Ekvador’un kürtaj yasaları azınlıklara karşı ayrımcı

Kadın Haberleri —

.

.

  • İnsan Hakları İzleme Örgütü, kriminalizasyonun yerli ve Afrika kökenli Ekvadorlu kadınları orantısız bir şekilde etkilediğini ve eşitsizliği artırdığını söylüyor.

QUITO

Ekvador’un kırsal bölgesinde yaşayan yerli bir kadın olan Gladys, hamileliğini sonlandırmak için midesine zehir enjekte ettikten sonra hastaneye gitti. Doktorlar doğrudan polisi aradı ve kadın kendi rızasıyla kürtaj yaptırdığı için iki ay hapis cezasına çarptırıldı. Başka bir bölgede, 20 yaşındaki Afrika kökenli bir kadın, düştükten sonra hastaneye gitti ve hamile olduğunu ve düşük yaptığını öğrendi. The Guardian’ın haberine göre bilerek düşük yapmakla suçlanan kadın tutuklandı ve dört ay boyunca aklanacağı davayı bekledi. 

Kadınlar suçlu sayılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuna göre, bu iki kadın, Ekvador’un yaşamlarını ve sağlıklarını riske atan katı kürtaj yasaları nedeniyle suçlu sayılan birçok kadından sadece ikisi.

Katolik olan ülkede, kadının yaşamının ve sağlığının tehlikede olduğu veya tecavüz sonucu hamilelikler dışında kürtaj yasa dışı sayılıyor. Nisan ayında yüksek mahkeme, tüm tecavüz vakalarında kürtajı suç olmaktan çıkardı. Daha önce sadece zihinsel engelli kadınların tecavüzden dolayı hamile kalmaları durumunda kürtaj yasaldı.

148 vaka incelendi

Ekvador’da, kürtaj yaptıranlar iki yıla, kürtaj yapan doktorlar ise üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Raporda, ülke yasalarının yoksulluk içinde yaşayan yerli ve Afrika kökenli kadın ve kız çocuklarının orantısız bir şekilde etkilediği tespit edildi.

Raporu oluştururken HRW, 2009 ve 2019 yılları arasında gerçekleşen 148 kürtaj vakasını inceledi. Rapora göre, çoğunluğu yerli ya da Afrika kökenli Ekvadorlu olan 120 kadın ve kız çocuğunun kürtaj yapmaktan yargılandığı ve bunların 33’ünün hapis yattığı tespit edildi. Bunların yaklaşık yüzde 12’si yoksul kız çocuğuydu.

HRW, kürtajla suçlanan kadınların ve kız çocuklarının tıbbi gizlilik haklarının sıklıkla ihlal edildiğini ve düzgün yasal temsile erişimde “önemli engellerle” karşılaştıklarını söyledi. 

Cezai işlemler kaldırılmalı

“Kürtajın suç sayılması, yalnızca kadınların ve kız çocuklarının temel üreme sağlığı hizmetlerine erişimlerini baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda eşitsizlikleri ve ayrımcılığı da artırıyor” diyen HRW’de kadın hakları araştırmacısı Ximena Casas şu yorumu yaptı: “Ekvador, isteğe dayalı kürtaj için tüm cezai işlemleri kaldırmalı. En azından, tüm yasal gerekçelerle kürtaja etkin erişimi garanti etmeli ve temel tıbbi bakım talep eden kadın ve kız çocuklarına yönelik yasal işlemleri durdurmalı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.