şansları zayıf görünüyor. Kürt adaylar arasında; Berhem Salih’in yanısıra KDP’li eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin bacanağı Latif Reşid ve Saddam Hüseyin’i yargılayan Kürt hakim Rizgar Emin de bulunuyor. Bu adaylar Berhem Salih’in ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesine karşı çıkıyor. Buna rağmen favori aday Salih olmaya devam ediyor.

BAĞDAT

Çekya aşı zorunluluğunu iptal etti

Çekya'da Mart ayında kısmi aşı zorunluluğu getiren kararname yeni hükümet tarafından iptal edildi. Önceki hükümet tarafından çıkarılan kararname; 60 yaş ve üstü kişilerin yanısıra sağlık görevlilerine, polislere, itfaiyecilere, askerlere ve tıp fakültesi öğrencilerine aşı olmayı zorunlu kılmıştı. İptale dair konuşan Başbakan Petr Fiala, “Çekya’da Covid-19 aşısı zorunlu olmayacak. Bu karar, aşıyı etkisiz gördüğümüz için alınmadı. Ancak insanları zorlayamayız. Kolay bir karar değildi. Uzmanlar ile görüştük, diğer ülkelerdeki uygulamalara ve sonuçlarına baktık” dedi. Hükümet ayrıca salgın yasasının yürürlük tarihini de Ağustos 2023'ün sonuna kadar uzattı.

PRAG

Almanya’da üst üste vaka rekoru

Almanya’da Covid-19’un Omicron varyantı nedeniyle günlük vaka sayısı rekor tazeledi. Robert Koch Enstitüsü (RKI) dün ülkede 133 bin 536 yeni vaka tespit etti. Bu da 2 gün içinde kırılan yeni bir rekor. Almanya’da 100 bin eşiği Çarşamba günü aşılmış ve 112 bin 323 vaka kayıtlara geçmişti. Toplam vaka sayısı ise 8 milyon 320 bin 386'ya yükseldi. 234 de kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Böylece ülkede toplam can kaybı sayısı 116 bin 315'e ulaştı. Bir hafta içinde enfekte kişi sayısı 431 bin 169 olurken, ülke çapında insidans 638’e yükseldi. Almanya’da yoğun bakım servislerinde 20 bin 858 hasta var, doluluk oranı ise yüzde 83,55. 4 bin 122 yatak ise boş. Yoğun bakım servislerinde yatan Koronavirüs hasta sayısı ise 2 bin 579. Hastaların bin 535’si solunum sistemine bağlı.

BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.