Efrîn’i uyuşturucu merkezine çevirdiler

Îbrahîm Şêxo

Îbrahîm Şêxo

  • İnsan Hakları Örgütü üyesi ve hukukçu Îbrahîm Şêxo, işgalci Türk devleti ve çetelerin denetimindeki Efrîn’in uyuşturucu merkezine dönüştüğünü belirtti.

İşgalci Türk devleti ve çeteleri, Efrîn’de katliam, insan kaçırma, tecavüz, talan, hırsızlık, zorla haraç alınması ve ağaçların kesilmesi suçlarına uyuşturucuyu da ekledi. Efrîn’de uyuşturucu maddeler üretiliyor, kullanılıyor ve dağıtılıyor. Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü üyesi ve hukukçu Îbrahîm Şêxo, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de işlediği suçlara ilişkin ANHA’ya konuştu.

40 bin dolar vergi uygulaması!

Mallara ve mülklere el konulmasına ve haraç alınmasına dikkat çeken Şêxo, “Efrîn işgalinin başlangıcından bu yana Türk devleti ve MİT’in emirlerini yerine getiren Suriye Milli Ordusu çeteleri suçlarına devam ediyor. İşgalciler insan kaçırma, katletme, yağmalama ve mallara el koymayı yeterli görmüyor. Efrîn’de kalan yurttaşları haraca zorlayarak taciz ediyorlar" dedi. Şêxo, “El Emşat” adıyla tanınan “Sultan Suleyman Şah” çetelerinin, Mabeta ilçesine bağlı Kaxira köyü sakinlerini sumak toplarken kendilerine haber vermemelerini bahane ederek 72 köy sakinine 40 bin dolar vergi uyguladığını hatırlattı.

Eve dönmek haraç karşılığı

Yurttaşların evlerinde kalmaları karşılığında para ödemek zorunda olduğunu kaydeden Şêxo, Mabeta ilçesine bağlı Hesê (Mîrkan) köyünde 10’dan fazla yurttaşın evlerinde kalma karşılığında 500 ile 1000 dolar arasında para verdiği bilgisini paylaştı. Şêxo, "İşgalci çeteler, Hêkiçê köyünden iki aileyi bin 500 doları vermeye zorladıktan sonra onları evlerinde çıkardı" dedi.

Efrîn'i suç şehri yaptılar

Çeteler arasındaki çatışmalara ve uyuşturucu maddelerinin kullanımı ile ticaretine dikkat çeken Îbrahîm Şêxo, “Bu işleri yapanların çoğu Suriye Milli Ordusu ve işgalci Türk ordusuna bağlı iktidardır. Çocuklara karşı suçlar işleniyor. Üç çocuk tecavüze uğradı, Efrîn uyuşturucu maddelerinin kullanıldığı bir merkeze dönüştü” diye belirtti. Kanser hastalarının tedavisinin çeteler tarafından engellendiğini kaydeden Şêxo, yaklaşık 300 kanser hastası olduğunu söyledi.

Meydankê Barajı’nın içme suyunun da kesildiğini söyleyen Şêxo, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bu aileye ve tüm Efrîn halkına karşı işlediği suçlara uluslararası ve hukuk güçlerinin sessiz kalmasını kınadı. EFRÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.