Ekvador’da savaş hali

Dünya Haberleri —

Ekvador'da polis baskın hazırlığında / Foto: AFP

Ekvador'da polis baskın hazırlığında / Foto: AFP

  • Uyuşturucu trafiğinin düğüm noktası haline gelen Ekvador’da hükümet ve uyuşturucu çeteleri karşılıklı savaş ilan etti. Devlet başkanı vur emri çıkardı. Peru, Ekvador sınırına asker gönderme kararı aldı.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa ülkesinin bir ‘iç çatışma’ halinde olduğunu ve Salı çıkarılan bir kararname ile uyuşturucu kaçakçılığına karışan suç örgütlerinin ‘etkisiz hale getirilmesi’ yönünde talimat verdiğini duyurdu. 
Üç aydır görevde olan Ekvador Devlet Başkanı Noboa, çetelere karşı "Phoenix (Anka Kuşu) Planı”nı açıklamıştı. Devlet Başkanlığı kararnamesine göre, bir silahlı iç çatışmanın varlığı onaylandı ve ‘organize suçlara ve terör örgütlerine karşı egemenliğin ve ulusal toprak bütünlüğünün sağlanması için silahlı kuvvetlerin ve ulusal polisin seferber edilmesi ve duruma müdahale etmesi’ talimatı verildi.
Noboa, isimlerinin ayrıntılı bir listesini sunarak tüm bu suç örgütlerinin etkisiz hale getirilmesi yönünde talimat verdi. Ekvador’da uyuşturucu çeteleri ile devlet arasında çatışmalar yaşanıyor. 

Villamar sırra kadem bastı
Ülkenin en büyük hapishanelerinden biri Guayaquil'de bulunuyor. Ülkenin en büyük uyuşturucu çetesi liderlerinden, Fito lakaplı Adolfo Macías Villamar da burada tutuluyordu ancak Pazar gününden bu yana kayıp. Los Choneros uyuşturucu çetesinin lideri Villamar’da Ekvador Devlet Başkanı’nın savaş ilanına aynıyla cevap verip kabul etti. 

Çeteler TV bastı
Ekvador’un en büyük kenti ve uyuşturucu kaçakçılığının merkezi lianı olan Guayaquil kentindeki TC televizyonunu ağır silahlı kişilerce basıldı. El bombası da taşıyan saldırganların baskını sırasında stüdyoda silah sesleri duyuldu. Polis baskından yaklaşık 30 dakika sonra televizyon stüdyosuna ulaştı.
Ekvador Emniyet Müdürü Cesar Zapata, televizyon çalışanlarının güvenliğinin sağlandığını ve 13 saldırganın tutuklandığını duyurdu. Zapata TV baskınından Los Tiguerones kartelini sorumlu tuttu. Baskından hemen önce, çete liderleri, ülkenin kontrolünü "narko-teröristlerden" geri alacağını söyleyen Devlet Başkanı Daniel Noboa'ya savaş ilan etmişti.
Ekvador'da şiddet olaylarının boyut değiştirmesinin ardından komşu ülke Peru'nun İçişleri Bakanı sınıra ek polis kuvveti göndereceğini açıkladı. KİTO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.