Duruşmaya bin avukat katılacak

Kadın Haberleri —

.

.

  • Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi yarın Danıştay’da görülecek olan duruşmaya 60’tan fazla barodan 1000 avukatın katılacağını duyurdu.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi yarın Danıştay 10’uncu Daire’de görülecek olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin davaya dair Baronun Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, baro avukatları, baro yönetim kurulu üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Baro adına açıklama yapan Nahit Eren baro adına duruşma salonunda olacaklarını belirtti. 

Sözleşmenin kabulü ve geri çekilme sürecini anlatan avukatlardan Hatice Demir ise, çekilme sürecinin hukuka aykırı olduğunu kaydetti. Demir, Sözleşmeden çekilmeyle birlikte kadınların adalete erişimi engellendi. Sözleşme, kadın hareketinin emeği ile yürürlüğe girdi. Yaptırım gücü olan ilk sözleşme olma özelliğini taşıyor. Yine sözleşme, kadına yönelik şiddetle mücadelede yol haritası özelliği taşıdı. AKP’nin yüzde 50 tabanı bile sözleşmeden geri çekilmeye karşı olduklarını söyledi. Toplumun yüzde 83’üne rağmen alınmış bir karar ve biz bunu kabul etmiyoruz. Kadınların insan haklarını savunmak için Danıştay’da buluşmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Davanın tarihi olduğunu ifade eden avukat Aslı Pasinli de, Türkiye’nin neden Sözleşmeden çekildiği sorusunu ortaya koyması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu soru; bu kadar kadın cinayeti yaşanırken sorulması gereken önemli bir sorudur. İdarenin asli görevi şiddeti önlemekken sözleşmeden çekilmesi kabul edilemez. İdare her işlemde kamu yararını esas almalıdır. Sözleşmeden çekilmek de kamu yararına olmadığına göre bir an önce bu yanlıştan geri dönülmelidir. Duruşma günü bin avukat orada olmayı planlıyoruz. 60‘tan fazla baro katılacak. Umarım bu hukuki mücadele sonuç verecek ve Türkiye kadın hareketi bir kere daha kazanacak” diye konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.