Ekmek 4 TL, 6 ekmek alıyoruz içi boş

Kadın Haberleri —

'Komünist teyze' Zehra Canan

'Komünist teyze' Zehra Canan

  • Ankara’da muhalif kimliği ile sokakta satış yapan Zehra Canan, polis ve zabıtalara karşı verdiği mücadeleyi anlattı. Canan, iktidarın, ‘Ekonomi iyi, çok güzel, süper’ sözlerine de “Yalan söylüyorlar. Ekonomi hiç iyi değil”, “Ekmek 4 TL, 6 ekmek alıyoruz içi boş” diye tepki gösterdi. 

Muhalif kimliği ile tanınan ve ‘Komünist teyze’ olarak anılan Zehra Canan 6 yıldır Ankara sokaklarında ekmeğinin peşinde koşuyor. Her sabah Mamak’tan Kızılay’a gelen Canan, lif, çorap, peçete gibi ürünler satıyor. Sattığı ürünlerle uzun süredir polis ve zabıtaların baskısına maruz kalan Canan yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

‘Niye yasak, biz ne yiyeceğiz?’

Ankara ayazında dahi Kızılay’a gelerek, satış yapmaya çalıştığını belirten Canan, “Çok zorluklarla satıyorum. Soğuk bir yandan, polis, bekçi zabıta bir yandan” dedi. Geçtiğimiz günlerde malzemelerine polisin el koyduğunu ve geri vermediğini dile getiren Canan, Karanfil sokakta da daha önce polislerin kendisini yerde sürüklediğini aktararak şöyle dedi: “Cezam neyse vereyim karakola götürmeyin lütfen, diyorum ‘Hayır görevimizi yapacağız’ diyorlar. Görevi benim üzerimde mi buldunuz! Neymiş bunu satması yasakmış, oradaki esnaf şikayetçiymiş. Ben açıkta gıda satmıyorum herhangi bir enfeksiyon yok. Sadece ben değil kağıtçıları, hurdacıları, simitçileri kovalıyorlar. Amacınız nedir? ‘Yasak’ diyorlar.  Niye yasak, biz ne yiyeceğiz? ‘Bana ne benim görevim’ diyor. Bende sinirlendim, ‘Sayın emniyet müdürüne git söyle o da maaşını bana versin ben de gelmeyeyim bu işe’ dedim. Meraklı mıyım bu yaşta çıkıp da sabah erkenden polisle karşılaş, her gün zabıta ile karşılaş! Ya kağıtçıları bile topladılar. Ya ne yesin bu adam?” diye sordu.

Suyum, elektriğim bedava değil

İktidarı eleştiren Canan, “Ben onlar gibi bedava konutlarda oturmuyorum. Elektriğim bedava değil. Suyum bedava değil. Karanfil’de sinir krizi geçirdim, aldırmıyorlar. Karakolda ‘Fazla konuşma seni nezarete atarım’ diyorlar. Hani cevap veremiyorsun, hakkını arayamıyorsun. O kadar otoriterler ki! Adamların gözü dönmüş benim üzerimde deniyorlar hırslarını. Ben ne yaptım? Bir şey mi çaldım, yolsuzluk, hırsızlık mı yaptım, mafya mıyım?” ifadelerinde bulundu.

Devleti yönetmiyorlar, ticaret yapıyorlar 

Canan, iktidarın ‘Ekonomi iyi, çok güzel, süper’ sözlerine, “Yalan söylüyorlar. Ekonomi hiç iyi değil. Niye ‘Ekonomi güzel’ diyor biliyor musun? Devletin içinde her türlü oligarşi var. Yiyenler çok! İş verenler, sermaye, mafya, çete birbirlerine girmişler. Bunlar, ticarete girmiş, ticaret yapıyorlar. Devleti yönetmiyorlar, halkı düşünmüyorlar” diye konuştu.

Ekmeğin içi boş

Kışın ne yapacaklarını soran Canan, ‘Yoksul yok’ diyorlar. Nereden biliyorsun olmadığını. Gezdin mi mahalleleri? Gidin bir bakın evlere. O evlerde neler dönüyor… Şu ekmek 4 TL. 3 kişiyiz günde 6 ekmek alıyoruz, içi boş. Şu peyniri ben alamıyorum ya. Ayıp çok ayıp! Nereden biliyorsun yoksul olmadığını! ‘Herkesin altında araba var’ diyorlar. Arabayı da sen dağıttın. Türkiye’de lüks yoktu, siz getirdiniz!” diye tepki gösterdi.

Buğdayı Ukrayna’dan Rusya’dan alıyorsun

“Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir devlet böyle bir yönetim görmedim” diyen Canan şunları belirtti: “Srilanka’ya ne oldu görsün. ‘Asarım, keserim’ deyip birde milleti korkutuyorlar. Binlerce polis, bekçi aldın. Ne işe yarayacak? Anca milleti dövüp kendilerini koruyacak. Üretmedin, istihdam yaratmadın, ha bire hazırdan yedin. Devamlı liberal, kapitalist sistemi ve Amerikan politikalarını kullandın. Bıçak geldi, kemiğe dayandı. Dolar çıktı bilmem kaça. Ne yaptın? Köprü, yol yaptın. Köprü, gelir getirmez. Sen buğdayı Ukrayna’dan Rusya’dan alıyorsun. ‘Ekonomi çok güzel, uçuyoruz’ diyorsun.”  

Özelleştirmeyi de eleştiren Komünist teyze Zehra Canan, “Sermayeyi getirmiş devletin içine sokmuş, beraber yiyorlar” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.