Hakkari-Çukurca yolunda seyir halindeyken Üzümlü Jandarma Karakolu'nun "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla taranan araçta bulunan Yücel Ertuş isimli yurttaş ile aracın peşinden koşan uzman çavuş Erhan Yürüdür askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmişti.  6 Kasım gecesi gerçekleşen olayla ilgili incelemelerde bulunan İHD Hakkari Şubesi, hazırladığı raporu dün basın toplantısıyla açıkladı. İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, olayın duyulmasının ardından MAZLUMDER yetkilileri ile birlikte olay yerine giderek görgü tanıkları ile görüştüklerini belirtti. Görgü tanıklarının Hakkari yönüne doğru giden minibüste bulunanların karakola yaklaştıkları esnada panikleyerek kaçmaya başladığını söylediğini aktaran Akbulut, yolda bekleyen uzman çavuş tarafından araca iki defa ateş açıldığını, bu esnada paniğe kapılan sürücü Yücel Ertuş'un aracıyla beraber yoldan çıktığını, hemen ardından aracı hedef alan bir yaylım ateşinin gerçekleştiğini, bu esnada karakoldaki askerler tarafından açılan ateş sonucu seyir halindeki aracın arkasından giden uzman çavuş ve araç sürücüsü Yücel Ertuş'un yaralandığının anlaşıldığını dile getirdi.


Yaralılara çifte standart
Açılan ateşin ardından karakolda bulunan askerlerin, yaralı uzman çavuşu hemen, Ertuş'u ise yarım saat sonra hastaneye kaldırdığına dikkat çeken Akbulut, "Araçta bulunan Cemil Korkmaz adlı vatandaşın araçtan çıkarılırken olay yerinde bulunan güvenlik güçleri tarafından feci bir şekilde darp edildiği ve gözaltına alındığı dile getirilmiştir" dedi. Olay yeri heyetinin incelemelerini paylaşan Akbulut, şu tespitlerde bulundu:
* Olayın gerçekleştiği Üzümcü Karakolu önünde hız kesici engellerin bulunduğu, gerek Hakkari - Çukurca, gerekse Çukurca-Hakkari yönünde seyir halinde olan araçların karakola yaklaştıklarında hızlarını kesmek zorunda oldukları gözlemlenmiştir. Yani karakol önünden hızlı bir şekilde geçmenin mümkün olmadığı gözlenmiştir.
*Aracın durdurulmak istendiği yerden yaklaşık olarak 20 metre geri geri gittiği daha sonra ise, Çukurca yönüne dönmek için 20 metreye yakın ileri gittiği ve burada şoförü vurulan aracın Zap suyu kenarına doğru yoldan çıktığı görülmüştür.
* Araç şoförünün karakolun Çukurca tarafında ve yolu tam karşıdan gören kuleden açılan ateş sonucu hedef gözeterek öldürüldüğü anlaşılmıştır.
* Uzman çavuş aracın arkasında koştuğu esnada yine aynı kuleden açılan ateş sonucu yaşamını yitirmiştir.

'Öldürmeden durdurmak mümkündü'

Kaçmaya çalışan araçta bulunanların yaşam hakkına kastedilmeden aracın durdurulmasının mümkün olduğuna ve aracın kaçabileceği hiçbir güzergahın olmadığına vurgu yapan Akbulut, uyarı ateşinin yapılmasının sürücüyü korkutmak için yeterli olduğunun anlaşıldığını, sürücünün üzerinde silah olmamasına, karşılık vermemesine ve aracın yanında bir uzman çavuşun bulunmasına rağmen araca ateş açılmasını haklı gösterecek hiçbir bulgunun bulunmadığını kaydetti.

DİHA/HAKKARİ